Ο πειραγμένος χαλβάς της γιαγιάς

Μιας και έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας είπαμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το παραδοσιακό γλυκό της σαρακοστής, τον χαλβά. Μόνο που ζητήσαμε τη βοήθεια της μαμάς Σοφίας κι εκείνη μας έδωσε μια ελαφρώς πειραγμένη συνταγή του χαλβά για πιο εκλεπτισμένους ουρανίσκους! Άντε και καλή σαρακοστή να έχουμε!
Βήμα βήμα |
|
![]() Τα υλικά που θα χρειαστείς για τον χαλβά είναι: 1 ποτήρι λάδι ή 250γρ. φυτικό βούτηρο, 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό, 3 ποτήρια ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, μια χούφτα αμύγδαλο φιλέ, 2 ξυλάκια κανέλας, κανέλα σκόνη και μια φόρμα για κεικ. |
![]() Ξεκινάς βάζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και τα ξυλάκια κανέλας. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά. |
![]() Σε μια βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ρίχνεις το λάδι ή το βούτηρο μέχρι να λιώσει. |
![]() Ρίχνουμε αμέσως το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί και να αρχίσει να παίρνει χρώμα. |
![]() Ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το καβούρδισμα, μέχρι το μείγμα να πάρει το χρώμα της φωτογραφίας. |
![]() Ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά (μην καείς!!!) το σιρόπι μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια έως το μείγμα αρχίσει να δένει και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. |
![]() Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καλά νοτισμένο πανί για 10 – 15 λεπτά. Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και πιέζουμε καλά με την κουτάλα να μην μείνουν κενά. |
![]() Πριν κρυώσει το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλα σε σκόνη κατά βούληση. |
Καλή σαρακοστή!