Saloon: Μοναδικές ξύλινες χειροποίητες δημιουργίες

Saloon: Ξύλινες μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες

Συνεχίζουμε με την παρουσίαση των νικητών του διαγωνισμού του jamjar με το Saloon και τις μοναδικές ξύλινες δημιουργίες του Αλέξανδρου Σαλονικίδη!

Ο Αλέξανδρος Σαλονικίδης ζει στην Πτολεμαΐδα και “Saloon” είναι το ψευδώνυμό του, όνομα που έδωσε και στις δημιουργίες του.

Ας μάθουμε περισσότερα για αυτόν:

“Η ενασχόληση μου με τις ξύλινες κατασκευές ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια όταν θέλησα να κατασκευάσω μερικά διακοσμητικά καράβια. Από τότε με κέρδισε το ξύλο σαν υλικό και δεν σταμάτησα να το μελετάω και να πειραματίζομαι.

Εδώ και 3 χρόνια κατασκευάζω κυρίως ξύλινους χειροποίητους σκελετούς γυαλιών, σε δικά μου σχέδια, αλλά και custom made (είτε σε σχεδιασμό, είτε σε πυρογραφία) όταν μου ζητηθεί.

Πρόσφατα, στην συλλογή των δημιουργιών μου προστέθηκαν ξύλινα ρολόγια χειρός και ευελπιστώ να την εμπλουτίσω και με άλλες δημιουργίες στο μέλλον.

1. Περιέγραψέ μας μια συνηθισμένη σου μέρα

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις σηκωθώ είναι να βάλω μουσική (η οποία θα κλείσει το βράδυ πάλι).

Ρίχνω μια ματιά και απαντάω σε mail και μηνύματα. Ετοιμάζω καφέ (τον οποίο σπάνια θα τελειώσω) και ξεκινάω την δουλειά της ημέρας. Κάποιες ημέρες μπορεί μόνο να σχεδιάζω, κάποιες άλλες να κολλάω-καλουπώνω, να κόβω και να λειαίνω.

Κάποιες μέρες ασχολούμαι μόνο με την πυρογραφία και άλλες με παραγγελίες υλικών ή με δοκιμές νέων υλικών και ιδεών. Φυσικά, υπάρχουν και διαλείμματα ανάμεσα σε αυτά τα στάδια (άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγαλύτερα) στα οποία συνεχίζω να επεξεργάζομαι στο μυαλό μου καινούργιες ιδέες και πως θα τις υλοποιήσω.

2. Που βρίσκεις την έμπνευσή σου;

Η έμπνευση θεωρώ πως υπάρχει μέσα μας. Είναι βιώματα, είναι συναισθήματα, είναι εικόνες και απλά περιμένει τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα την ξυπνήσουν. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι πραγματικά οτιδήποτε, κάποιο άτομο, κάποια καλή ή κακή στιγμή, μέχρι και κάτι που είδαμε τυχαία στον δρόμο.

Από κει και πέρα εξαρτάται από το πόσο διατεθειμένος και μαθημένος είναι ο καθένας μας να εξωτερικεύσει τις εμπνεύσεις του και να τους δώσει «σάρκα και οστά».

3. Ποιά είναι τα εργαλεία/ υλικά που δεν μπορείς να αποχωριστείς για κανένα λόγο;

Το ξύλο είναι σίγουρα το υλικό που δεν μπορώ (και δεν θέλω) να αποχωριστώ για κανέναν λόγο, το οποίο αποτελεί και την βάση για ό,τι κατασκευάζω.

Έπειτα, ένα μικρό πολύστροφο εργαλείο μοντελισμού που αν και έχει περάσει τα πάνδεινα μαζί μου δεν με έχει προδώσει ποτέ.

4. Εάν λέγαμε ότι υπάρχουν 2 τύποι χειροτεχνών εκεί έξω ποιοί θα ήταν αυτοί; Εσύ σε ποιόν τύπο ανήκεις;

Στην πρώτη απ’ τις 2 κατηγορίες που θα ξεχώριζα τους χειροτέχνες και στην οποία κατατάσσω και τον εαυτό μου, ανήκουν οι χειροτέχνες που κατασκευάζουν κάτι εξ’ ολοκλήρου από το μηδέν. Παίρνουν την πρώτη ύλη και την επεξεργάζονται όσα στάδια χρειάζεται για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην δεύτερη κατηγορία θα έλεγα ότι ανήκουν οι χειροτέχνες που προμηθεύονται τα υλικά που χρειάζονται και τα συναρμολογούν, ώστε να δημιουργήσουν αυτό που θέλουν.

5. Αν μπορούσες να δώσεις μια μόνο συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει τώρα να φτιάχνει με σκοπό να πουλάει τις δημιουργίες του ποιά θα ήταν αυτή;

Θα θεωρήσω δεδομένο ότι αγαπάει αυτό που κάνει και ότι δεν θα το παρατήσει εύκολα. Επομένως η συμβουλή που θα έδινα είναι πρώτα απ’ όλα να προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς τις δημιουργίες του και να βελτιώνεται και αυτός μέσα από αυτές. Από κει και πέρα το θέμα των πωλήσεων είναι σύνθετο και ιδιαίτερο. Με τις κατάλληλες κινήσεις και πολλή δουλειά θα έρθουν.

6. Εάν δεν χρειαζόταν να κοιμάσαι ποτέ, τι θα τον έκανες αυτόν τον extra χρόνο;

Πιστεύω θα συνέχιζα στους ίδιους ρυθμούς, θα συμπλήρωνα τον extra χρόνο με τα πράγματα που κάνω, δημιουργικά και μη.

7. Πόσο και σε ποια επίπεδα πιστεύεις οτι θα επωφεληθείς από τη συμμετοχή σου στο jamjar;

Το όφελος από την συμμετοχή μου στο jamjar είναι μεγάλο και πολύπλευρο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο online κατάστημα χειροποίητων δημιουργιών στην Ελλάδα. Τα άτομα που το διαχειρίζονται έχουν μεγάλη εμπειρία, πολύ μεράκι και ομαδικό πνεύμα το οποίο περνάνε και στα νέα μέλη και είναι πολύ σημαντικό.

Μέσα απ’το jamjar oι δημιουργίες μου είναι προσβάσιμες 24 ώρες το 24ωρο σε χιλιάδες κόσμο που αγαπάει και αναζητάει χειροποίητες και μοναδικές δημιουργίες.

Το λογιστικό κομμάτι, που είναι βασικό πρόβλημα για έναν δημιουργό, δεν με απασχολεί πλέον καθώς και το κομμάτι των αποστολών μιας και η συμβολή του jamjar είναι σημαντική και σε αυτό.

Τον Αλέξανδρο και το Saloon μπορείς να τον βρεις εδώ:

Fb: www.facebook.com/alexandros.salonikidis

Instagram: www.instagram.com/saloon_by_alex/

Jamjar: www.jamjar.gr/store/saloon

 

Μας αρέσει
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *