Βίδωμα: Συμβουλές για αρχάριους στο DIY

Βίδωμα: Συμβουλές για αρχάριους στο DIY

Βιδώνεις με το δραπανοκατσάβιδο και ακούς το τρίξιμο της μύτης του κατσαβιδιού πάνω στην βίδα και την βίδα στην θέση της…. δεν μπαίνει άλλο μέσα στο ξύλο και το χειρότερο; Το κεφάλι της βίδας έχει καταστραφεί και η βίδα ούτε ξεβιδώνει ούτε βιδώνει. Διάβασε λοιπόν για την επόμενη φορά τι πρέπει να κάνεις.

Οι βίδες έχουν διάφορα μεγέθη και τύπους, σωστά; Έχουν και οι μύτες μεγέθη και τύπους!

Οι βίδες που είναι γνώριμες σε όλους μας είναι αυτές με τον σταυρό. Εάν πάρεις μια βίδα γυψοσανίδας και μια ξυλόβιδα και κοιτάξεις το κεφάλι, θα πεις ότι είναι ίδιες. Και όμως όχι. Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω ίσως σου φανούν κινέζικα, αλλά θα σε γλιτώσουν από πολλούς εκνευρισμούς στο μέλλον και θα σε κάνουν σοφότερο DIYer!

(φωτό από holdkomp.hu)

Οι βίδες που δεν έχουν αυλακιές ανάμεσα σε κάθε μέρος του σταυρού είναι οι PH (Phillips). Χρειάζονται την βάση PH η οποία δεν έχει ραβδώσεις για να βιδωθούν σωστά.
Αντίστοιχα οι βίδες που έχουν αυλακιές ανάμεσα σε κάθε μέρος του σταυρού είναι οι PZ (Pozidriv), θέλουν την βάση PZ που έχει ραβδώσεις.

Οι παραπάνω λοιπόν βίδες είναι διαφορετικές όχι μόνο ώς προς το χρώμα αλλά ώς προς την μύτη που χρειάζονται για να βιδωθούν. Οι ξυλόβιδες βιδώνονται με μύτες τύπου ΡΖ οι άλλες με PH.

Αλλά και οι ξυλόβιδες έχουν νούμερα εφόσον όλες οι βίδες δεν είναι ίδιες. Συνήθως οι βίδες πάνω στο κουτί αναγράφουν το νούμερο της μύτης.

Για τις βίδες λοιπόν που θα χρησιμοποιήσεις για τις κατασκευές σου και έχουν μήκος περίπου 4 εκατοστά συνήθως θέλεις μύτη PZ2. Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι να πάρεις, ρώτα τον υπάλληλο στο κατάστημα που θα σε εξυπηρετήσει.

Τεχνικές
Ηλίας Καραντωνίου

Ο Ηλίας Καραντωνίου είναι διακοσμητής εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Ως ελεύθερος επαγγελματίας ασχολείται με την ανακαίνιση και διακόσμηση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών, καθώς και με την κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων, ορισμένα από τα οποία έχουν βραβευτεί. Από το 2013 έχει αναλάβει το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρουσίαση πρωτότυπων (D.I.Y.) διακοσμητικών κατασκευών στην εκπομπή Μαστορέματα.