Ο πειραγμένος χαλβάς της γιαγιάς

Μιας και έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας είπαμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το παραδοσιακό γλυκό της σαρακοστής, τον χαλβά. Μόνο που ζητήσαμε τη βοήθεια της μαμάς Σοφίας κι εκείνη μας έδωσε μια ελαφρώς πειραγμένη συνταγή του χαλβά για πιο εκλεπτισμένους ουρανίσκους! Άντε και καλή σαρακοστή να έχουμε!

.

Βήμα βήμα

xalvas1
Τα υλικά που θα χρειαστείς για τον χαλβά είναι: 1 ποτήρι λάδι ή 250γρ. φυτικό βούτηρο, 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό, 3 ποτήρια ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, μια χούφτα αμύγδαλο φιλέ, 2 ξυλάκια κανέλας, κανέλα σκόνη και μια φόρμα για κεικ.
xalvas2
Ξεκινάς βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τα ξυλάκια κανέλας. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά.
xalvas3
Σε μια βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ρίχνεις το λάδι ή το βούτηρο μέχρι να λιώσει.
xalvas4
Ρίχνουμε αμέσως το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
xalvas5
Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το καβούρδισμα, μέχρι το μείγμα να πάρει το χρώμα της φωτογραφίας.
xalvas6
Ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά (μην καείς!!!) το σιρόπι μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια έως το μείγμα αρχίσει να δένει και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.
xalvas7
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καλά νοτισμένο πανί για 10 – 15 λεπτά. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και πιέζουμε καλά με την κουτάλα να μην μείνουν κενά.
xalvas8
Πριν κρυώσει το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλα σε σκόνη κατά βούληση.

Καλή σαρακοστή!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *