Πλέξη Διαμάντια
Αν έχεις προχωρήσει λίγο με το πλέξιμό σου και ψάχνεις ένα μοτίβο που θα προκαλέσει τις μέχρι τώρα γνώσεις σου, δοκίμασε την πλέξη διαμάντια. Είναι ιδανική για να εξασκηθείς σε μειώσεις και αυξήσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανδρικό κασκώλ ή πουλόβερ (αν χρειάζεσαι τόοοσο μεγάλη πρόκληση).
Πλέξη Διαμάντια
Ρίξε 28 πόντους στην βελόνα σου και πλέξε σύμφωνα με το παρακάτω μοτίβο (δες τις σημειώσεις παρακάτω για εξηγήσεις των συντομεύσεων):
Σειρά 1 (καλή πλευρά) : 3κ, *1κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ/1περ, 5κ, 2κ μαζί, 1 ζετέ, 1κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 2 (ανάποδη πλευρά – με τον ίδιο τρόπο να πλεκτούν όλες οι ανάποδες πλευρές) : 3κ, 22α, 3κ
Σειρά 3: 3κ, *2κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ/1περ, 3κ, 2κ μαζί, 1 ζετέ, 2κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 5: 3κ, *3κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ/1περ, 1κ, 2κ μαζί, 1 ζετέ, 3κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 7: 3κ, *4κ, 1 ζετέ, 1 απλ/2κ μαζί /1περ, 1 ζετέ, 4κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 9: 3κ, *3κ, 2κ μαζί, 1 ζετέ, 1κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ /1περ, 3κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 11: 3κ, *2κ, 2κ μαζί, 1 ζετέ, 3κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ /1περ, 2κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 13: 3κ, *1κ, 2κ μαζί, 1 ζετέ, 5κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ /1περ, 1κ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 15: 3κ, *2κ μαζί, 1 ζετέ, 7κ, 1 ζετέ, 1 απλ/1κ /1περ* 2 φορές, 3κ
Σειρά 16 (όπως και η Σειρά 2): 3κ, 22α, 3κ
Όπου βλέπεις οδηγίες ανάμεσα σε αστεράκια (*), πλέξε τις οδηγίες αυτές όσες φορές σου λέει δίπλα τους. Όταν τελειώσεις την σειρά 16, συνέχισε να πλέκεις ακολουθώντας το μοτίβο πάλι από την Σειρά 1.
Σημείωσεις:
κ: καλός πόντος (knit)
α: ανάποδος πόντος (purl)
ζετέ: πέρασε το νήμα μπροστά, ανάμεσα στις βελόνες, και πάλι πίσω πάνω από την δεξιά βελόνα, δημιουργεί επιπλέον πόντο που φαίνεται σαν τρύπα στο πλεκτό, δείτε και εδώ (yarn over)
1 απλ/1κ/1περ: γλύστρησε έναν άπλεκτο πόντο στην δεξιά βελόνα, πλέξε καλή τον επόμενο, με την αριστερή βελόνα σήκωσε τον προηγούμενο άπλεκτο πόντο, πέρασέ τον πάνω από τον καλό πόντο που μόλις έπλεξες και γλύστρησέ τον εκτός βελόνας (slip knit pass – skp)
2κ μαζί: πλέξε καλή 2 πόντους μαζί (knit 2 together – k2tog)
Μάλιστα τωρα το κατάλαβα,εχω κάνει τόσα πράματα κ.κόλλησα με το αστεράκι,σε ευχαριστώ πολυ για την εξήγηση.
@Γεωργία Το 1κ ή 1k σημαίνει πλέκω έναν καλό πόντο. Τα αστεράκια στα πατρόν πλεξίματος είναι για να δείξουν από που έως που επαναλαμβάνεις τους πόντους που αναφέρονται και πόσες φορές. π.χ. στην 1η σειρά ξεκινάς με 3 καλούς πόντους και μετά πλέκεις 2 φορές όλο αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα αστεράκια και άλλους 3 καλούς πόντους. Καλύτερα;
γιατι παρακατω γραφει 2 φορες οτι το κανεισ στο πρωτο τι γινεται,ενημερωστε σασ παρακαλω
εξηγηστε σας παρακαλω τι εννοουμε*1κ?για το *πειτε μου
γεια σας!!!!θα ηθελα την βοηθεια σας κοριτσια. θελω να ξεκινησω ενα φουστανι. πως θα υπολογισω τους ποντους για να μην ξηλωνω συνεχεια? σας ευχαριστω . θα περιμενω απαντηση!!!!!!!! 🙂 🙂
:-?: Γειά σας κορίτσια. Είμαι καινούργια στο ”άθλημα” και όλα μου φαίνονται καταπληκτικά .Έχω φτιάξει 4 κασκόλ και ένα σκουφάκι .Τώρα θέλω να φτιάξω ένα μπολερό καλοκαιρινό μονοκόμματο αλλά δεν μπορώ να βρω πουθενά κάποιο οδηγό για να το ξεκινήσω ,μπορείτε να με βοηθήσετε;
Όλα τα ξένα site είναι δύσκολα . Ούτε για πουλόβερ δεν βρήκα κάτι .
Ευχαριστώ .
@Βαρβαρα-Εριφυλλη ευχαριστούμε για την σωστή ονομασία, εγώ τα κάνω μετάφραση από τα Αγγλικά και ίσως ακούγονται λίγο περίεργα 8)
Στα παλιά περιοδικά με οδηγίες στα ελληνικά το “1απλ/1κ/1περ ” ΟΝΟΜΑΖΌΤΑΝ ΚΑΙ ΑΚΌΜΑ ΕΤΣΙ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ 1απλο κλείσιμο (και σπανιότερα 1 απλο σταυρωτό κλείσιμο). Υπάρχει και το διπλό κλείσιμο, στο οποίο γλιστράς 1 π. απλεκτο δεξιά, πλέκεις 2 π. μαζί καλή και μετά περνάς τον απλεκτο πόντο πάνω απο τους πλεγμένους. 😀
Γειά σας κορίτσια.Να μας γράψετε πώς να διαβάζουμε τα τις οδηγίες των πατρών του πλεξίματος κ το βελονάκι.Ευχαριστώ.
ωραιο! θελω να το δοκιμασω αμεσως!αν καταλαβα καλα οι ζυγες σειρες οπως η 2?