Η μελιτζανοσαλάτα της Μυρτώς

Αυτή η συνταγή είναι της φίλης μου της Μυρτώς, η οποία και με φιλοξένησε στο σπίτι της στη Λέρο πριν από μερικές ημέρες! Εκεί, παρέα με τη μαμά της και τη Μίλα (θα τη δεις στις φωτογραφίες) φτιάξαμε διάφορες νοστιμιές, μεταξύ των οποίων και αυτή την πολύ εύκολη μελιτζανοσαλάτα! Πρέπει να ομολογήσω πως μέρος της νοστιμιάς της ήταν και οι ντόπιες ολόφρεσκες μελιτζάνες, αλλά σας προτείνω να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
Βήμα – Βήμα |
|
![]() Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 4-5 μελιτζάνες κατά προτίμηση στρογγυλές, σκόρδο, λάδι, ξύδι, πιπέρι και αλάτι. |
![]() Ξεκινάς την προετοιμασία πλένοντας καλά τις μελιτζάνες και κόβωντας τα κοτσάνια τους. Όσο πιο λίγο τους κόψεις από επάνω τόσο πιο καλά. |
![]() Στη συνέχεια βάζεις τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις ψήνεις (χωρίς λάδι, χωρίς τίποτα) στο γκριλ αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Δοκιμάζεις με το πιρούνι σου αν τρυπιούνται και εάν είναι μέχρι μέσα μαλακές. Προσοχή μη σου καούν! |
![]() Βγάζεις τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις ξεφλουδίζεις και αφαιρείς και όσο το δυνατό περισσότερα σποράκια. Εάν η μελιτζάνα έχει ψηθεί καλά τότε θα ξεφλουδιστεί και πιο εύκολα. |
![]() Ρίχνεις τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα μπώλ για να τις χτυπήσεις με το χέρι μέχρι να γίνουν αλοιφή. Έάν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μιξεράκι. Προσοχή με το μίξερ να μη λειώσουν τελείως, αλλά να “στέκονται”. |
![]() Στη συνέχεια τρίβεις καλά 1-2 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτεις. Εμείς βάλαμε μια γιατί τα σκόρδα ήταν ντόπια και ήταν αρκετά δυνατά. Εξαρτάται πάντα και από την προτίμηση σου… Μπορείς να βάλεις και πιο πολύ αν θέλεις. |
![]() Τέλος, προσθέσαμε στις μελιτζάνες μας το λάδι το ξύδι και το αλατοπίπερο. Δοκιμάσαμε και προσθέσαμε ανάλογα ό,τι μας έλειπε. |
![]() Σερβίραμε σε όμορφο μπώλ και καταναλώσαμε τη μελιτζανοσαλάτα μας με φρέσκο ψωμάκι και ουζάκι στην αυλή. Καλή σας όρεξη! |
υπέροχη παρουσίαση! έτσι την φτιάχνω και εγώ, μόνο που προσθέτω ψιλοκομμένη (στο μούλτι) αμύγδαλόψιχα και λίγο μαιντανό.
Και κάτι αρκετά σημαντικό. Αφότου ψήσουμε τις μελιτσάνες και τις ξεφλουδίσουμε, μπορούμε την ψίχα τους να την φυλάξουμε στην κατάψυξη και όταν την χρειαστούμε να την αποψύξουμε φυσικά, βάζοντας το σκεύος μας στο ψυγείο (χρειαζετε έαν 24ωρο) ή στον φούρνο μικροκυμμάτων.
Εfxaristw gia ti sintagi!!!!
Tha tin etimasw apopse, exw trapezi stin veranta !!!!
😀
Arketa nostimi einai ❗ ❗ ❗ 😉 😉 😀 🙂
😆 τελεια σινταγη
maresi o tropos pou thn parousiazeis me fotofrafies kai analitika bima bima
να και μια τρελλα οικονομικη και ευκολη και γρηγορη τυροπιτα…
σε μπολ βαζεις 1 αυγο,3/4 φλυτζ.τσαγιου λαδι ,τυρι φετα 250γρ,ελαχιστο θυμαρι .παιρνεις το αντικολλητικο ταψι 30 επι 50 εκατ.
σκετο -χωρις λαδωμα και αλλα χαζα ,στρωνεις 1 φυλλο σφολιατα-χοντρο οπως ειναι απο τη ζελατινα του ριχνεις το μειγμα ,απο πανω βαζεις και το 2ο φυλλο ,πατας με το πηρουνι να κλεισεις τη γεμιση τρυπας παντου ,ριχνεις και μιση ”σουρωτη” και ψηνεις στους 170 με αερα , μεχρι να γινει πορτοκαλι –καλλιτεχνης γαρ μιλαω με τα χρωματα και σα μαμα 3 πιτσιρικιων ,ηπιτα μου ειναι ..γγιιιαααμμμμμμ……..
Καταπληκτικό άρθρο! Οι φωτογραφίες μου ανοίξαν την όρεξη και ας μην είναι κατακαλόκαιρο! Ευχαριστούμε!
Eίναι η κλασική συνταγή μελιτζανοσαλάτας που κάνω κι εγώ. Εγώ βέβαια βάζω και λίγο τριμμένο καρύδι. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. 🙂
θα δοκιμάσω σε λ’ιγο τη σθνταγή. φαίνεται πολυ ωρα’ια. μ=άρεσε εξαιρετικά που βάλατε φωτογραφία μ-ενα σκυλάκι!
🙂 Πολύ καλή η μελιτζανοσαλάτα και πανεύκολη καλή μας όρεξη 🙂