Πλεκτές γκέτες με πλεξίδες

Ένα από τα πολύ κλασικά πλέον project για τους επίδοξους πλέκτες εκεί έξω είναι οι χειροποίητες γκέτες! Ναι η μόδα λέει οτι τις γκέτες δεν τις φορούν μόνο οι χορεύτριες πια, αλλά και όλοι εμείς που θέλουμε να κρατάμε τα ποδαράκια μας ζεστά τον χειμώνα. Μπορείς να τις κάνεις όσο απλές ή όσο πολύπλοκες θέλεις. Εμείς θα σου δείξουμε πως να πλέξεις γκέτες με πλεξίδες στο σχέδιο. Πιάσε βελόνες και ξεκινάμε.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

– Νήμα της επιλογής σου (εμείς χρησιμοποιήσαμε Fibra Natura – Inca)
– Βελόνες στρογγυλές Νο 6, 40 εκ (ή ό,τι νούμερο προτείνει στο νήμα σου)
– Βοηθητική βελόνα για την πλεξούδα
– Δείκτη πόντων
– Ψαλιδάκι
– Μεζούρα

Οι γκέτες αυτές πλέκονται σε στρογγυλές βελόνες με πλέξη λάστιχο 2χ2 (2 π κ, 2 π Α) για τις πρώτες σειρές και εναλλαγή καλών και ανάποδων πόντων στη συνέχεια.

Το σχέδιο για την πλεξούδα είναι:

ΠΠλ4 (Πίσω Πλεξούδα 4 πόντων) – Γλίστρα 2 πόντους στη Β.Β και κράτα τους πίσω, 2 π Κ, επιστρέφεις τους 2 π από τη Β.Β. στην αριστερή βελόνα και τους πλέκεις Κ.

gketes01

Συντομογραφίες

π= πόντος/οι
Κ= καλή
Α= ανάποδη
Β.Β.= Βοηθητική βελόνα
επαν.= επανάληψη

Οδηγίες

Ξεκινάς πλέκοντας το δείγμα σου με 10 π και 10 σειρές σε πλέξη λάστιχο 2χ2. Από το δείγμα υπολογίζεις πόσους πόντους χρειάζεσαι για να σου κάνει η γκέτα. Προσοχή! Για να σου βγει το σχέδιο χρειάζεσαι αριθμό πόντων που να διαιρείται με το 6, αλλά και με το 4 ακριβώς. Οπότε θα πρέπει να προσαρμόσεις τους πόντους σου ανάλογα. Εγώ βρήκα τη χρυσή τομή στο 36.

Ρίχνεις 36 πόντους στις βελόνες σου και ενώνεις για να πλέξεις κυκλικά. Βάζεις ένα δείκτη πόντων για να ξέρεις που αρχίζει και που τελειώνει η σειρά.

gketes02

Πλέκεις λάστιχο 2χ2 για τα πρώτα 6εκ της γκέτας σου. Συνεχίζεις ως εξής:

Σειρά 1 – 5: *4 π Κ, 2 π Α, επαν. από το * μέχρι το τέλος των πόντων
Σειρά 6: *ΠΠλ4, 2 π Α, επαν. από το * μέχρι το τέλος των πόντων

Επαναλαμβάνεις το μοτίβο των σειρών 1-6 για όσες φορές χρειάζεται για να φτάσει η γκέτα σου στο ύψος που θέλεις. Εγώ το έκανα 9 φορές. Αφού τελειώσεις πλέκεις άλλες 2 σειρές με *4 π Κ, 2 π Α, επαν. από το * μέχρι το τέλος των πόντων και ξανά λάστιχο 2χ2 για άλλα 2 εκατοστά. Κλείνεις το πλεκτό σου όσο πιο χαλαρά γίνεται ακολουθώντας την πλέξη λάστιχο.

Συγχαρητήρια! Η μια γκέτα σου είναι έτοιμη! Τώρα μπορείς να πλέξεις το ζευγάρι της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Μεγιά!

gketes03

Κράτα το

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *