Παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί με βότανα
Για χωριάτικη φρατζόλα έχουμε ακούσει. Για χωριάτικη όμως με δυόσμο, βασιλικό και δίκταμο;
Επειδή είμαστε ψαγμένοι, το είχαμε και αυτό στο χωριό μας! Βασικά οκ.. όχι στο δικό μας, διότι δεν είμαστε από Κρήτη.
Η Κάλλια Κουμεντάκη όμως είναι, και μας φέρνει αυτό μαζί με πολλά άλλα προϊόντα από τη μεγαλόνησο, στο Δίκταμο στον Βύρωνα. Για να μη χρειάζεται να παίρνουμε καράβι!
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
- 100γρ. νωπή μαγιά
- Λίγο προζύμι
- 1 ποτήρι λάδι
- Δυόσμο
- Βασιλικό
- Δίκταμο
- Αλάτι
- Νερό
Εκτέλεση
- Βράζουμε ξεχωριστά τα βότανα.. Στη μία κατσαρόλα το δίκταμο με τον δυόσμο και σε μια δεύτερη τον βασιλικό.
- Τα σουρώνουμε όλα μαζί και ρίχνουμε στο νερό τους τη μαγιά, λίγο προζύμι, 2 κούπες από το αλεύρι ολικής και άλλες 2 από το μαλακό.
- Αναμειγνύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη, προσθέτουμε αλάτι, το λάδι, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο και πλάθουμε τρία στρογγυλά καρβέλια, πάνω σε αλευρωμένη βάση, τα οποία χαράζουμε και βρέχουμε ελαφρώς στο πάνω μέρος τους.
- Τα βάζουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Συνοδεύονται τέλεια με ρακή!
Για πολλές ακόμα συνταγές, μπες στο κανάλι του DIYtv.gr στο youtube!