Πλήρης οδηγός για εσωτερικό βάψιμο σπιτιού

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

Το βάψιμο των τοίχων, αν πρόκειται να το κάνεις μόνος σου, φαίνεται μεγάλη διαδικασία. Στην πραγματικότητα όμως, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα κι έχοντας κάποια μικρά αλλά χρήσιμα tips κατά νου, μπορεί να αποδειχθεί παιχνιδάκι!

Τύποι και επιλογή του κατάλληλου χρώματος

Πριν ξεκινήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με την εφαρμογή των χρωμάτων, το πρώτο βήμα είναι φυσικά τα ίδια τα χρώματα!

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με το σημείο και την επιφάνεια για την οποία προορίζονται, καθένας με τα δικά του υπέρ και κατά. Για τους εσωτερικούς χώρους, τα επικρατέστερα χρώματα είναι τα:

 • Οικολογικά 
  Πρόκειται για την πιο “τελευταίας τεχνολογίας” κατηγορία η οποία όπως μαρτυράει και το όνομα, έχει ως κύριο προτέρημα το ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Είναι άοσμα, μη τοξικά και υποαλλεργικά και συνεπώς αποτελούν ιδανική επιλογή για χώρους όπου κατοικούν άτομα με πιο ευαίσθητο οργανισμό όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά και έγκυες. Όπως θα περίμενε όμως κανείς, συνήθως είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα, αλλά αξίζει το κόπο.
 • Πλαστικά
  Η πιο συνηθισμένη και διαχρονική επιλογή για τους εσωτερικούς χώρους. Απλώνονται εύκολα και προσφέρουν συνήθως αρκετά μεγάλη καλυπτικότητα και ομοιογένεια.
 • Ριπολίνες
  Η μακράν πιο συνηθισμένη επιλογή για ξύλο και μέταλλο.
 • Μυκητοκτόνα
  Λόγω της ιδιότητάς τους, προορίζονται για χώρους όπου είναι υψηλή η πιθανότητα ανάπτυξης μυκήτων. Σε δεδομένα σπιτιού, οι χώροι αυτοί είναι το μπάνιο και η κουζίνα.
 • Σατινέ
  Η πιο πολυτελής κατηγορία η οποία χαρακτηρίζεται από βελούδινη όψη καθώς και μεγάλη αντοχή στους λεκέδες και τα πλυσίματα. Συνεπώς, χρησιμοποιείται σε χώρους όπου παίζει μεγαλύτερο ρόλο η εμφάνιση όπως το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια.
 • Υδροχρώματα
  Ακριβώς το αντίθετο της προηγούμενης κατηγορίας, έχουν χαμηλή αντοχή και ως εκ τούτου προορίζονται ειδικά για χώρους χαμηλών απαιτήσεων που υποδέχονται σπάνια κόσμο όπως αποθήκες, πατάρια και κλιμακοστάσια. 

Για το βάψιμο του δικού μου σπιτιού επέλεξα το TITANIUM ECO το οποίο είναι οικολογικό πλαστικό χρώμα εξαιρετικής ποιότητας, εσωτερικής χρήσης από την Maxi Color. Είναι άοσμο και διαθέτει υψηλή λευκότητα, μεγάλη καλυπτικότητα και εξαιρετική απόδοση. Συνδυάζει ευκολία εφαρμογής, πολύ καλό άπλωμα και εξαιρετικές αντοχές στο πλύσιμο. Εφαρμόζεται σε σοβά, μπετόν, τούβλα, ξύλα, γυψοσανίδα ύστερα από την κατάλληλη προετοιμασία της κάθε επιφάνειας, ενώ θεωρείτε ιδανικό για παιδικά δωμάτια, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.

 

Υπολογισμός της ποσότητας

Όποιον τύπο χρώματος και να επιλέξεις, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η επιλογή της ποσότητάς του.

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείς τον πωλητή σου ο οποίος θα σε κατευθύνει με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια στον ακριβή καθορισμό της. Για να τον διευκολύνεις όμως, και για να έχεις πάει γενικά προετοιμασμένος, μπορείς να κάνεις από μόνος σου τους παρακάτω υπολογισμούς πριν πας στο χρωματοπωλείο:

 • Υπολόγισε το εμβαδόν του κάθε τοίχου που θες να βάψεις, πολλαπλασιάζοντας το μήκος με το πλάτος του. Το νούμερο που θα βρεις μετριέται σε τετραγωνικά μέτρα. Για παράδειγμα αν ο τοίχος σου είναι 3,30 μέτρα ύψος x 5,50 μέτρα πλάτος, τότε μιλάμε για 18, 15 τετραγωνικά μέτρα. Κάνε το ίδιο για όλους τους τοίχους και πρόσθεσε τα αθροίσματα.
 • Κάνε το ίδιο για τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται στους τοίχους που προορίζονται για βάψιμο. Αφαίρεσε το άθροισμα των εμβαδόντων τους από τον αριθμό που βρήκες στο προηγούμενο βήμα και έχεις στα χέρια σου το τελικό εμβαδόν της επιφάνειας που θα βαφτεί.
 • Πολλαπλασίασέ το με τα χέρια μπογιάς που θα χρειαστείς. Συνήθως είναι 2, αλλά επί αυτού θα σε κατατοπίσει καλύτερα ο χρωματοπώλης σου. Σε περίπτωση μετάβασης από πολύ ανοιχτό σε πολύ σκούρο ή το αντίστροφο, το τρίτο χέρι θεωρείται σίγουρο.
 • Τέλος, διαίρεσέ το με τον αριθμό τετραγωνικών μέτρων ανά λίτρο που αναγράφεται στη συσκευασία του χρώματος που τελικά θα χρησιμοποιήσεις. Το νούμερο που θα βρεις, είναι ο αριθμός των λύτρων μπογιάς που θα χρειαστείς.

 

Εξοπλισμός

Βάψιμο μόνο με μπογιά γίνεται; Δε γίνεται! Γνωρίζοντας επακριβώς τι βαφτικά εργαλεία πρέπει να προμηθευτείς ανάλογα με την εργασία που θα κάνεις, θα διευκολυνθείς σημαντικά και το βάψιμο θα γίνει παιχνιδάκι!

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

Αν και μπορείς να βρεις στην αγορά έτοιμο σετ βαψίματος, είναι καλό να ξέρεις τη χρησιμότητα του κάθε εργαλείου ξεχωριστά, ώστε να γνωρίζεις αν το σετ που πρόκειται να αγοράσεις είναι πλήρες ή αν χρειάζεται να προμηθευτείς και κάτι επιπλέον.

Ο στάνταρ εξοπλισμός που θα χρειαστείς σε πρακτικά κάθε περίπτωση, είναι ο εξής:

 • Ρολό βαψίματος
  Χωρίς αυτό, πολύ απλά δεν υπάρχει βάψιμο. Είναι το βασικότερο εργαλείο σου οπότε φρόντισε να βρεις ακριβώς αυτό που χρειάζεται στην περίπτωσή σου ώστε να δώσεις στον χώρο σου ακριβώς το λουκ που έχει φανταστεί.
  Χρειάζεται διαφορετικό ρολό για τσιμέντο και διαφορετικό για μέταλλο, υπάρχουν ειδικά ρολά για γωνίες, μπορούν να είναι με σφουγγάρι ή με συνθετική γούνα ανάλογα με το τι φινίρισμα θες να πετύχεις, και φυσικά, κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη.
 • Σκαφάκι για το χρώμα
  Φυσικά όχι οποιοδήποτε σκαφάκι, αλλά το ειδικό με την επικλινή επιφάνεια στη μια πλευρά του για να στραγγίζεις το ρολό. Βοηθάει ακόμα περισσότερο αν χρησιμοποιήσεις και μια σχάρα στραγγίσματος ώστε να ελέγχεται ακόμα καλύτερα η μπογιά που παραμένει στο ρολό.
 • Πινέλα σε διάφορα μεγέθη
  Αν και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς θα γίνει με το ρολό, τα πινέλα είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν στις λεπτομέρειες και εκεί που χρειάζονται πιο ελεγχόμενες ποσότητες χρώματος, όπως για παράδειγμα γύρω από τα κουφώματα.
 • Λάμα ανάδευσης για το χρώμα
  Για οποτεδήποτε χρειαστεί ανακάτεμα η μπογιά, είτε κατά την αραίωση, είτε πιο μετά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα απλό κομμάτι ξύλου.
 • Σφουγγάρι, απορρυπαντικό και νερό
  Όσο αγγαρεία κι αν ακούγεται, ένας τοίχος πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστεί πριν από το βάψιμο. Λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε ένα σφουγγάρι της κουζίνας μαζί με ξέπλυμα μόνο με νερό, θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει.
 • Σκάλα για τα ψηλά σημεία
  Εκτός αν ο χώρος είναι ιδιαίτερα χαμηλοτάβανος ή είσαι μπασκετμπολίστας 🙂

Πέρα από τα παραπάνω στανταράκια, υπάρχουν και διάφορα άλλα προαιρετικά αντικείμενα που μπορεί αν χρειαστείς, μπορεί και όχι, ανάλογα με την εργασία σου:

 • Στόκος
  Αν ο τοίχος σου έχει τρύπες, ρωγμές ή καρφιά που έχουν βγει, πρέπει να προηγηθεί κλείσιμο όλων αυτών με στοκάρισμα, διότι αν εφαρμοστεί το χρώμα πάνω τους, το αποτέλεσμα θα είναι ανομοιόμορφο και καθόλου ικανοποιητικό. Ο στόκος εφαρμόζεται με σπάτουλα και χρειάζεται τρίψιμο με γυαλόχαρτο αφού στεγνώσει (συνήθως την επόμενη μέρα της εφαρμογής του).
 • Γυαλόχαρτο
  Τρίβοντας τον τοίχο με αυτό επιτυγχάνεις επιπλέον λείανση, πράγμα απαραίτητο σε περίπτωση που υπάρχει ξεφτισμένο χρώμα από προηγούμενο βάψιμο.
 • Αστάρι
  Πρόκειται για ένα υλικό που το περνάς στον τοίχο πριν το βάψιμο δημιουργώντας έτσι ένα υπόστρωμα που μονώνει την επιφάνεια και την προστατεύει από οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να της προκαλέσει το χρώμα. Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε τοίχους οι οποίοι είναι φθαρμένοι και ταλαιπωρημένοι καθώς και σε όσους δεν έχουν βαφτεί στο παρελθόν (πχ σε ένα νεόκτιστο σπίτι).Τυπικά, δε χρειάζεται για τοίχους που έχουν ξαναβαφτεί και είναι σε καλή κατάσταση, αλλά υπάρχουν κάποιες σχολές σκέψης κατά τις οποίες είναι καλό να εφαρμόζεται ακόμα και τότε. Επειδή όμως εμείς είμαστε του πρακτικού και όχι του φιλοσοφικού, ιδού 2 απλούστατοι και γρήγοροι τρόποι για να δεις αν ο τοίχος σου χρειάζεται αστάρωμα:

  1) Βρέξε τον αντίχειρά σου και πίεσέ τον στον τοίχο. Αν μείνει σκούρο αποτύπωμα στον τοίχο ή μπογιά στο δάχτυλο, τότε χρειάζεται αστάρωμα.
  2) Βάλε κολλητική ταινία στον τοίχο και τράβα την απότομα. Αν μείνουν κομματάκια πάνω της… guess what, θέλει αστάρωμα!

  Για την εφαρμογή του, οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές, στεγνές και ελεύθερες από σαθρά ξεφλουδισμένα χρώματα, σκόνες, λάδια, άλατα και μύκητες. Για καινούργιες ή πορώδεις επιφάνειες βαμμένες με ασβέστη, κόλλα ή κακής ποιότητας χρώματα ασταρώστε με αστάρι MAXIDUR ΝΕΡΟΥ και στη συνέχεια εφαρμόστε δύο στρώσεις TITANIUM. Για επιφάνειες από γυψοσανίδα ή σοβά ασταρώστε με ακρυλικό αστάρι νερού MAXICOVER και στη συνέχεια εφαρμόστε δύο στρώσεις TITANIUΜ. Εξασφαλίστε καλό εξαερισμό κατά την εφαρμογή και το στέγνωμα του υλικού.

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

 • Διαλυτικό για το χρώμα
  Ανάλογα με τον τύπο χρώματος που θα προμηθευτείς, μπορεί είτε να χρειάζεται να αραιωθεί με διαλυτικό είτε να αρκεί να βάλεις νερό. Ο χρωματοπώλης σου είναι για ακόμα μια φορά αυτός που θα σου δώσει τα φώτα του, αν και οι περισσότεροι πλέον προτείνουν υδατοδιαλυτά χρώματα.
 • Τηλεσκοπικό κοντάρι για το ρολό
  Πολύ πιο εύχρηστο από τη σκάλα σε περίπτωση που βάφεις και το ταβάνι. Άσε που δεν χρειάζεται να μετακινείς συνέχεις την σκάλα!
 • Γάντια
  Απαραίτητα αν έχεις μόλις κάνει μανικιούρ! Πέρα από τα αστεία, καλό είναι να βάλεις γάντια γιατί σίγουρα θα λερωθείς με χρώμα!
 • Παλιά ρούχα
  Και βέβαια μην πας να βάψεις με το αγαπημένο σου τζην!

 

Προετοιμασία του χώρου

Και αφού έχεις προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται, ήρθε η ώρα για δράση!

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

Μπορεί εσύ να έχεις προετοιμαστεί ψυχολογικά, ο χώρος σου όμως θα πρέπει να είναι εξίσου προετοιμασμένος πρακτικά:

 • Κατέβασε οτιδήποτε κρεμαστό υπάρχει στους τοίχους.
 • Απομάκρυνε τα έπιπλα. Αν υπάρχει αποθήκη παραδίπλα είναι ιδανικό, ειδάλλως συγκέντρωσέ τα στο κέντρο του δωματίου. Αν κάτι είναι ασήκωτο, απλά κάλυψέ το (βλέπε παρακάτω).
 • Βγάλε ό,τι κουρτίνες και ρολά υπάρχουν και με την ευκαιρία, μπορείς να τους ρίξεις κι ένα πλυσιματάκι!
 • Αν υπάρχει ντουλάπα στον χώρο, άδειασέ την από ρούχα διότι η οσμή της βαφής, ειδικά αν δεν είναι οικολογική, θα τα ποτίσει ακόμα κι αν δε βαφτεί εσωτερικά η ντουλάπα.
 • Στόκαρε ή/και λείανε τον τοίχο με γυαλόχαρτο ανάλογα με το τι έχεις αποφασίσει να κάνεις.
 • Κάλυψε με νάιλον ή σεντόνι όλα τα έπιπλα σε περίπτωση που τελικά θα παραμείνουν στο δωμάτιο. Προφανώς θα πρέπει να απομακρυνθούν από τους τοίχους και να τοποθετηθούν στο κέντρο του δωματίου, ναι;
 • Σκούπισε τον χώρο γύρω από τα σοβατεπί ώστε να μην ανασηκώσει πιο μετά ο αέρας σκόνη η οποία μπορεί να κολλήσει στον φρεσκοβαμμένο τοίχο.
 • Κάλυψε το πάτωμα με χαρτόνι οντουλέ ή παλιές κούτες.
 • Κάλυψε με χαρτοταινία όλα τα κουφώματα και βγάλε την με το που τελειώσεις το βάψιμο και όσο θα είναι η μπογιά νωπή. Αν στεγνώσει, υπάρχει πιθανότητα να μείνουν κομματάκια της πάνω στην ταινία όταν την ξεκολλήσεις.
 • Καθάρισε τον τοίχο με ένα βρεμένο πανί.
 • Τοποθέτησε το αστάρι αν τελικά το χρησιμοποιήσεις.
 • Βγάλε selfie για το πριν και μετά!

 

Ώρα για βάψιμο!

Ήρθε η μεγάλη στιγμή και τα πράγματα από εδώ και πέρα, είναι λίγο πολύ γνωστά!

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

 • Άνοιξε τον κουβά με το χρώμα, και αν χρειάζεται αραίωση με διαλυτικό, κάνε την με βάση τις οδηγίες, χρησιμοποιώντας τη λάμα ανάδευσης.
 • Βάλε λίγη ποσότητα χρώματος στο σκαφάκι και φρόντισε να μην είναι πολύ βαρύ.
 • Ξεκίνα κάνοντας τις γωνίες, τα σημεία γύρω από τα κουφώματα και τις πρίζες και γενικά τις λεπτομέρειες οι οποίες, όπως είπαμε, γίνονται με πινέλο.
 • Αφού έχεις ολοκληρώσει την “κορνίζα” του κάθε τοίχου με το πινέλο, γέμισε το “εσωτερικό” βάφοντας με το ρολό.
 •  Ο καλύτερος τρόπος βαψίματος είναι με σταθερές κινήσεις, πρώτα κατακόρυφα πάνω και κάτω, μετά λοξά, διασταυρώνοντας τις διαδρομές του ρολού έτσι ώστε να σχηματίζονται κεφαλαία Μ ή W και τέλος πάλι με κινήσεις πάνω κάτω. Συνεχίζεις το βάψιμο στη διπλανή περιοχή πριν αρχίσει να στεγνώνει το χρώμα που έχετε περάσει προηγουμένως για να μην έχετε ανεπιθύμητα μπαλώματα.
 • Περιμένεις να στεγνώσει καλά το πρώτο χέρι, κι έπειτα κάνεις την ίδια διαδικασία για το δεύτερο, το τρίτο κ.ο.κ.
 • Τέλος, μην ξεχάσεις να βγάλεις τη χαρτοταινία από τα κουφώματα όσο είναι η μπογιά νωπή και βέβαια μετά το τελευταίο χέρι βαψίματος.

 

Μικρά και χρήσιμα tips

Το αποτέλεσμα κρίνεται πολλές φορές στις λεπτομέρειες, οπότε έχε υπόψιν σου κάποια μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα, που θα κάνουν τη διαφορά στο βάψιμό σου:

 • Αν δε θες να καθαρίζεις το πινέλο ή το ρολό κάθε φορά που κάνεις διάλειμμα, τύλιξέ το σε πλαστική μεμβράνη. Για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως πχ μια εβδομάδα, τοποθέτησέ το σε πλαστική σακούλα και βάλε το στην κατάψυξη! Μετά από μια ώρα ξεπαγώματος, το χρησιμοποιείς ξανά κανονικά.
 • Για να καθαρίσεις τα εργαλεία, τοποθέτησέ τα σε έναν κουβά με νερό και μαλακτικό ρούχων για 10 λεπτά. Φρόντισε μετά να στεγνώσουν εντελώς.
 • Όσο αερίζεις, φρόντισε να μην υπάρχει σε κάποιο σημείο του δωματίου δυνατό ρεύμα, ώστε να έχεις ομοιόμορφο στέγνωμα
 • Η καλύτερη εποχή για βάψιμο είναι τον Μάιο και τον Ιούνιο όπου έχει ζέστη για γρήγορο στέγνωμα, χωρίς να είναι αποπνικτικά, καθώς και λίγη υγρασία.
  Η καλύτερη ώρα της ημέρας είναι το πρωί όπου και έχει φως, και δε σκας από τη ζέστη.
 • Για περιβαλλοντικούς λόγους, αν θες να απορρίψεις κάποιο χρώμα, μην το πετάς στα σκουπίδια ή στο νεροχύτη αλλά απευθύνσου σε ειδικούς της Maxi Color για να το αναλάβουν αυτοί.
 • Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να αποφασίσεις να συνεργαστείς με ένα μπογιατζή για να κάνει το βάψιμο. Φρόντισε ότι έχεις ξεκαθαρίσει από πριν τους όρους συνεργασίας (μέρες, ώρες και φυσικά αμοιβή) για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως!

Οδηγίες για βάψιμο σπιτιού

Ό,τι χρώμα και ό,τι τεχνοτροπία επιλέξεις να εφαρμόσεις, και σε όποιο σημείο του σπιτιού και όποια εποχή του χρόνου και να είναι, εμείς θα σου ευχηθούμε απλά… καλή δημιουργία!!

Σε επόμενο άρθρο θα σου πω για τα σχέδια που έκανα στα παιδικά δωμάτια, μείνε συντονισμένος!

Και μην ξεχνάς πως οι έμπειροι ειδικοί της Maxi Color είναι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε προϊόν, υπηρεσία ή συμβουλή βαψίματος χρειάζεσαι!

Με την ευγενική χορηγία από τη MAXI COLOR.

Τεχνικές Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *