Κουφώματα, ρολά και σήτες: όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν την ανακαίνιση

Ανακαίνιση: Αλλαγή κουφωμάτων

Ανακαίνιση παλιού σπιτιού χωρίς αλλαγή κουφωμάτων, δεν γίνεται! Όχι μόνο ομορφαίνουν τον χώρο αλλά – πολύ πιο σημαντικό – τα κατάλληλα κουφώματα θωρακίζουν το σπίτι από τις καιρικές συνθήκες!

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τα κουφώματα θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι, από διάφορα υλικά και σε διάφορες τιμές! Επίσης θα ανακαλύψεις ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η παράδοση γίνεται 20 με 30 μέρες μετά την παραγγελία, ενώ πριν βάλεις την παραγγελία θα πρέπει να έρθει ο τεχνικός να πάρει τα σωστά μέτρα. Αν κάνεις την ανακαίνιση τους καλοκαιρινούς μήνες (μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα), ο τεχνικός μπορεί να μην έχει ραντεβού για καμιά εβδομάδα, ενώ θα χρειαστεί και κάποιες μέρες για να σου στείλει τελική προσφορά, οπότε υπολόγισέ τα όλα αυτά στο χρονικό σου πλάνο και ξεκίνα τις διαδικασίες νωρίς! Εγώ ξεκίνησα να αναζητώ προσφορές τον Απρίλιο, κατέληξα στον συνεργάτη τον Ιούνιο και η εγκατάσταση έγινε τέλος Ιουλίου.

Λάβε υπόψη ότι τα κουφώματα είναι η πρώτη εργασία που γίνεται σε ένα σπίτι, ειδικά αν πρέπει να αφαιρεθούν παλιά ξύλινα πλαίσια. Όσο καλός και αν είναι ο τεχνικός που θα σου κάνει την εγκατάσταση, σίγουρα θα υπάρξουν μερεμέτια τα οποία θα θέλουν σοβατίσματα και βάψιμο.

Αλλαγή κουφωμάτων

Καλό είναι να συνενοηθείς από πριν με τον τεχνικό για το αν αναλαμβάνει να κάνει αυτά τα μερεμέτια, συνήθως κάνουν τα μικρά και για τα μεγαλύτερα θα πρέπει να φωνάξεις άλλο μάστορα, ο οποίος ενδεχομένως να κάνει και το βάψιμο.

Στο παραπάνω κούφωμα, για παράδειγμα, η καινούργια κάσα ήταν πιο λεπτή, έτσι χρειάστηκε να σοβατιστεί από τον μπογιατζή που έκανε και το βάψιμο του σπιτιού.

 

Ας δούμε τους 2 βασικούς τύπους κουφωμάτων ανάλογα με το υλικό τους: τα κουφώματα PVC και τα κουφώματα Αλουμινίου.

 

Κουφώματα PVC

Γνωστά και ως συνθετικά, λόγω του πολυμερούς πλαστικού από το οποίο κατασκευάζονται κι έχουν πάρει την ονομασία τους, τα κουφώματα PVC κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Παρά το ότι προς το παρόν βρίσκονται χαμηλότερα σε πωλήσεις από τα αλουμινίου, απολαμβάνουν μια ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση τα τελευταία χρόνια χάρης στην πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που τα χαρακτηρίζει.

Πλεονεκτήματα:

  • Κατόπιν ποικίλων δοκιμών, έχουν παρουσιάσει μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η συνεχόμενη τριβή από την πολυχρησία και φυσικά η πάροδος του χρόνου.
  • Ηχομόνωση που μπορεί να φτάσει έως και το 70%.
  • Το PVC σαν υλικό, προσφέρει εξαιρετική θερμομόνωση, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης θέρμανσής ή κλιματισμού και προσφέροντας κατ’ επέκταση σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
    Επιπλέον, ανάλογα με το αν θα τοποθετηθούν τζάμια απλά, θερμομονωτικά ή ειδικά θερμομονωτικά, μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά η ιδιότητα αυτή.
  • Πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια υγείας και ασφαλείας που επιβάλλονται από τα διεθνή πρότυπα.
  • Τέλος, η χαμηλή τιμή του η οποία και σχηματίζει την ξεκάθαρα ανοδική τάση που σημειώνει τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Μειονεκτήματα:

  • Το κυριότερο μειονέκτημα που έχει παρατηρηθεί είναι η ευαισθησία στον ήλιο πράγμα που ενδεχομένως να προκαλέσει κιτρίνισμα και φούσκωμα έπειτα από χρόνια.
    Το συγκεκριμένο φαινόμενο όμως παρατηρούνταν κυρίως σε παλιότερα μοντέλα, με την αναφορά τέτοιων περιστατικών πλέον να έχει μειωθεί αισθητά.
  • Έχουν κατηγορηθεί επίσης στο παρελθόν για μειωμένη ασφάλεια συγκριτικά με τα αλουμινένια, και για αυτό ακριβώς κυκλοφορούν πλέον υβριδικά κουφώματα pvc τα οποία περιέχουν στο εσωτερικό τους αλουμίνιο, αποκτώντας έτσι περισσότερη στιβαρότητα,

 

Κουφώματα Αλουμινίου

Αποτελούν την πλέον γνωστή και διαχρονική επιλογή, αποτελώντας συνώνυμο της ασφάλειας η οποία αποτελεί και το κυριότερο ατού τους.

Κουφώματα αλουμινίου

Αν και τα PVC κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, τα αλουμινίου εξακολουθούν να προηγούνται σε πωλήσεις λόγω ενός συνόλου πλεονεκτημάτων, που τα έχουν καταστήσει “παραδοσιακά” στο μυαλό των Ελλήνων.

Πλεονεκτήματα:

  • Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ασφάλεια είναι αδιαμφισβήτητα ο κυριότερος λόγος για τον οποίο προτιμώνται, προσφέροντας μια στιβαρή κατασκευή που δύσκολα διαπερνάται.
  • Όπως και τα PVC, έτσι και τα αλουμινένια κουφώματα έχουν δείξει μεγάλη αντοχή σε εξωτερικούς παράγοντες ενώ σε αντίθεση με τα συνθετικά, σπάνια παρουσιάζουν διάβρωση ή διόγκωση. Επιπλέον, όπως είναι γενικά γνωστό, δεν καίγονται και συνεπώς δεν είναι τοξικά σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Αν και τα αλουμίνια δε φημίζονται για τη θερμομόνωσή τους, τα νέας τεχνολογίας ενεργειακά κουφώματα έρχονται για να ανατρέψουν σε κάποιο βαθμό αυτό το διαχρονικό μειονέκτημα. Επιπλέον, συμπληρωματικά με την αγορά ενεργειακού τζαμιού με Αργκόν (διπλό, τριπλό ή triplex) μπορεί να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη θερμομόνωση (η ίδια δηλαδή λογική που εφαρμόζεται και στα PVC).
  • Μπορούν να βαφούν σε οποιοδήποτε χρώμα επιθυμείτε, προσφέροντας έτσι μια πληθώρα επιλογών.

Μειονεκτήματα:

  • Όπως ήδη αναφέραμε, έχουν υψηλό κόστος συγκριτικά με τα συνθετικά, ειδικά όταν πρόκειται για ενεργειακά.
  • Η συντήρηση της όλης κατασκευής και των εξαρτημάτων της, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κόστος.
  • Δεν προσφέρουν θερμομόνωση λόγω του ότι το αλουμίνιο αποτελεί καλό αγωγό της θερμότητας (η οποία συνεπώς “μπαινοβγαίνει” εύκολα από στον χώρο), με το συγκεκριμένο πρόβλημα να αντιμετωπίζεται σε κάποιο βαθμό από τα ενεργειακά.

 

Τύποι

Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου, μπορεί να χρειαστεί να επιστρατευτούν ιδιαίτερα εξειδικευμένοι τύποι κουφωμάτων, οι συνηθέστεροι όμως οι οποίοι και ενδείκνυνται για τους περισσότερους χώρους, είναι οι εξής:

Ανοιγόμενα

Πρόκειται για την πιο κλασική κατηγορία όπου τα φύλλα ανοίγουν προς τα έξω ή προς τα μέσα.

Προσφέρουν καλή θερμομόνωση, ασφάλεια και στεγανότητα ενώ επιδέχονται και την προσθήκη ρολών, σήτας ή παντζουριών. Τα κύρια μειονεκτήματά τους είναι ότι δεν έχουν μεγάλο πλάτος ανοίγματος καθώς και το ότι απαιτούν κενό χώρο στην πλευρά που ανοίγουν ώστε να μη “βρίσκουν” τα παραθυρόφυλλα.

Πολλά μονόφυλλα παράθυρα τέτοιου τύπου έχουν και τη δυνατότητα ανάκλισης, δηλαδή να “γέρνουν” και να μένει μισάνοιχτη μόνο η πάνω πλευρά τους, ώστε να αερίζεται ο χώρος χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εισβολής.

Συρόμενα

Αποτελούν την πιο διαδεδομένη επιλογή για πολυκατοικίες λόγω του κύριου πλεονεκτήματός τους που είναι η οικονομία χώρου και το ότι δεν απαιτούν κενό διάστημα τριγύρω τους για να ανοίξουν. Επιπλέον, διαθέτουν μεγάλο πλάτος ανοίγματος, για αυτό και συνήθως χρησιμοποιούνται ως μπαλκονόπορτες.

Από την άλλη, υστερούν ελαφρώς σε θερμομόνωση, στέγαση και ασφάλεια συγκριτικά με τα ανοιγόμενα.

Ανάλογα με τον τρόπο κύλισης, τα συρόμενα κουφώματα διακρίνονται στις εξής υποκατηγορίες:

  • Τα φιλητά όπου τα 2 παραθυρόφυλλα βρίσκονται στον ίδιο άξονα και κλείνουν ακουμπώντας το ένα το άλλο στο κέντρο.
  • Τα επάλληλα όπου βρίσκονται το κάθε ένα σε διαφορετικό άξονα κύλισης και κινούνται ανεξάρτητα (συχνά το ένα από τα 2 παραμένει ακίνητο). Το αρνητικό στην προκειμένη είναι ότι μπορεί να είναι ελεύθερο μόνο το μισό άνοιγμα.
  • Σε καθεμιά από τις 2 παραπάνω περιπτώσεις, αν τα φύλλα μπαίνουν μέσα στον τοίχο κατά το άνοιγμά τους, τότε μιλάμε για τα λεγόμενα χωνευτά κουφώματα.
  • Τα πτυσσόμενα ή “φυσαρμόνικα” όπου έχουμε ένα φύλλο το οποίο διπλώνεται στην άκρη του ανοίγματος. Προσφέρουν πλήρη εκμετάλλευση του ανοίγματος, είναι όμως κάπως πιο δύσκολα στη χρήση.
  • Τέλος, υπάρχουν τα ανασυρόμενα τα οποία ανοιγοκλείνουν πάνω-κάτω αντί για δεξιά-αριστερά.

Σταθερά

Παράθυρα που δεν ανοιγοκλείνουν καθόλου και ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την είσοδο φωτός στον χώρο και όχι για εξαερισμό.

Συνήθως εγκαθίστανται σε σημεία με καλή θέα, και τις περισσότερες φορές είναι μεγάλα σε επιφάνεια ώστε να την αναδεικνύουν καλύτερα, δημιουργώντας έτσι έναν “ζωντανό πίνακα” στον τοίχο.

 

Δείκτες θερμομόνωσης

Εφόσον αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που λαμβάνονται υπόψιν κατά την αγορά κουφωμάτων, διευκολύνεται ιδιαίτερα η επιλογή μας όταν ξέρουμε να διαβάζουμε τους θερμομονωτικούς δείκτες. 

Πρόκειται για τιμές οι οποίες μας δείχνουν πόση θερμότητα διαπερνάει το υλικό στο οποίο αναφέρονται. Εφόσον αποζητούμε όσο γίνεται λιγότερο “μπες-βγες” θερμότητας στον χώρο μας, αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος ο δείκτης, τόσο καλύτερη η θερμομόνωση που παρέχεται.

Υπάρχουν 4 δείκτες οι οποίοι είναι ο Ug για το τζάμι, ο Uf για το κούφωμα (αναφέρεται δηλαδή στην κάσα και το περίβλημα των φύλλων) και ο Uw για όλο το σύστημα (κούφωμα μαζί με τζάμια) και αποτελεί το άθροισμα των Uf και Ug.

Υπάρχει επιπλέον και ο Ud ο οποίος είναι μόνο για εξώπορτες και μετρά το επίπεδο της θερμομόνωσης της πόρτας σε συνδυασμό με το πάνελ που έχει εφαρμοστεί.

 

Σήτες

Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα αξεσουάρ κουφωμάτων, προσφέροντας επιπλέον σκίαση (χωρίς να καλύπτεται πλήρως η ορατότητα) και φυσικά αποτρέπει την είσοδο εντόμων, φύλλων, χώματος κλπ, πράγμα που την καθιστά ακόμα πιο απαραίτητη το καλοκαίρι.

Σίτα Πλισέ

Όπως συμβαίνει με τα κουφώματα, έτσι κι εδώ υπάρχουν ποικίλες εξειδικευμένες κατηγορίες ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης, με τις κυριότερες να είναι:

  • Σταθερή
    Τοποθετείται στο υπάρχον κούφωμα ή κατευθείαν στον τοίχο, και όπως μαρτυράει το όνομά της, δεν έχει τη δυνατότητα να ανοίγει. Λόγω αυτού, τοποθετείται σε παράθυρα που δεν υπάρχει η ανάγκη για σήτα που ανοιγοκλείνει, όπως πχ ένα ψηλό και δυσπρόσιτο που υπάρχει μόνο για εξαερισμό και όχι για θέα. Σταθερές σίτες μπαίνουν συνήθως στα παράθυρα των μπάνιων.
  • Ανοιγόμενη
    Περιβάλλεται από πλαίσιο (συνήθως αλουμινίου και παλιότερα ξύλινο) και ανοιγοκλείνει όπως και τα ανοιγόμενα κουφώματα (βλ. παραπάνω) λειτουργώντας ουσιαστικά ως δεύτερη πόρτα ή παράθυρο. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξοχικές κατοικίες όπου είναι πιο έντονη η ανάγκη να μένουν τα έντομα εκτός του χώρου.
  • Συρόμενη
    Περιβάλλεται επίσης από πλαίσιο και λειτουργεί ως δεύτερη πόρτα ή παράθυρο, με τη διαφορά ότι βρίσκεται επάνω σε ράγα και όπως και τα αντίστοιχα συρόμενα κουφώματα, μπορεί να είναι χωνευτή ή μη.
  • Ρολό
    Είναι τυλιγμένη σε ρολό στη μία άκρη του ανοίγματος, και ανοίγει τραβώντας την άκρη του (και συνεπώς ξετυλίγοντάς το) μέχρι την άλλη πλευρά του ανοίγματος όπου και γαντζώνεται.
    Μπορεί να είναι είτε χειροκίνητη είτε με μοτέρ και να εκτείνονται είτε οριζόντια (συνηθισμένη επιλογή για μπαλκονόπορτες) είτε κάθετα (όπου λόγω το ότι μαζεύονται δυσκολότερα, μπαίνουν σε πόρτες που δεν υπάρχει συχνή διέλευση).
  • Πλισέ
    Έχει την ίδια λογική με την παραπάνω κατηγορία, μόνο που αντί να τυλίγεται σε ρολό στην άκρη του ανοίγματος, διπλώνει σε μορφή ζιγκ-ζαγκ (plisse), όπως ακριβώς κι ένα πτυσσόμενο κούφωμα. Διακρίνεται επίσης σε οριζόντια και κάθετη ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να σταματήσει σε ενδιάμεσα επίπεδα.

Τέλος, ως προς το υλικό τους, μπορούν να είναι κατασκευασμένες από πλέγματα αλουμινίου, σιδήρου (κυρίως οι παλαιότερης κατασκευής) και από μείγμα πλαστικού με ίνες γυαλιού (fiberglass) το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα εύκαμπτο υλικό και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως.

Οι σίτες μπορούν να μπουν και σε υπάρχοντα κουφώματα, δεν χρειάζεται να τα αλλάξεις δηλαδή για να χωρέσουν.

 

Ρολά

Ένα επίσης εξαιρετικά διαδεδομένο αξεσουάρ, το όνομα του οποίου αποτελεί συνώνυμο της λέξης ασφάλεια και χρησιμοποιείται για την επιπλέον θωράκιση αλλά και θερμομόνωση του χώρου, συμπληρώνοντας ουσιαστικά τη λειτουργία των κουφωμάτων.

Ρολλά αλουμινίου

Ως προς την κατασκευή τους, υπάρχουν 2 τύποι:

  • Τα σταθερά τα οποία είναι τα γνωστά σε όλους μας “παντζούρια”. Πρόκειται για σειρά φύλλων, τοποθετημένα εντός πλαισίου, τα οποία διακρίνονται (όπως και τα κουφώματα) σε ανοιγόμενα και συρόμενα και ο τύπος τους συνήθως συμφωνεί με αυτόν του κουφώματος στο οποίο έχουν τοποθετηθεί.
  • Τα τυλιγόμενα όπου έχουμε μια σειρά φύλλων, χωρίς πλαίσιο, η οποία ανεβοκατεβαίνει μέσω του να ξετυλίγεται και να τυλίγεται σε ένα ρολό το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της και είναι ασφαλισμένο εντός ενός μεταλλικού κουτιού (ίσιου ή οβάλ). Μπορούν να είναι είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα (τηλέχειριζόμενα ή μη) και αποτελεί αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους ως “ρολό”.

Σε περίπτωση που αντικαθιστάς παλιά κουφώματα και θέλεις να βάλεις τυλιγόμενο ρολό πάνω από τα παράθυρα, έχω υπόψη ότι θα “χάσεις” περίπου 20 πόντους από το ύψος μιας και θα πρέπει να τοποθετηθεί εκεί ο μηχανισμός τους.

Όσον αφορά το υλικό, διακρίνουμε τις ίδιες κατηγορίες με τα κουφώματα: pvc και αλουμινένια (τα ξύλινα θεωρούνται πλέον αρκετά ξεπερασμένα και τείνουν να εκλείψουν από την αγορά).

Μοιράζονται ουσιαστικά τα ίδια υπέρ και κατά που διακρίνουν και τα αντίστοιχα κουφώματα, λόγω όμως του ότι ο κύριος λόγος αγοράς ενός ρολού είναι η ασφάλεια, υπερτερούν κατά πολύ σε πωλήσεις τα αλουμινένια.

Τα εξαιρετικά δημοφιλή ρολά αλουμινίου, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Τα ρολά αλουμινίου με φυλλαράκι αλουμινίου με γέμιση πολυουρεθάνης. Αποτελούν ελαφριές κατασκευές και ανεβοκατεβαίνουν εύκολα είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα. Αποτελούν δημοφιλή επιλογή για την αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων και τοποθετούνται σε μικρού μεγέθους κουφώματα (ουσιαστικά μόνο σε παράθυρα).Προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση χάρης στη χρήση της πολυουθεράνης, υστερούν όμως σε ασφάλεια λόγω του ότι είναι τόσο ελαφριά σαν κατασκευές.
  • Τα ρολά αλουμινίου βαρέως τύπου  τα οποία αποτελούν στιβαρές κατασκευές και συνεπώς προσφέρουν εξαιρετική ασφάλεια. Λόγω του όγκου τους, ανοιγοκλείνουν μόνο αυτόματα και χρησιμοποιούνται σε κουφώματα μεγαλύτερων διαστάσεων όπως μπαλκονόπορτες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, έχουν πιο περιορισμένη θερμομόνωση, αποτελούν όμως την αδιαμφισβήτητα καλύτερη επιλογή όταν η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα. Τα συγκεκριμένα ρολά μπορούν να είναι και διάτρητα, προσφέροντας έτσι επιπλέον εξαερισμό αλλά και ενός βαθμού φωτισμό στον χώρο.

 

Πιστεύω να σε κάλυψα με όλες αυτές τις πληροφορίες! Μιας και έμεινα πολύ ευχαριστημένη με τον συνεργάτη που επέλεξα, τόσο από άποψη χρόνου όσο και τοποθέτησης και καθαρής δουλειάς (ούτε να σκουπίσω δεν χρειάστηκε!), σου συνιστώ να επικοινωνήσεις μαζί του και να ζητήσεις προσφορά:

Αλουμινοκατασκευές Παύλος Ζεζάι 6937376511
(Ασχολείται επίσης με κλειδαριές, πύρρους, κάγκελα και πόρτες ασφαλείας)

Κλείνοντας, να σου ευχηθώ καλό κουράγιο και υπομονή, θα το χρειαστείς ανοίγοντας το κεφάλαιο Ανακαίνιση!

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *