Παστίτσιο με μανιτάρια
Άλλο ένα παρεξηγημένο – όσον αφορά την πολυπλοκότητα – φαγητό, το παστίτσιο. Αν όμως ξέρεις να φτιάχνεις μακαρόνια με οποιαδήποτε σάλτσα – δεν χρειάζεται να είναι κιμάς – και είσαι διατεθειμένος να πειραματιστείς με την μπεσαμέλ, σου εγγυώμαι ότι δε θα το μετανιώσεις. Θα χρειαστείς 1,5 ώρα προετοιμασία και μαγείρεμα αλλά θα έχεις φαΐ για αρκετές μέρες (μπαίνει και κατάψυξη).
Θα χρειαστείς:
- 1 πακέτο μακαρόνια
- Τυρί τριμμένο
- Υλικά για σάλτσα (δες παρακάτω)
- Υλικά για μπεσαμέλ (δες παρακάτω)
Υλικά για σάλτσα:
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 10 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
- 500gr μανιτάρια
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 σφηνάκι κρασί (ροζέ)
- 250ml χυμό ντομάτας
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό
Υλικά για μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα
- 4 κοφτές κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά χτυπημένα στο χέρι
- 30 γραμμάρια βούτυρο
- αλάτι, μοσχοκάρυδο, κανέλα
Βήμα – Βήμα |
|
Βράσε τα μακαρόνια για 8 λεπτά (θέλουν 10 – 11, αλλά τα βγάζεις πιο πριν γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο). Εννοείται μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι ζυμαρικό θέλεις, όχι απαραίτητα μακαρόνια για παστίτσιο δηλαδή, βάλε πέννες ή βίδες για παράδειγμα. Σούρωσε τα μακαρόνια και άπλωσέ τα στο ταψί μαζί με λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν. |
Φτιάξε μια κόκκινη σάλτσα για μακαρόνια, δεν χρειάζεται να είναι κιμάς, εγώ φτιάχνω με μανιτάρια και μπέικον, μπορείς να αποφύγεις τα κρεατικά και να φτιάξεις παστίτσιο για χορτοφάγους. Άπλωσε την σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί. |
Άπλωσε μπόλικο τριμμένο τυρί, εγώ προτιμώ γραβιέρα ή λαδοτύρι, αλλά βάλε ότι θα έβαζες και στα σκέτα μακαρόνια. |
Φτιάξε μπεσαμέλ (πραγματικά δεν είναι δύσκολο, δες εδώ) και άπλωσέ την και αυτή στο ταψί. |
Τρίψε λίγο τυράκι ακόμη και βάλτο στο φούρνο για μια ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. |
Να φανταστείς δεν πρόλαβα να το βγάλω φωτογραφία μόλις βγήκε από τον φούρνο και είχε ήδη φύγει το μισό. Καλή όρεξη! |
2 σχόλια στο άρθρο “Παστίτσιο με μανιτάρια”