Πλέξιμο με τελάρα πλεξίματος (knitting looms)

Εάν το πλέξιμο με τις βελόνες και τα βελονάκια απλώς δεν είναι για σένα, τότε προτείνουμε να δοκιμάσεις το πλέξιμο με τελάρα πλεξίματος ή knitting looms. Μάθε περισσότερα για το θέμα!

Το πλέξιμο με τελάρα πλεξίματος είναι μια μορφή πλεξίματος που έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Για να πλέξεις με τελάρο χρειάζεσαι: μια επιφάνεια με καρφιά (pegs) σε τακτά διαστήματα, νήμα και μια μακριά βελόνα ή βελονάκι για να σηκώνεις τις θηλιές.

telara-pleximatos2

Τελάρα πλεξίματος κυκλοφορούν πλέον πολλά στην αγορά (δεν χρειάζεται να τα φτιάξεις με καρφιά) και θα τα βρεις σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά, μακρόστενα, σχήμα οχτάρι). Μάλιστα κάποιες εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει και τελάρα “τρανσφόρμερς” που μπορείς ανάλογα με το μέγεθος του έργου σου να τα συναρμολογήσεις.

Τα τελάρα μπορεί να είναι φτιαγμένα από πλαστικό ή από ξύλο και εννοείται (όπως σε όλα άλλωστε) πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Θα βρεις εκεί έξω διάφορες ποιότητες με διαφορετικές αντοχές στον χρόνο και τη χρήση.

telara-pleximatos5

Για να πλέξεις με τα τελάρα αυτά ή looms αγγλιστί, περνάς το νήμα σου γύρω από τα καρφιά και στη συνέχεια σηκώνεις και ρίχνεις τους πόντους με τη βελόνα για να προχωρήσει το πλεκτό σου. Ο τρόπος αυτός πλεξίματος διαφέρει κατά πολύ από το πλέξιμο με τις βελόνες.

Πλέον στο internet θα βρεις διαθέσιμα τόνους σχέδια και πλέξεις ειδικά για looms, καθώς και βιβλία αφιερωμένα στον τρόπο αυτό πλέξης. Όσοι χρησιμοποιούν τα looms ορκίζονται οτι η ζωή τους έχει γίνει πολύ πιο εύκολη το πλέξιμο και οτι φτιάχνουν πολύ πιο γρήγορα διάφορα projects. Οι λάτρεις της βελόνας ισχυρίζονται οτι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

telara-pleximatos3

Η εξέλιξη των “στατικών” χειροκίνητων looms που τα κάνεις όλα με το χέρι είναι οι πλεκτομηχανές ή μύλοι για τους οποίους έχουμε αφιερώσει άλλο άρθρο.

telara-pleximatos4

Με τα looms και τους μύλους μπορείς να φτιάξεις πολλά κυκλικά αντικείμενα (π.χ. σκουφάκια και λαιμοί) ή μεγάλα ίσια κομμάτια (κουβερτάκια, κασκόλ) ή ακόμη και κάλτσες.

Προτείνουμε να το δοκιμάσεις!

Οι φωτογραφίες είναι από τα www.goodknitkisses.com, www.aliexpress.com και www.yarn-paradise.com

Ρίξε και μια ματιά στο παρακάτω video για να πάρεις μια ιδέα…

Και εάν έχεις όρεξη και για ένα ταξίδι στον χρόνο, τότε ρίξε μια ματιά και στο δικό μας παλιό video “Πλεκτολάθη & knitting loom”

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

35 σχόλια στο άρθρο “Πλέξιμο με τελάρα πλεξίματος (knitting looms)”

  1. Έχουν knitting looms στο Tiger στη Θεσσαλονικη σιογυρα, ισως και σε αλλες πολεις! Ειναι τελειο!!

  2. Προσφατα παρακολουθησα καποιο σεμιναριο δωρεαν στην Kangaroo. Ηταν ολα υπεροχα η δε Κα Βαμβακα υπεροχη να εξηγησει τα παντα ακομα και αν δεν παρει κανεις κατι. Εχει τα παντα για ολες τις τιμες

  3. Τι ανόητη από τη χαρά μου που συμμετέχω ξέχασα να σας ευχαριστήσω για την προσπάθεια σας και να ξέρετε ότι η βοήθεια σας είναι πολύτιμη για οποίον θέλει να ασχοληθεί και δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει !

  4. Τον τελευταίο καιρό πιάστηκα κι εγώ με το πλέξιμο, η αλήθεια είναι ότι αυτό το blog με βοήθησε πάρα πολύ και σας μεταφέρω και όσα επιπλέον ανακάλυψα!
    Όποία θέλει να αγοράσει το knifty knit (τους κύκλους πλεξίματος) μπορεί να πάρει τηλ στο 210 9579717 τον κύριο Καραβά Πάνο εμένα αυτός μου τους έφερε μέσα σε μία μέρα έχει κατάστημα με είδη ραπτικής και ραπτομηχανές στην Καλλιθέα Αγίων Πάντων 113. ααααα και μου κόστισαν 30 ευρώ όσον αφορά το πώς δουλεύουν οι κύκλοι επειδή όντως δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά βρήκα διάφορα βιντεάκια στο internet που είναι πολύ αναλυτικά .

  5. psaxnw ki egw mia plektomhxanh oikiakh edw kai polu kairo alla dustuxws den katestei dunaton na vrw.8a arxisw tis eksormhseis mou sta magazia mhpws kai vrw kati..

  6. 😛 Εφτασε επιτελους στα χερια μου… οφειλω να ομολογησω οτι δεν καταλαβαινω τιποτα απο τις οδηγιες χρησης!!!Μηπως ξερετε να μου πειτε που μπορω να βρω οδηγιες για ασχετους στα ελληνικα γιατι οσα εχω βρει ειναι στα αγγλικα και δεν καταλαβαινω την ορολογια του πλεξιματος!!!! 😳

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *