Μελομακάρονα του μπαμπά
Συνήθως τις συνταγές για τα γιορτινά γλυκά τις παίρνουμε από κάποια γιαγιά ή μαμά… ε εμείς πρωτοτυπούμε για άλλη μια φορά και φτιάχνουμε τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα παρέα με έναν μπαμπά!
Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, πολύ γρήγορη και έχει και ένα μυστικό! Ό,τι πρέπει για τους πιο αρχάριους μάγειρες εκεί έξω…
Βήμα – Βήμα |
|
Για τη ζύμη θα χρειαστείς: • 125ml λάδι ελιάς • 250ml καλαμποκέλαιο • 200ml χυμό πορτοκάλι (κατά πρότίμηση φρέσκο) • 110ml χυμό μανταρίνι (εάν δεν έχεις συμπλήρωσε με χυμό πορτοκάλι) • 40γρ ζάχαρη άχνη • 7γρ μαγειρική σόδα σε σκόνη • 2 κοφτές κουταλιές του γλυκού κανέλα • Ξύσμα από 2 μανταρίνια • 850γρ αλεύρι μαλακό (προσοχή όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του) Για το σιρόπι θα χρεαστείς • 350ml νερό • 500γρ ζάχαρη • 3 μανταρίνια • 2-3 ξυλάκια κανέλας • 100ml μέλι Για τη γαρνιτούρα • μέλι • καρύδια χοντροκομμένα |
Ξεκινάς φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη, τα μανταρίνια (αν δεν έχεις άλλα μην ξεχάσεις να πάρεις το ξύσμα τους πρώτα) κομμένα στη μέση και τα ξυλάκια κανέλας. Όλα αυτά τα ανακατεύεις και τα αφήνεις να βράσουν για 1 λεπτό. |
Σβήνεις τη φωτιά και ρίχνεις τα 100ml μέλι και το ανακατεύεις για να διαλυθεί. Αφήνεις το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. |
Για να φτιάξεις τη ζύμη ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπωλ τα λάδια, τους χυμούς από πορτοκάλι και μανταρίνι, την κανέλα σε σκόνη και τη σόδα και ανακατεύεις καλά. |
Στη συνέχεια προσθέτεις και την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα και ξανα-ανακατεύεις καλά. |
Τώρα μπορείς να αρχίσεις να προσθέτεις σιγά σιγά και το αλέυρι στο μείγμα σου ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν το ζυμάρι σου δέσει καλά μπορείς να το πλάσεις και με τα χέρια σου για να γίνει λείο. |
Προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς και σε ένα μεγάλο ταψί απλώνεις αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κόβεις μικρές μπαλίτσες από το ζυμάρι, τις πλάθεις στα χέρια σου και αρχίζεις να απλώνεις τα μελομακάρονά σου. |
Όταν τα έχεις απλώσει μπορείς με ένα πιρουνάκι να κάνεις μικρά σημαδάκια επάνω τους για να θυμίζουν τα παραδοσιακά μελομακάρονα. |
Ψήνεις τα μελομακάρονα για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στο φούρνο σου μέχρι να ροδίσουν. |
Όταν είναι έτοιμα και ζεστά ζεστά τα ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνεις 1-2 λεπτά ανακατεύοντας για να ρουφήξουν το σιρόπι από όλες τις πλευρές. |
Βγάλε τα μελομακάρονα από το σιρόπι και αφησέ τα για λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Ετοίμασε τα καρύδια για το γαρνίρισμα. |
Βάλε τα μελομακάρονά σου σε μια πιατέλα και ρίξε από πάνω τα καρύδια και εάν θέλεις και επιπλέον μέλι. Συγχαρητήρια! Είναι έτοιμα για δοκιμή! Χρόνια Πολλά! |
😛 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ. 😛 Δοκιμασα τα μελομακαρονα σας ηταν πολυ πολυ ευκολα και το αποτελεσμα γευστικοτατο να φανταστειτε δε οτι εκανα λαθος κι εβαλα αλευρι για ολες τις χρησεις κιοχι μαλακο. ΝΟΜΙΖΩ :-?: 💡 ΠΩς ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΔΗΛ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΛΟΨΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ;;; :-?: γιατι δεν καταλαβα να το γραφετε ξεκαθαρα :roll:: 😯
😆 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ.Εφετος θα φτιαξω τα δικα σας μελομακαρονα και ειμαι σιγουρη πως θα εχω μια πολυ γλυκια χρονια! 😛 😉 θα σας πω μετα αν ειχα επιτυχια και ποσο μου αρεσαν! 😛 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ…
Αυτή πρέπει να είναι η πιο κατανοητή συνταγή για μελομακάρονα στο Internet!
Εξαιρετικές φωτογραφίες!
Συνταγές και συμβουλές για μελομακάρονα έχει στο http://melomakarona.gr
Καλές Γιορτές!
F-O-V-E-R-A! Loipon koritsia eiste eklpliktikes! Pentanostimi idea kai polu glukia! Anupomono na er8oun oi giortes na ta ftiaxo….! 😀
Αντί για ζάχαρη για το σιρόπι προτείνεται και το μέλι ή όχι?
Look like supermelomacaronalicious!!!Slourp! 😛