Εύκολη βασιλόπιτα
Και για να ολοκληρωθεί το τρίπτυχο των παραδοσιακών συνταγών, βρεθήκαμε άλλη μια φορά παρέα με τον μπαμπά Μίμη και φτιάξαμε την βασιλόπιτά μας. Καλή χρονιά!
Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το παραδοσιακό κομμάτι βασιλόπιτας για πρωινό για να συνοδέψει τον πρωινό καφέ. Η συνταγή που σου προτείνουμε έχει γεύση κεικ πορτοκάλι και είναι πραγματικά… piece of cake!
Βήμα – Βήμα |
|
Για τη βασιλόπιτα θα χρειαστείς: • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 5-6 αυγά • 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη • 500γρ βούτηρο φυτικό • 1 κ.γ. μπεικιν πάουντερ • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα • λίγο κονιάκ • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια • χυμό από 3-4 πορτοκάλια (φρεσκο) • ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα • αμυγδαλόψιχα σε φλιδίτσες Η δόση είναι αρκετή για ένα ταψί βασιλόπιτα διαμέτρου περίπου 38 εκ. |
Ξεκινάς βάζοντας το βούτηρο στα μικροκύματα ή σε μια κατσαρόλα για λίγο για να ζεσταθεί και να αναμιχθεί πιο εύκολα με τα υπόλοιπα υλικά. |
Σε μια κατσαρόλα λιώνεις βούτηρο και μόλις κάψει ρίχνεις την αμυγδαλόψιχα για να καβουρδιστεί. Την αφήνεις στην άκρη να κρυώσει. |
Ρίχνεις σε μια μεγάλη λεκάνη το βούτηρο που έχεις ζεστάνει και τη ζάχαρη. Ανακατεύεις καλά με το μίξερ χειρός. |
Στη συνέχεια ρίχνεις τα αυγά και ξανα-ανακατεύεις καλά. |
Ρίχνεις και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και ανακατεύεις. |
Αρχίζεις να ρίχνεις σιγά σιγά και το αλεύρι σου (όχι όλο μαζί), τη σόδα και το μπείκιν πάουντερ. Συνεχίζεις να ανακατεύεις με το μίξερ. |
Όταν το ζυμάρι σου έχει αρχίσει να δένει ρίχνεις σταδιακά και τον χυμό από πορτοκάλι και το κονιάκ. Ρίχνεις και το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάς το μείγμα καλά. |
Όταν όλα τα υλικά έχουν δέσει καλά και το ζυμάρι είναι σφιχτό, αλλά ρευστό ακόμα ρίχνεις και την αμυγδαλόψιχα και την ανακατεύεις. Εάν για κάποιο λόγο το μείγμα σου δεν νιώθεις να έχει δέσει σωστά προσθέτεις αλεύρι ή χυμό αντίστοιχα. |
Στρώνεις στο ταψί σου αντικολλητικό χαρτί και απλώνεις το μείγμα καλά να πάει μέχρι τις άκρες και ισιώνεις την επάνω πλευρά με μια σπάτουλα. |
Ψήνεις την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη τη γυρίζεις ανάποδα και βάζεις το φλουρί. Στη συνέχεια ετοιμάζεις την χρονιά σε αριθμούς με στένσιλ από χαρτόνι. |
Ρίχνεις επάνω από την πίτα μπόλικη ζάχαρη άχνη και μόλις τελειώσεις αφαιρείς τα νούμερα που είχες φτιάξει από χαρτόνι. Η πίτα σου είναι έτοιμη! Ανυπομονείς να τη δοκιμάσεις; Κι εμείς! Καλή χρονιά! |
Δεν ξερω γιατι,αλλα μου ραγισε απο πανω..και χανει εμφανησιακα…ελπιζω να αποζημιωθουμε στη γευση.. Καλη χρονια!!
fainetai pragmatika yperoxi!tha dokimaso ti syntagi sigoura mias kai i vasilopita-keik einai i agapimeni mou!
xronia polla me ugeia! thelw na pw oti k emena mou ragise apo panw … sta 50 lepta den itan etoimi…tin exw akoma sto fourno…..alla tpt…exw exei kanw kroustak mesa einai apsiti….giati sumvainei auto! akolouthisa tis odigies akrivws!
😯 :confused: 8) 😀 ❗ :-?: 💡 ➡ 😉 😯 😛 :roll:: 😈 👿 😆 🙁 🙂 😀 :confused: 😳 :cry::
😆 παιδια η βασιλοπιτα βγαινει καταπληκτικη,βαζοντας μαχλεπι και μαστιχα για να σπασει λιγο η εντονη γευση του πορτοκαλιου.καλη επιτυχια σε ολους και καλη χρονια
geia sas paidia….xronia polla kai eutyxismeno to 2010!!
i vasilopita yperoxi..fantastiki deixnei
aurio pou tha tin kopsoume tha sas po kai apo geusi…na ste kala oloi… 😀 😉
Γεια σε όλους και χρόνια πολλά!Είμαι καινούργια, σχετικά, νοικοκυρά και λέω να προσπαθήσω να φτιάξω μια βασιλόπιτα φέτος…Ελπίζω όλα να πάνε καλά…Καλή και ευλογημένη χρονιά να έχουμε!Φιλιά! 😀
Όλα καλά με τη βασιλόπιτα αλλά μην ξεχνάτε τα βασικά: κοσκινίζουμε απα ραίτητα το αλεύρι από πριν για να αφρατέψει και χρησιμοποιούμε αβγά και βούτηρο ή μαργαρίνη που τα έχουμε βγάλει τουλάχιστον 2 ώρες από το ψυγείο. Αν είναι κρύα θα κάτσει το γλυκό. Προθερμαίνουμε στους 180* στην κάτω αντίσταση και όταν βάλουμε το γλυ. κό στο φούρνο βάζουμε πάνω – κάτω αντίσταση.