Πλεκτές παντόφλες

Το project αυτό τελικά είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι δείχνει και έτσι δεν έχεις καμμιά δικαιολογία να μην το δοκιμάσεις ακόμη και εάν είσαι πολύ αρχάριος στο πλέξιμο. Ο λόγος για τις πανέμορφες αυτές πλεκτές παντόφλες που βρήκαμε στο Joe’s Toes. Φτιάχνονται με την πιο απλή πλέξη και βάση από τσόχα. Τι λες; Δεν φτιάχνεις ένα ζευγάρι για το σπίτι;

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

– 2 ζευγάρια σόλες από τσόχα
– Βελόνες 6mm
– Χοντρό μαλλί
– Σακοράφα

(εάν δεν αγοράσεις έτοιμες τις σόλες για παντόφλες, τότε μπορείς να τις φτιάξεις μόνος σου με ένα πατρόν του ποδιού σου, τσόχα, ψαλίδι, σουβλί για να κάνεις τρύπες και λίγη κόλλα για να κολλήσεις διπλούς πάτους για μεγαλύτερη άνεση)

Για να υπολογίσεις πόσο θα πλέξεις, το Joe’s Toes που παρεπιπτόντως πουλάει και σόλες, λέει οτι για μεγέθη 1-2 ρίχνεις 11 πόντους στις βελόνες σου, για 3-5 12 πόντους, 6-8 13 πόντους και 14 πόνοτυς για μεγαλύτερα μεγέθη παντόφλας. Πλέκεις όλο καλή, δηλαδή σε πλέξη μους και ανάλογα με το πόσες είναι οι τρύπες στη σόλα σου θα είναι και οι σειρές που θα πλέξεις. Ο κανόνας είναι το διπλάσιο. Δηλαδή έαν η σόλα έχει 68 τρύπες εσύ θα πλέξεις 136 σειρές. Βγάζεις το πλεκτό από τις βελόνες και αφήνεις τουλάχιστον 1 μέτρο νήμα για να ράψεις.

Τοποθετείς το πλεκτό στην σόλα ράβοντάς το με την σακοράφα. Ράβεις γύρω γύρω την μακριά πλευρά του πλεκτού σου φροντίζοντας να αντιστοιχεί περίπου μια σειρά (που εξέχει) ανά τρύπα. Για πιο σταθερό αποτέλεσμα και καθόλου τρύπες προτείνουμε να ράψεις με πισωβελονιά. Το μυστικό του συγκεκριμένου σχεδίου είναι στο ότι οι άκρες του πλεκτού θα συναντηθούν και η μια θα μπει κάτω από την άλλη. Και σε κάθε παντόφλα είναι αντικρυστά για να είναι το αποτέλεσμα αρμονικό.

knitted_pantofles_main
Εάν αγοράσεις τους πάτους από το Joe’s Toes έχεις το πλεονέκτημα οτι έχει ακριβώς σημάδι για το από που πρέπει να ξεκινήσεις να ράβεις. Εάν φτιάξεις τους δικούς σου πάτους προτείνουμε να το δοκιμάσεις στην αρχή με μια παραμάνα για να δεις εάν βγαίνει σωστό. Πάντως η αρχή πρέπει να γίνει από την μέση μπροστά πιάνοντας την μια άκρη του πλεκτού κομματιού. Αφού κάνεις τον γύρο και επιστρέψεις πάλι μπροστά περνάς από πάνω από το κομμάτι που ξεκίνησες και στερεώνεις και αυτό για να δημιουργηθεί αυτή η αγκαλιά.

Με τις φωτογραφίες του άρθρου θα καταλάβεις τι εννοούμε. Αυτές οι περιγραφές είναι συνήθως πολύ δυσνόητες.

Καλή επιτυχία!

 

Save

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

3 σχόλια στο άρθρο “Πλεκτές παντόφλες”

  1. Γεια σας! Θα ήθελα να σας πω ότι επιχείρησα να φτιάξω αυτές τις αξιολάτρευτες παντόφλες αλλά δυστυχώς είχα πρόβλημα με τους πάτους, δεν είχα τρυπημένους, έκοψα πάτους μόνη μου και δεν τρυπιόντουσαν 2-3 πάτους μαζί…..δεν τρυπιούνται με κανέναν τρόπο…έχει κανείς καμιά άλλη ιδέα?

  2. Καλησπερα κοριτσια, εκτος απο το αγγλικο σαιτ υπαρχει πουθενα δυνατότητα να βρω τους πατους ετοιμους με τις τρυπες?? Κ αν οχι πως μπορω να τις ανοιξω μονη μου?
    Επίσης πως μετραω τις σειρες για την πλεξη μους? Καθε φορα που τελειωνω τους δωδεκα ποντους ειναι μια σειρα?
    Σας ευχαριστώ πολυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *