Πλέξιμο – Τεχνική Brioche ή Εγγλέζικο Λάστιχο

Το Brioche ή Μπριός είναι μια τεχνική με πολλές παραλλαγές και συνδυασμούς των 2 βασικών του πόντων, που μας δίνουν ένα πλεκτό αφράτο, ελαστικό και διπλής όψης. Είναι γνωστό στις Ευρωπαϊκές χώρες και ως «Εγγλέζικο Λάστιχο». Έχει την φήμη οτι είναι δύκολη τεχνική, αλλά με κάποια βασικά tips στο μυαλό σου, θα διαπιστώσεις οτι είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι νομίζεις.Προσοχή, είναι τεχνική και όχι πλέξη και άρα δεν θα το βρεις εύκολα σε βιβλία με λίστες πλέξεων και μην την μπερδέψεις με την πλέξη λάστιχο! Δεν έχει καμμιά σχέση!

Πριν ξεκινήσεις να πλέκεις κασκόλ με αυτή την τεχνική, καλό είναι να κάνεις ένα δείγμα για να του πάρεις τον αέρα.

Αυτό που βλέπεις στη φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα της πλέξης Brioche Καλή (ναι, υπάρχει και Brioche Ανάποδη, που δίνει αποτέλεσμα που μοιάζει με το καθρέφτισμα της Καλής).

Για να πλέξεις ένα δείγμα:

Ρίξε 16 πόντους στην βελόνα σου, όσο πιο χαλαρά γίνεται. Μπορείς επίσης να ρίξεις οποιονδήποτε ζυγό αριθμό πόντων σου αρέσει, ώστε, αν θέλεις, αντί για δείγμα, να πλέξεις ένα κασκόλ με αυτό τον τρόπο.

Σειρά Βάσης: (είναι η σειρά με την οποία χρειάζεται να ξεκινήσεις να πλέκεις μπριος)
*Φέρνεις το νήμα μπροστά και πάνω στην βελόνα (όπως στο ζετέ) και πλέκεις τον επόμενο πόντο Καλή* μέχρι το τέλος της σειράς. (Δες το video Ζετέ – Yarn over)

Σειρά 1: *Νήμα μπροστά από το πλεκτό, περνάς τον επόμενο πόντο άπλεκτο, νήμα πάνω στην βελόνα (όπως στο ζετέ), πλέκεις τον επόμενο πόντο μαζί με το νήμα του ζετέ (της προηγούμενης σειράς) Καλή* μέχρι το τέλος της σειράς.

Επαναλαμβάνεις την σειρά 1, όσες φορές χρειάζεται για να εξοικειωθείς με την πλέξη Brioche Καλή.

Για να κλείσεις τους πόντους στην τελευταία σου σειρά: *Νήμα μπροστά από το πλεκτό, περνάς τον επόμενο πόντο άπλεκτο, νήμα πάνω στην βελόνα (όπως στο ζετέ), πλέκεις τον επόμενο πόντο μαζί με το νήμα του ζετέ  (της προηγούμενης σειράς ) Καλή και περνάς τον προηγούμενο πόντο μαζί με το νήμα του ζετέ από πάνω, για να κλείσεις 1 πόντο. Επαναλαμβάνεις από * μέχρι το τέλος της σειράς.

eggleziko-lastixo-large
Σημειώσεις:

– Όταν πλέκουμε brioche, η θηλιά με το επιπλέον νήμα που την «αγκαλιάζει» σαν ζετέ θεωρούνται 1 πόντος, όχι 2. Οπότε εάν ξεκίνησες με 16 πόντους και τώρα έχεις 32 θηλιές στη βελόνα σου συνεχίζεις να έχεις 16 πόντους.

– Όταν περνάμε πόντους άπλεκτους, τους περνάμε σαν να πηγαίναμε να κάνουμε ανάποδο πόντο.

Δες τώρα και ένα video για να το ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου.

http://www.yarn.com/videos/video/how-to-knit-brioche-stitch/

Και αυτό ήταν… είμαστε σίγουρες οτι ακουγόταν πολύ πιο μπερδεμένο όταν προσπαθούσαν άλλοι να στο εξηγήσουν.

Έχε στο μυαλό σου οτι υπάρχουν πολλές παραλλαγές εκεί έξω. Εμείς επιλέξαμε την πιο απλή εκδοχή, μέχρι να δεις πως λειτουργεί όλο αυτό και να μπορείς να το εφαρμόσεις και να το προσαρμόσεις.

Μια βασική διαφορά είναι οτι σε πολλά άλλα videos ξεκινάει το πλεκτό με καλό ή ανάποδο πόντο για να δημιουργηθεί ούγια με αποτέλεσμα να μπερδεύεται κανείς με το που ξεκινάει και που τελειώνει το μπριος.

Όπως είπαμε το μπριος είναι τεχνική και όπως και με τις άλλες τεχνικές οι συνδυασμοί μπορεί να είναι ατελείωτοι.

Η πρώτη φωτογραφία είναι από το texturedknits.blogspot.gr

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

4 σχόλια στο άρθρο “Πλέξιμο – Τεχνική Brioche ή Εγγλέζικο Λάστιχο”

  1. Καλησπέρα… είμαι αρχάρια στο πλέξιμο κ προσπαθώ να μάθω μέσω βιβλίων, internet κ κάνοντας πειράματα..Έχω πλέξει κασκόλ με εγγλέζικο λάστιχο (1 άπλεκο+1 με το νήμα μπροστά καλή-όπου δημιουργείται 2πλός πόντος-για όλη τη σειρά. Στην επόμενη σειρά 1 άπλεκο+τον 2πλό με το νήμα μπρόστα καλή). Τώρα ξεκίνησα σκούφο με την ίδια πλέξη (ίσιες βελόνες) κ πρέπει να αρχίσω να κόβω απο ενδιάμεσα οχι απτα πλαινά.έχω κάνει κάποιες δοκιμές αλλά δε βγαίνει ομοιόμορφο…έχετε να μου προτείνετε κάτι..ευχαριστώ εκ τον προτέρων…Irene

  2. Καλημέρα, μήπως υπάρχει κάποιο βίντεο (στα ελληνικά, κατά προτίμηση) που να δείχνει αναλυτικά το “εγγλέζικο λάστιχο” από το ξεκίνημα, γιατί το συγκεκριμένο δε δείχνει από την αρχή… ευχαριστώ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *