Πασχαλινά κουλούρια
Αυγά βάψαμε, τσουρέκια φτιάξαμε, λαμπάδες στολίσαμε… τι έμεινε; Μα φυσικά τα παραδοσιακά κουλουράκια της Λαμπρής. Με αυτό το άρθρο, λοιπόν, κλείνουμε τον κύκλο των παραδοσιακών συνταγών του Πάσχα και σου δείχνουμε πως μπορείς να φτιάξεις κι εσύ μοσχομυριστά πασχαλιάτικα κουλουράκια. Καλή Aνάσταση!
Συνήθως οι νεότερες νοικοκυρές δεν τολμούν να δοκιμάσουν να φτιάξουν μόνες τους κουλουράκια και τσουρέκια για το Πάσχα αφού επικρατεί μια άποψη οτι είναι από τα πιο δύσκολα παραδοσιακά γλυκά. Λάθος! Εγώ αποφάσισα φέτος να μην ακούσω τις συμβουλές της μαμάς μου για να πάρω έτοιμα τα τσουρέκια και τα κουλούρια μου για να μην παιδευτώ, αλλά νομίζω οτι τα κατάφερα μια χαρά! Με τα τσουρέκια χάρη στην Φάνη πάντως καλά τα καταφέραμε. (Φτιάξε Πασχαλινό τσουρέκι)
Μην το φοβάσαι, λοιπόν, καθόλου και δες τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις τα κουλουράκια σου.
Έχε υπόψιν σου οτι δεν φωτογραφήσαμε το άρθρο βήμα βήμα γιατί είναι τόσο απλή η διαδικασία που μερικές φωτογραφίες με λευκά αλεύρια δεν θα βοηθούσαν και πολύ.
Τα υλικά:
- 1 φλ. ζάχαρη
- 2 αυγά (+1 αυγό για το πασάλειμμα)
- 125 γρ. βούτυρο
- 1/4 φλ. γάλα φρέσκο
- 1/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ. σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια
Τα μυστικά:
Το βούτυρο μπορείς να το βάλεις για πολύ λίγο στα μικροκύματα για να λιώσει καλά στο χτύπημα. Τα αυγά σου καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο και το γάλα σου. Μέτρα τις ποσότητες από πριν και βάλε τις “σκόνες” όλες μαζί σε ένα μπώλ (αλεύρι, βανίλια, μπέικιν, σόδα, αλάτι). Δούλεψε σε ένα βαθύ και μεγάλο μπωλ κατά προτίμηση με μίξερ χεριού. Η παραπάνω ποσότητα εμένα μου έβγαλε περίπου 45-50 μικρά κουλούρια απλωμένα σε 3 ρηχά ταψιά φούρνου. Ξεκινάμε!
Εκτέλεση:
1. Πρώτα χτυπάς πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
2. Μετά προσθέτεις τα αυγά ένα, ένα.
3. Στη συνέχεια προσθέτεις το γάλα με τον χυμό.
4. Όταν το μείγμα σου έχει ανακατευτεί καλά, αρχίζεις να ρίχνεις σιγά σιγά τις “σκόνες” που έχεις βάλει ήδη σε ένα μπωλ.
5. Ανακατεύεις, ανακατεύεις, ανακατεύεις με το μίξερ σου. Όταν δεις οτι έχει αρχίσει να δένει το πράμα έχεις δύο εναλλακτικές. Εάν δουλεύεις με το μίξερ χειρός τότε μπορείς να βάλεις τα χεράκια σου στο μπωλ και να αρχίσεις να ζυμώνεις. Εάν δουλεύεις με κανονικό μίξερ μπορείς να βάλεις το εξάρτημα που είναι για ζύμωμα και να αφήσεις το ζυμάρι σου να χτυπηθεί μόνο του.
Πάντως η απόλαυση του να ζυμώνεις με τα χέρια σου δεν συγκρίνεται… εξάλλου η συγκεκριμένη ζύμη δεν θέλει και πολύ δούλεμα.
6. Όταν δεις οτι το ζυμάρι σου είναι μεν μαλακό, αλλά δεν κολλάει στα χέρια και τα τοιχώματα του μπωλ, η ζύμη είναι έτοιμη.
7. Κάνε την μια μπάλα και άφησέ τη μέσα στο μπωλ να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά. Θα δεις οτι θα φουσκώσει και λίγο.
8. Είσαι έτοιμος για να πλάσεις κουλουράκια με τα δυό χεράκια (ζητώ συγνώμη, αλλά το τραγουδάω όλη μέρα το τραγουδάκι στην κόρη μου… κάπου θα μου έβγαινε!)
9. Κάνε ό,τι σχέδιο τραβάει η ψυχή σου. Μόνο έχε υπόψιν σου οτι τα κουλουράκια σου στον φούρνο θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν σε μέγεθος. Οπότε μην κάνεις κουλούρια γίγας γιατί δεν θα ψηθούν και πολύ εύκολα.
10. Φέρε κοντά σου ταψιά του φούρνου και άνοιξε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς.
11. Άπλωσε ωραία ωραία τα κουλουράκια σου για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και με ένα πινελάκι άπλωσε πάνω τους λίγο από τον κρόκο ενός αυγού.
12. Ψήνεις στους 180 (εγώ το έβαλα στον άερα, ένα ένα ταψί) για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Ο χρόνος εξαρτάται και από το μέγεθος, αλλά και από τον φούρνο. Προσοχή μην τα κάψεις.
13. Τα κουλουράκια σου είναι έτοιμα! Άσε τα να κρυώσουν καλά καλά και στόλισέ τα να τα καμαρώσουν όλοι!
Και του χρόνου!
Καλή Ανάσταση!
Κοριτσια γεια στα χερια σας! εκανα τη συνταγη και ειναι απο τις νοστιμοτερες που εχω δοκιμασει. εγω προσθεσα επιπλεον μαχλεπι και εδωσε ωραιο αρωμα.. σημερα θα φτιαξω και τα τσουρεκακια.. καλη μου επιτυχια και καλο σας πασχα!