Γιακάς κάπα με πολύχρωμο νήμα

Γιακάς κάπα με πολύχρωμο νήμα

Ο γιακάς κάπα με πολύχρωμο νήμα είναι το ιδανικό project ακόμη και εάν δεν είσαι πολύ προχωρημένος στο πλέξιμο. Η Μαρία Ζηλάκου δείχνει σχέδιο και οδηγίες. Τι λες; Θα το δοκιμάσεις;

Ο γιακάς κάπα πλέκεται ίσια, με βελόνες, και ενώνεται κάποια στιγμή για να σου δώσει λίγη παραπάνω ζεστασιά στους ώμους.

Θα χρειαστείς:

– 2 κουβάρια KING COLE Twist Aran
– 1 κυκλική βελόνα με διαφορετικό μέγεθος σε κάθε άκρη της (Νο 8 και Νο 4) / εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κυκλική βελόνα Νο 8 και μια κυκλική βελόνα Νο 4 με τις οποίες θα πλέκεις εναλλάξ.
– 2 Δείκτες Πόντων και 1 Μετρητή Σειρών, για να κάνεις το πλέξιμό σου πιο ξένοιαστα

Χρειάζεται να ξέρεις:
Αύξηση προς τα αριστερά και Αύξηση προς τα δεξιά ή Αύξηση από οριζόντιο νήμα (με κλίση προς τα αριστερά και προς τα δεξιά) (make1)

Συντομογραφίες

Κ= Καλή
Α= Ανάποδη
π= πόντος/οι

Γιακάς κάπα με πολύχρωμο νήμα

Οδηγίες:

Κρατώντας την άκρη της βελόνας από την πλευρά Νο 8, ρίχνεις 50 πόντους. Βάζεις 1 Δείκτη μετά τον 5ο πόντο και 1 Δείκτη πριν από τους τελευταίους 5 πόντους. Πλέκεις σαν να είναι ίσιες οι βελόνες σου ως εξής:

Σειρές 1- 6: πλέκεις όλους τους π Κ.
Σειρές 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25: 5 π Κ, Δείκτης, 1 Αύξηση προς τα Αριστερά, Κ μέχρι τον επόμενο Δείκτη, 1 Αύξηση προς τα Δεξιά, Δείκτης 5 π Κ.
Σειρές 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26: 5 π Κ, Δείκτης, Α μέχρι τον επόμενο Δείκτη, Δείκτης, 5 π Κ.

Στο τέλος της 26ης σειράς έχεις 70 π στην βελόνα σου. Εδώ θα ενώσεις το πλεκτό: στο τέλος της σειράς δεν θα γυρίσεις να πλέξεις στην Ανάποδη Πλευρά του πλεκτού, αλλά θα φέρεις δίπλα-δίπλα τον τελευταίο και τον πρώτο πόντο της σειράς, για να πλέξεις κυκλικά ως εξής:

Σειρές 27, 29, 31: πλέκεις όλους τους π Κ
Σειρές 28, 30, 32: πλέκεις όλους τους π Α
Σειρές 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41: πλέκεις όλους τους π Κ

Στο τέλος της 41ης σειράς, θα χωρίσεις και πάλι το πλεκτό σου: αντί να συνεχίσεις να πλέκεις γύρω-γύρω, θα γυρίσεις και θα πλέξεις την 42η σειρά στην Ανάποδη του πλεκτού, ως εξής:

Σειρά 42 (και όλες οι σειρές με ζυγό αριθμό, μέχρι να αλλάξουν οι οδηγίες): 5 π Κ, Δείκτης, Α μέχρι τον επόμενο Δείκτη, Δείκτης, 5 π Κ.
Σειρά 43 (και όλες οι σειρές με μονό αριθμό μέχρι να αλλάξουν οι οδηγίες): πλέκεις όλους τους πόντους Κ.

Θα συνεχίσεις πλέκοντας εναλλάξ τις σειρές 42 και 43, μέχρι που το πλεκτό σου να είναι περίπου 5 εκατοστά πιο κοντό από όσο το θέλεις. Τότε, θα συνεχίσεις πλέκοντας Καλή, όλους τους πόντους σε όλες τις σειρές, για 5 εκατοστά. Κλείσε χαλαρά όλους τους πόντους!

Με γεια σου!

Τώρα, μήπως είσαι έτοιμη/ος να πλέξεις και πλεκτή τριγωνική εσάρπα;

 

Λίγα λόγια για την συνεργάτιδά μας

maria_zilakouΗ Μαρία Ζηλάκου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και, εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και μεταφράζει. Μεγάλη της αγάπη είναι το πλέξιμο και από το 2012 δημοσιεύει τα πρωτότυπα σχέδιά της για πλεκτά με βελόνες και βελονάκι στη δική της σελίδα στο Ravelry. Δημιουργίες της θα βρεις στο etsy και, αν περάσεις από το blog της of life and yarns, θα βρεις ιδέες και σχέδια δικά της ή άλλων σχεδιαστών μεταφρασμένα στα ελληνικά!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Γιακάς κάπα με πολύχρωμο νήμα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *