Βασικές πλέξεις – Λάστιχο

Με αυτή την πλέξη, την πλέξη λάστιχο (rib stitch) ολοκληρώνεται ο κύκλος των βασικών πλέξεων που πρέπει να ξέρεις σαν αρχάριος. Εννοείται οτι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές πλέξεις εκεί έξω με τις διάφορες παραλλαγές τους, όμως εάν γνωρίζεις αυτά τα βασικά μπορείς να κάνεις αρκετά πλέον projects! Ας μάθουμε όμως τι ακριβώς γίνεται με την πλέξη λάστιχο και που την συναντάμε!Μάλλον δεν χρειάζεται να πολυεξηγήσουμε από που παίρνει το όνομά της αυτή η πλέξη. Στα αγγλικά η πλέξη ακούει στο όνομα rib stitch και όταν την πλέκεις κάνεις ribbing. Rib στα αγγλικά σημαίνει σειρά από υπερυψωμένα σημεία και στην ανατομία σημαίνει πλευρό (όπως έσπασε ένα πλευρό). Οπότε καταλαβαίνεις οτι η πλέξη λάστιχο μοιάζει πολύ με την ονομασία. Αντίστοιχα στα ελληνικά είναι αλήθεια οτι το ύφασμα που είναι αποτέλεσμα της πλέξης λάστιχο έχει μεγάλη ελαστικότητα.

Προσοχή! Στα ελληνικά το εγγλέζικο λάστιχο αναφέρεται στην τεχνική brioche που είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την συγκεκριμένη πλέξη!

Χαρακτηριστικό του υφάσματος επίσης είναι οτι κάθεται όμορφα όμορφα όταν το απλώνεις σε μια επίπεδη επιφάνεια. Βέβαια πρέπει να είσαι προετοιμασμένος οτι μπορεί να σου έχει φανεί οτι έχεις πλέξει άπειρους πόντους σε πλάτος στο πλεκτό σου και το αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο στενό. Αυτό γίνεται γιατί όταν πλέκεις με πλέξη λάστιχο το ύφασμα μαζεύει μόνο του. Η πλέξη αυτή, λοιπόν, δεν μπορείς να πεις οτι είναι και ακριβώς οικονομική, μιας και καταναλώνει μεγάλη ποσότητα νήματος.

Το σημαντικό επίσης με την πλέξη λάστιχο είναι οτι έχεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα και από την καλή και από την ανάποδη πλευρά του πλεκτού σου. Εάν το λάβεις αυτό υπόψιν και υπολογίσεις και τη super ελαστικότητα της πλέξης μπορείς να φανταστείς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πλέξη λάστιχο. Όπου χρειάζεσαι ελαστικότητα. Στις άκρες από τα μανίκια των πουλόβερ, στην άκρη από τις κάλτσες, στις άκρες των σκούφων… γενικά όπου μπορεί να έβαζες ακόμη και ένα λαστιχάκι για να έχεις καλή εφαρμογή. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι δεν μπορείς να πλέξεις και ένα κασκόλ με πλέξη λάστιχο, ή ένα ολόκληρο σκουφί ή ένα ολόκληρο πουλόβερ. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό της πλέξης λάστιχο ή rib είναι οτι κυκλοφορεί σε διαφορετικές παραλλαγές που όμως βασίζονται στην ίδια λογική. Πάμε όμως πρώτα να δούμε πως πλέκεις σε λάστιχο.

Οδηγίες: Συνήθως όταν λέμε πλέξη λάστιχο εννοούμε την εκδοχή λάστιχο 2×2 (ή  2χ2 ribbing). Για να πλέξω αυτή την εκδοχή χρειάζομαι πόντους που είναι πολλαπλάσιο του 4 (π.χ. 16, 24, 40 κτλ).

Όλες τις σειρές τις πλέκεις με 2 καλούς και 2 ανάποδους πόντους εναλλάξ. Εάν έχεις βάλει όντως πολλαπλάσιους του 4 πόντους στη βελόνα σου και όλα έχουν πάει καλά θα πρέπει να τελειώσεις με 2 ανάποδους πόντους τη σειρά σου και να ξεκινήσεις την επόμενη με 2 καλούς πάλι.

Οι υπόλοιπες εκδοχές της πλέξης λάστιχο έχουν ως εξής:

1) Λάστιχο 1χ1 (Χρειάζεσαι μονό αριθμό πόντων στη βελόνα σου)

Πλέκεις όλες τις σειρές σου με 1 καλό έναν ανάποδο πόντο εναλλάξ όπως και με το λάστιχο 2×2.

2) Λάστιχο 3χ3 (Χρειάζεσαι αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 6 +3 πόντους)

Σειρά 1: Πλέκεις 3 καλούς, 3 ανάποδους πόντους εναλλάξ και τελειώνεις με 3 καλούς πόντους.
Σειρά 2: Πλέκεις 3 ανάποδους, 3 καλούς πόντους εναλλάξ και τελειώνεις με 3 ανάποδους πόντους.

3) Λάστιχο 4χ2 (Χρειάζεσαι αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 6 +4 πόντους)

Σειρά 1: Πλέκεις 4 καλούς, 2 ανάποδους πόντους εναλλάξ και τελειώνεις με 4 καλούς πόντους.
Σειρά 2: Ξεκινάς με 4 ανάποδους πόντους και συνεχίζεις με 2 καλούς, 4 ανάποδους πόντους εναλλάξ.

4) Λάστιχο 5χ1 (Χρειάζεσαι αριθμό πόντων πολλαπλάσιο του 6 +5 πόντους)

Σειρά 1: Πλέκεις 5 καλούς, 1 ανάποδο πόντο εναλλάξ και τελειώνεις με 5 καλούς πόντους.
Σειρά 2: Ξεκινάς με 5 ανάποδους πόντους και συνεχίζεις με 1 καλό, 5 ανάποδους πόντους εναλλάξ.

Προτείνουμε να πλέξεις δείγματα για όλες τις παραπάνω παραλλαγές, ώστε να έχεις μια πιο σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα και τη διαφορετική ελαστικότητα της κάθε πλέξης. Επίσης, οι παραπάνω είναι οι πιο ιδιαίτερες και οι πιο διαδεδομένες παραλλαγές. Εννοείται οτι υπάρχουν κι άλλες… όσο κάποιος εναλλάσσει καλούς με ανάποδους πόντους στη σειρά…

Οι φωτογραφίες είναι από τα: eknittingstitches.com, craftster.org, beadknitter.blogspot.com, nonaknits.typead.com

Κράτα το

Κράτα το

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

13 σχόλια στο άρθρο “Βασικές πλέξεις – Λάστιχο”

  1. [quote name=”εμμανουέλα”]καλησπέρα!προσπαθώ να πλέξω εγγλέζικο λάστιχο, αλλά πραγματικά δυσκολεύομαι πάρα πολυ ενώ εχω εξασκηθεί σ’όλες τις άλλες πλέξεις..βασικά κάνοντας έναν πόντο καλό κι έναν ανάποδο εναλλάξ νομίζω κάτι πάει στραβά με το νήμα που τραβάω..σα να μπλέκεται μαζί με την πλεγμένη σειρά..κάθεται σε λάθος μάλλον..δεν ξέρω πως να το εξηγήσω καλύτερα..μπορείτε να μου γράψετε λίγο πιο αναλυτικά τι να κάνω;εψαξα και βιντεάκια στο ιντερνετ αλλα δε με βοήθησαν…[/quote]
    https://www.youtube.com/watch?v=669ZG_Gc_Gk Εγώ έμαθα από αυτή την καλή κυριούλα και ήμουν εντελώς άσχετη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *