Πλέξιμο – Συναρμολόγηση πλεκτού

Συγχαρητήρια! Έχεις πλέξει το πλεκτό σου (μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία) και είσαι έτοιμος/η να συναρμολογήσεις τα κομμάτια. Αποστολή σου να ενώσεις έτσι τα κομμάτια, ώστε το αποτέλεσμα να δέσει σαν παζλ. Και εάν έχεις πλέξει όλα τα μέρη του πλεκτού σου σωστά, τότε με την σωστή συναρμολόγηση θα έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα! Εμείς μαζέψαμε για σένα όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τα καταφέρεις. Φωτογραφία από το aknitica.com

Στόχος σου, λοιπόν, είναι να ενώσεις με τέτοιο τρόπο τα κομμάτια του πλεκτού, ώστε να έχεις ένα επίπεδο πλεκτό με όσο το δυνατόν πιο αόρατες ενώσεις.

Συναρμολόγηση του πλεκτού σου δεν θα χρειαστείς απαραίτητα μόνο όταν πλέκεις ένα πουλόβερ. Μπορεί να χρειαστεί για ένα σκούφο που τον έπλεξες επίπεδο, μια τσάντα ή έναν λαιμό.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ενώσεων που χρειάζεται να γνωρίζεις για να ενώσεις δυο πλεκτά κομμάτια.

1. Πλαινές ενώσεις, όπως π.χ. τα πλαινά ενός πουλόβερ

2. Ενώσεις των επάνω πλευρών, όπως π.χ. στους ώμους ενός πουλόβερ

3. Και ο συνδυασμός των δυο, δηλαδή η ένωση της πλαινής πλευράς στην επάνω, όπως π.χ. στα μανίκια ενός πουλόβερ

Πριν δούμε αναλυτικά τους παραπάνω τρόπους ας καλύψουμε πρώτα μερικούς βασικούς κανόνες που ισχύουν στην συναρμολόγηση γενικά.

Για να ράψεις (ναι, η συναρμολόγηση δεν είναι πια πλέξιμο, είναι ράψιμο) δύο πλεκτά κομμάτια μαζί:

α) Τα τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, με την καλή πλευρά τους προς τα επάνω (όχι δεν γίνεται να κάνεις συναρμολόγηση όρθιος στο λεωφορείο).

β) Τα ενώνεις πρόχειρα με μερικές παραμάνες, αρχίζοντας από τις έξω γωνίες προς τα μέσα.

γ) Χρησιμοποιείς μια σακοράφα και το ίδιο νήμα που χρησιμοποίησες για να πλέξεις τα κομμάτια σου. Εάν το νήμα αυτό ήταν πολύ χοντρό, τότε θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο στο ίδιο χρώμα και τύπο, αλλά αρκετά πιο λεπτό. Θα χρειαστείς νήμα περίπου 3 φορές το μήκος της πλευράς που θέλεις να ενώσεις. Μην ξεχάσεις οτι θα πρέπει να αφήσεις και αρκετό νήμα να περισσέψει για να το κρύψεις μέσα στο πλεκτό σου.

δ) Ενώνεις ουσιαστικά σειρά με σειρά έτσι ώστε να μην χαλάει το σχέδιο. Οπότε εάν πλέκεις λάστιχο θα πρέπει να φροντίσεις να γίνει έτσι η ένωση, ώστε να μην χαλάνε οι κάθετες λωρίδες σου ή εάν πλέκεις σε ρίγες να συναντιούνται στην ίδια ευθεία.

Πάμε να δούμε πως γίνονται οι βασικές ενώσεις αναλυτικά:

<Πλαινές ενώσεις>

Συμβουλή: Πριν αρχίσεις να ενώνεις δυο πλαινά κομμάτια θα πρέπει να στερεώσεις καλά την βάση σου. Και ο τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να σχηματίσεις ένα οχτάρι με το νήμα σου περνώντας από τις κάτω κάτω και έξω έξω γωνίες των πλεκτών κομματιών που ενώνεις. Κοινώς ξεκινάς την ένωση από κάτω προς τα επάνω.

base_joinφωτογραφία από το dummies.com

 

Οι πλαϊνές ενώσεις δουλεύονται με το Mattress Stitch ή Κρυφή βελονιά.

– H Κρυφή Βελονιά δουλεύεται σε πλέξη ζέρσευ (stockinette) με την καλή πλευρά του πλεκτού σου να κοιτάει προς τα εσένα.

Δες το video για να δεις πως θα δουλέψεις αυτή την ένωση.

 

– Η Κρυφή Βελονιά δουλεύεται σε πλέξη μους (garter) με την ανάποδη πλευρά του πλεκτού σου να κοιτάει προς τα εσένα.

Δες το video για να μάθεις και αυτή την ένωση.

 

Άλλος ένας τρόπος να δουλέψεις μια πλαϊνή ένωση είναι το Backstitch ή Πισωβελονιά.

Εδώ ουσιαστικά τοποθετείς τα δύο κομμάτια του πλεκτού σου καλή με καλή πλευρά (σάντουιτς δηλαδή) και τα ράβεις μαζί. Αυτή η ένωση προτείνεται όταν θέλεις γερές ενώσεις για π.χ. μια τσάντα. Επειδή η ένωση είναι πιο άκαμπτη δεν προτείνεται για ρούχο π.χ. πουλόβερ.

Δες το video για να δεις τον τρόπο.

 

<Ενώσεις των επάνω πλευρών>

Δύο τρόποι υπάρχουν για να ενώσεις τις επάνω πλευρές ή τις πλευρές που έχεις κλείσει τους πόντους

Fake Grafting ή Κρυφή βελονιά κλειστών πόντων

Ιδανικό για stockinette (ζέρσευ) πλέξη γιατί ουσιαστικά δημιουργείς μια νέα σειρά από V που κρύβουν την ένωσή σου. To χρησιμοποιούμε πολύ σε ενώσεις ώμων.

Δες το video για να δεις πως να το κάνεις.

 

Kitchener Stitch (Grafting)

Είναι η ένωση που χρησιμοποιούμε για να κλείσουμε τα δάχτυλα μιας κάλτσας. Δουλεύεται όσο το πλεκτό είναι ακόμη στις βελόνες, δηλ. με live stitches ή ζωντανούς πόντους όπως θα συναντήσετε σε ξένα site. Για να δουλέψεις αυτή την ένωση θα πρέπει τα κομμάτια του πλεκτού σου να είναι ανάποδη με ανάποδη πλευρά μαζί και κάθε κομμάτι επάνω στη δική του βελόνα.

Δες το video για να μάθεις και αυτή την ένωση.

 

<Ένωση πλαινής πλευράς με επάνω>

Τέλος, μπορεί να χρειαστεί να ενώσεις ένα πλαινό κομμάτι με κάποιο επάνω κομμάτι, ή αλλιώς κομμάτι που οι πόντοι του έχουν κλείσει, όπως συμβαίνει με τα μανίκια σε ένα πλεκτό. Οπότε όπως καταλαβαίνεις η ένωση αυτή είναι ένας συνδυασμός της Κρυφής Βελονιάς και της Κρυφής Βελονιάς κλειστών πόντων που είδαμε παραπάνω. Ω λα λα. Και αυτό ακούγεται πιο πολύπλοκο από ό,τι είναι. Άπλωσε τα κομμάτια σου σε επίπεδη επιφάνεια όπως θέλεις να είναι και ξεκίνα όπως και στις άλλες περιπτώσεις από κάτω προς τα επάνω.

Δες και αυτό το video για αυτή την ένωση (αφού περάσεις το κομμάτι για το πως τοποθετούμε το μανίκι στο πλεκτό)

 

Τέλος, εάν όλα αυτά απλώς σε έχουν κουράσει και δεν θέλεις να ασχολείσαι με ραφές και ενώσεις και άλλα, μπορείς να δοκιμάσεις και το Three Needle Bind Off ή αλλιώς Κλείσιμο με 3 βελόνες που είναι ιδανικό εάν έχεις δύο κομμάτια που πρέπει να ενωθούν με τον ίδιο αριθμό πόντων. Δουλεύεται με ζωντανούς πόντους επίσης, δηλαδή με πλεκτό που είναι ακόμη στις βελόνες. Τα πλεκτά κομμάτια θα πρέπει να είναι καλή με καλή!

Video και για αυτόν τον τρόπο.

 

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι βασικοί και πιο γνωστοί τρόποι να συναρμολογήσεις ένα πλεκτό. Ελπίζουμε να καλύψαμε όλες σου τις απορίες.

Καλά πλεξίματα!

Save

Save

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Πλέξιμο – Συναρμολόγηση πλεκτού”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *