Το πάτσγουωρκ και οι χειροτεχνίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι

Χθες, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου τελείωσαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας και η Μάνια Χατζηιωαννίδη βρήκε αφορμή για να γράψει ένα άρθρο αφιερωμένο στις χειροτεχνίες των αγώνων. Εάν είσαι λάτρης του εργόχειρου είμαστε σίγουροι οτι θα το απολαύσεις! Καλή ανάγνωση!

“Λυπάμαι πραγματικά που δε σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχα δεί τα μπάνερ των Αγώνων και τα είχα ήδη συνδέσει με το πάτσγουωρκ.

Ήταν όμως μόλις πριν δυο-τρεις μέρες που διάβασα το πώς σχεδιάστηκε η εικόνα, όπως λέγεται των Αγώνων, μέρος της οποίας είναι και αυτά τα μπάνερ. Και αυτό θα μοιραστώ μαζί σας, έστω και κατόπιν εορτής. Εξ’ άλλου, όλο αυτό είναι μια γιορτή από μόνο του. Ένα ταξίδι στο κόσμο των χρωμάτων και της κάθε είδους χειροτεχνίας, που ήρθαν και ενώθηκαν όλα από τους σχεδιαστές για να προβληθεί η πατρίδα τους…

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Bosco που ήταν χορηγός των Αγώνων του Σότσι και η εταιρεία που σχεδίασε και κατασκεύασε τα μπάνερς, αλλά και πολλά από τα αντικείμενα των Αγώνων που βγήκαν προς πώληση.

“Κάθε χώρα στον κόσμο είναι περήφανη για τις ρίζες της και το ίδιο συμβαίνει και στη Ρωσία. Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσο διαφορετικές παραδόσεις, τραγούδια και χειροτεχνίες που υπογραμμίζουν αυτή ακριβώς τη μοναδικότητα του κάθε λαού. Η Bosco είχε να διαλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα θεμάτων και στο τέλος κατέληξε σε κάτι οικείο, το πάτσγουωρκ – πάπλωμα.

Κάθε κομματάκι που σχεδιάστηκε, εμποτίστηκε από την ιστορία και την “προσωπικότητα” των παραδοσιακών χειροτεχνιών κάθε μιας από τις 89 περιοχές της Ρωσίας. Συνδυάστηκαν οι δαντέλες, με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και όλες τις Ρωσικές χειροτεχνίες  και έτσι φτάσαμε στο μοντέρνο, ιδιάιτερο αλλά και αδιαμφισβήτητα “Ρωσικό” αποτέλεσμα στην εικόνα των Αγώνων”.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα από τα επιμέρους στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν οι σχεδιαστές (στην κάτω πλευρά των φωτογραφιών, βλέπετε τα μοτίβα που έγιναν με βάση τα πρωτότυπα σχέδια):

Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα αναγνωρίσετε κάποια απο τα παραπάνω αντικείμενα που έφερε κάποιος γνωστός από ένα ταξίδι στη Ρωσία, αλλά ίσως και να έχετε αγοράσει  κάποιο από αυτά σε κάποια λαϊκή, πουλημένο από Ρωσοπόντιους που έφεραν μαζί τους κάτι από την παράδοση της χώρας που τους φιλοξένησε για τόσα χρόνια.

Πήραν λοιπόν οι σχεδιαστές στοιχεία από αυτά τα αντικείμενα της λαϊκής παράδοσης, και έφτιαξαν την εικόνα των Αγώνων. Ένα όμορφο χρωματιστό πάτσγουωρκ:

olympiakoi_sotchi7

Και την Εικόνα αυτή την έβαλαν πάνω στις στολές,
stoles1
Σε κομμάτια ύφασμα

olympiakoi_sotchi8

Σε quilts

olympiakoi_sotchi9

Σε χαλιά

olympiakoi_sotchi11

Στα μετάλλια των αθλητών και τις κορδέλες τους

medals

Στα αεροπλάνα και τα τραίνα τους

olympiakoi_sotchi10

Και γενικά γέμισαν όλη τη χώρα τους με πάτσγουωρκ φτιαγμένο από τις χειροτεχνίες που γίνονται σε κάθε άκρη της Ρωσίας.
olympiakoi_sotchi12
Και επειδή οι Αγώνες αυτοί χαρακτηρίστηκαν στο Διαδίκτυο και ως οι Αγώνες της Χειροτεχνίας, κλείνω το άρθρο αυτό με δυο φωτογραφίες που σίγουρα έχετε δεί:

τη στολή της Αμερικανικής Ομάδας. Φτιαγμένη κι αυτή με τη λογική του πάτσγουωρκ, αποτελούμενη όμως από πολλά πλεκτά κομμάτια.

olympiakoi_sotchi13

και το Φινλανδό προπονητή που πλέκει την ώρα που ο αθλητής του ετοιμάζεται να αγωνιστεί…”

olympiakoi_sotchi14

 

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

Save

Μας αρέσει
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *