Arm Knitting ή πλέξιμο με τα χέρια

Μπορεί το πλέξιμο με τα χέρια να μην είναι ακριβώς όπως το πλέξιμο με τις βελόνες, αλλά μιας και διανύουμε μήνα πλεξίματος δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε αυτό. Και μιας και όλα τα πράγματα σε αυτή τη χώρα έρχονται με τη γνωστή χρονοκαθυστέρηση, έτσι κι εμείς ένα χρόνο μετά από το νέο trend που σάρωσε στο εξωτερικό σου δείχνουμε πως μπορείς κι εσύ να πλέξεις με τα δυό σου χέρια!

Πριν προχωρήσουμε στα τεχνικά του πράγματος να σου πούμε λίγα πράγματα για την ιστορία της μόδας αυτής.

Το 2012 στο DMY International Design Festival στο Βερολίνο εμφανίστηκε ένας Ιταλός σχεδιαστής, ο Andrea Brena, ο οποίος έπλεκε (ζωντανά μπροστά στο κοινό) με τα χέρια του, δηλαδή με τους βραχιόνές του. Μάλιστα η παρουσία του εκεί ήταν κομμάτι μιας ολόκληρης εγκατάστασης στην έκθεση με κομμάτια πλεγμένα με αυτή την τεχνική. Ο Brena, όπως λέει και στο video παρακάτω χρησιμοποιεί τους βραχίονές του και χοντρά νήματα (τύπου noodles και όχι μόνο) για να πλέξει μαξιλάρια, κουβέρτες, καπέλα φωτιστικών, κάλυμμα πολυθρόνας και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι. Σκοπός του ήταν να δείξει και να μας προκαλέσει όλους να επιστρέψουμε στη δημιουργία. Με μόνο εργαλείο τα χέρια μας, υλικά τα απομεινάρια παλιών υφασμάτων και μια εύκολη και απλή τεχνική μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τόσα πράγματα. Εκτός από το αποτέλεσμα που θα είχαμε πλέκοντας με βελόνες, ο Andrea φτιάχνει και πράγματα που μοιάζουν να είναι πλεγμένα με το βελονάκι, πάλι χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του.

Αυτό είναι το επίσημο video από τη συμμετοχή του στο DMY, όπου κέρδισε και το βραβείο.


Και αυτή είναι μια μικρή συνέντευξή του.


Στη συνέχεια ακολούθησε η Amanda Bassetti από το blog SimplyMaggie.com η οποία και έφτιαξε ένα video που έδειχνε πως μπορεί κανείς να πλέξει με τα χέρια του και να φτιάξει ένα κασκόλ. Εμπενυσμένη από τον  Brena από ό,τι είπε και η ίδια σκέφτηκε να δοκιμάσει την τεχνική και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες views. Με τη βοήθεια του Pinterest και των social media το video της Amanda ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και σήμερα έχει περισσότερα από 1.700.000 views!

Φυσικά στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι και το trend αυτό έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Να πούμε εδώ οτι βοήθησε πολύ σε όλο αυτό και η περσινή μόδα στις πασαρέλες με τα πελώρια πλεκτά!

Οι πιο παραδοσιακοί πλέκτες αντιδρούν και διαμαρτύρονται οτι μόδα είναι θα περάσει μιας και δεν τους αρέσει πολύ ο όγκος των πλεκτών αυτών. Οι υποστηρικτές διαφωνούν και ανταπαντούν οτι το πλέξιμο με τα χέρια είναι φοβερά ευχάριστη διαδικασία γιατί το αποτέλεσμα της προσπάθειά σου είναι άμεσο. Αφού πλέκεις με τόσο μεγάλους πόντους μπορείς να έχεις έτοιμο ένα κασκόλ σε 30 λεπτά ή ακόμη και μια κουβέρτα σε λιγότερο από μια ώρα!

Τώρα εάν σου αρέσει αυτό το στιλ είναι στη δική σου επιλογή να το δοκιμάσεις.

Εμείς χαιρόμαστε που ακόμη και χωρίς βελόνες το πλέξιμο με τα χέρια φέρνει ακόμη περισσότερους ανθρώπους κοντά στον “φτιάξτο μόνος σου” τρόπο σκέψης.

Εάν θέλεις, λοιπόν, να δοκιμάσεις και εσύ αυτή την τεχνική βρήκαμε αυτό το video από το Handimania.com που σου προτείνουμε να δεις και να ξεκινήσεις για να φτιάξεις έναν γιακά σε 30 λεπτά. Εάν είναι κάτι που σου αρέσει δεν έχεις παρά να ψαχουλέψεις στο internet και να βρεις video με άλλους συνδυασμούς πόντων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην επιλογή των υλικών (νήματα) μπορείς να δοκιμάσεις να πλέξεις με χοντρά νήματα για πλέξιμο, με διπλές/ τριπλές σειρές, με λωρίδες υφάσματος, κορδέλες ή και συνδυασμούς των παραπάνω. Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη!

Καλή διασκέδαση!

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Arm Knitting ή πλέξιμο με τα χέρια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *