Τσάντα με ρέλι

Τσάντα με ρέλι

Επιτέλους έφτασε η στιγμή να ανεβάσω κι εγώ τη δικιά μου δημιουργία από το 15νθήμερο τσάντας του Ftiaxto.gr! Ο λόγος για αυτή την υπέροχη τσάντα με ρέλι που έχω βάλει στο μάτι εδώ και πολύ καιό και επιτέλους μπόρεσα να την φτιάξω και να σας τη δείξω. Το πατρόν και η ιδέα για την τσάντα είναι από το PrettyPrudent.com και τώρα μπορείς να τη φτιάξεις και εσύ εγκαίρως για το καλοκαίρι!

Τσάντα με ρέλι

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:

– Ύφασμα για το εξωτερικό της τσάντας
– Ύφασμα για την φόδρα
– Ρέλι πάχους 2.5εκ. (έτοιμο ή χειροποίητο – θα χρειαστείς ύφασμα και το εργαλείο για ρέλι)
– Περιστροφικό κόφτη και επιφάνεια κοπής
– Χάρακα
– Ψαλίδι για υφάσματα
– Μολυβάκι σημαδέματος
– Κλωστή σε χρώμα που να ταιριάζει
– Ραπτομηχανή
– Καρφίτσες
– Σίδερο
– Πατρόν για την τσάντα από το PrettyPrudent.com

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να κατεβάσεις το πατρόν σου, να το μεγενθύνεις όσο θέλεις να είναι η τσάντα σου (εγώ την έφτιαξα στο 150%), να το συναρμολογήσεις με λίγο σελοτέιπ και να το κόψεις. Μπορείς επίσης και να το αντιγράψεις σε ένα κομμάτι χαρτόνι για να το κρατήσεις εάν θέλεις να το ξαναχρησιμοποιήσεις.

Στη συνέχεια επιλέγεις και κόβεις τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσεις.

bias_bag01
Διπλώνεις το κάθε ύφασμα περίπου στη μέση από την ανάποδη πλευρά, σιγουρεύοντας οτι χωράει το πατρόν σου. Προσοχή! Το πατρόν είναι το μισό της τσάντας και θα πρέπει να ακουμπάει άκρη άκρη στη δίπλωση. Σχεδιάζεις με το μολυβάκι και κόβεις.

bias_bag02
Θα χρειαστείς 4 κομμάτια ύφασμα στο σχήμα του πατρόν σου, 2 από τη φόδρα και 2 από το κυρίως ύφασμα. Επάνω στο πατρόν θα βρεις και κάποια επιπλέον σημάδια για τις πιέτες που θα φτιάξεις. Μην ξεχάσεις να τα μεταφέρεις και αυτά με το μολυβάκι επάνω στο ύφασμά σου και από τις δύο πλευρές!

bias_bag03
Ανοίγεις τα 4 κομμάτια ύφασμα και τα σιδερώνεις καλά. Τα απλώνεις, ώστε να βλέπεις την ανάποδη πλευρά και με τα δυό σου δάχτυλα τσιμπάς το ύφασμα στο πρώτο σημάδι πιέτας που έχεις κάνει, έτσι ώστε να συναντηθούν τα δυό σημάδια.

bias_bag04
Διπλώνεις προς την εξωτερική πλευρά της τσάντας και καρφιτσώνεις. Επαναλαμβάνεις και για τη δεύτερη πιέτα. Συνεχίζεις και με τις άλλες δύο πιέτες του υφάσματος διπλώνοντας αυτή τη φορά προς την άλλη πλευρά.

bias_bag05
Στο σύνολο κάνεις 4 τσακίσεις για κάθε κομμάτι ύφασμα. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι έτσι. Κάνεις ακριβώς το ίδιο σε όλα σου τα υφάσματα.

bias_bag06
Ράβεις στη ραπτομηχανή ένα ίσιο γαζί στην άκρη άκρη του υφάσματος από την ανάποδη πλευρά για να μείνουν οι πιέτες στη θέση τους. Κάνεις το ίδιο σε όλα τα υφάσματα.

bias_bag07
Στη συνέχεια τοποθετείς τα υφάσματα της φόδρας της τσάντας καλή με καλή πλευρά μαζί, καρφιτσώνεις και ράβεις ένα γαζί με περιθώριο περίπου 1εκ. γύρω γύρω μόνο στο κοίλο κομμάτι της τσάντας. Προσοχή, μην ράψεις και τα πλαινά γιατί δεν θα ανοίγει η τσάντα σου. Κάνεις ακριβώς το ίδιο και με τα υφάσματα του εξωτερικού της τσάντας.

bias_bag08

Γυρίζεις το εξωτερικό κομμάτι της τσάντας τα μέσα έξω. Την φόδρα την αφήνεις όπως είναι. Βάζεις τη φόδρα μέσα στην τσάντα, ευθυγραμμίζεις προσεκτικά τα ανοίγματα και τις πιέτες και καρφιτσώνεις.

bias_bag09

Ήρθε η ώρα για το ρέλι. Πρώτα θα βάλεις ρέλι μόνο στα μικρά ανοίγματα της τσάντας, οπότε θα χρειαστείς ένα μικρό κομμάτι. Προσοχή, μην το κόψεις ίσα ίσα. Άφησε ένα μικρό περιθώριο δεξιά και αριστερά. Πρώτα θα καρφιτσώσεις το ρέλι ανοιχτό στην μέσα πλευρά της τσάντας, όπως δείχνει η φωτογραφία και θα ράψεις ακριβώς επάνω στην τσάκιση.

bias_bag11

Στη συνέχεια θα διπλώσεις το ρέλι προς την εξωτερική πλευρά της τσάντας, θα καρφιτσώσεις και θα ράψεις όσο πιο άκρη μπορείς, φροντίζοντας να κρύψεις καλά το γαζί που έκανες για τις πιέτες. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό. Επαναλαμβάνεις και από την άλλη πλευρά.

bias_bag12

Κόβεις προσεκτικά με το ψαλίδι σχεδόν σύριζα τα κομμάτια του ρελιού που περισσεύουν.

bias_bag13

Ήρθε η ώρα για το ρέλι που θα μπει γύρω γύρω στην τσάντα και θα σχηματίσει και τα χερούλια. Αυτή τη φορά θα το καρφιτσώσεις ανοιχτό από την εξωτερική πλευρά της τσάντας, γύρω γύρω. Προσοχή όταν θα αφήνεις ρέλι για τα χερούλια να μετρήσεις πόσο μεγάλα θέλεις να είναι τα χερούλια σου, να μην στριφογυρίσει το ρέλι και φυσικά να είναι και τα δύο χερούλια το ίδιο μήκος. Στο πρώτο ράψιμο δεν θα ράψεις καθόλου τα χερούλια. Μόνο τις πλευρές που το ρέλι αγκαλιάζει τα πλαινά ανοίγματα της τσάντας.

bias_bag14

Γυρνάς το ρέλι προς την εσωτερική πλευρά της τσάντας, καρφιτσώνεις γύρω γύρω, ακόμη και τα χερούλια και ράβεις προσεκτικά. Αυτό είναι και το τελικό φινίρισμα της τσάντας σου. Έτοιμη!

Προσοχή! Η τσάντα αυτή είναι χωρίς ενίσχυση (λόγω πιετών) και χωρίς κούμπωμα. Εγώ σκοπεύω να την χρησιμοποιώ το καλοκαίρι για να κουβαλάω πράγματα που δεν φοβάμαι να μην τα χάσω… Εάν θέλεις να γίνει πιο σταθερή και πιο ασφαλής τσάντα, μπορείς να της βάλεις ελαφριά ραφτή ενίσχυση, ώστε να μπορείς να κάνεις τις πιέτες και να προσθέσεις και ένα μαγνητικό κούμπωμα.

Τέλος, όπως λέει και το όνομά της, η τσάντα αυτή βασίζεται κατ’ εξοχήν στο ρέλι. Οπότε σίγουρα θα χρειαστεί να ξεσκονίσεις ή να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στο ρέλιασμα. Εάν δεν έχεις αγοραστό ρέλι και θέλεις να το φτιάξεις μόνος σου προτείνουμε να δεις το άρθρο μας για το “Πώς να φτιάξεις ρέλι”. Εγώ διάλεξα μαύρο ύφασμα για να φτιάξω ρέλι που να ταιριάζει με τα υφάσματα της τσάντας μου.

bias_bag_reli

Μπορείς επιπλέον να δεις και τα άρθρα μας για να φτιάξεις μόνος σου “Εργαλείο για ρέλι” και το “Πώς να ράψεις ρέλι” που σίγουρα θα σε βοηθήσουν!

Έτοιμη η πρώτη τσάντα του καλοκαιριού!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *