Λίγη έμπνευση για Patchwork

bag_marmalena_introΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη επιστρέφει ανανεωμένη μετά τις διακοπές του Πάσχα και αποφασισμένη να πείσει ακόμη και τους πιο δύσκολους οτι το patchwork είναι ένα καλοκαιρινό (και όχι μόνο) χόμπυ στο οποίο αξίζει κανείς να μυηθεί. Μην σας τρομάζει, λοιπόν, το μέγεθος κάποιων projects… το patchwork είναι πολλά περισσότερα από παπλώματα και μεγάλες επιφάνειες. Για ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω…

Χριστός Ανέστη! Η πρώτη μας επαφή μετά το Πάσχα και αποφάσισα το ξεκίνημα να είναι λίγο πιο “ελαφρύ”. Έτσι για να ξεκινήσουμε σιγά – σιγά, αλλά και γιατί σκέφτηκα και κάτι ακόμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πλέκουν, έχουν συνδυάσει το πλέξιμο με το χειμώνα. Κακώς – κάκιστα έχω να πω, γιατί το πλέξιμο μπορεί να μας ακολουθεί παντού. Ακόμα και στην παραλία.

Ωστόσο, αν επιμένετε στην άποψή σας και αφήνετε τις βελόνες και το βελονάκι σας στην άκρη, θα ήθελα να σας παροτρύνω, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να ξεκινήσετε να εξοικειώνεστε με το πάτσγουωρκ. Η τεχνική αυτή γίνεται με βαμβακερά υλικά, ως επί το πλείστον, και άρα δεν μπορείτε να μου λέτε ότι ζεσταίνεστε. Επίσης, υπάρχουν και τεχνικές στο πάτσγουωρκ που είναι απολύτως “φορητές”.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σκέφτηκα σήμερα να σας δείξω μερικά πράγματα φτιαγμένα με την τεχνική αυτή, μήπως και σας δελεάσω. Ας δούμε πρώτα αυτά που γίνονται κατ’ εξοχήν στο χέρι. “Εγγλέζικο πάτσγουωρκ”. Δείτε μερικά παραδείγματα:

Φτιάξτε μερικά εξάγωνα και διακοσμήστε ασήμαντα τσαντάκια και νεσεσεράκια (vanessachristenson.com).

patchwork_inspiration01
Μια απλή γκρίζα μπλούζα αποκτά αυτόματα μεγαλύτερο ενδιαφέρον με μερικά μικρά εξάγωνα σε μια μεριά της (κάτω αριστερή φωτό – pinktrees). Και αν είστε και λίγο πιο προχωρημένοι (δε λέω προχωρημένες γιατί έχουμε και άντρες στην παρέα μας), τότε μέχρι και την μπερζέρα σας μπορείτε να αλλάξετε (κάτω δεξιά φωτό – Manu Simon/Pinterest).

patchwork_inspiration02
Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε εξάγωνα ή και άλλα σχήματα με την τεχνική που έχουμε περιγράψει στο μάθημα “Εγγλέζικο Patchwork με χαρτί” και ρίχνετέ τα μέσα σε ένα κουτί μέχρι να μαζευτούν αρκετά (nanacompany.typepad.com) και μετά αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε. Ή διαλέξτε πρώτα τι θέλετε να κάνετε και μετά αρχίστε δουλειά.

patchwork_inspiration03                                                                                                                                                                             
Και αν κάνετε και τόσα πολλά και είστε και καλλιτεχνικός τύπος, μπορεί τελικά να μπείτε και στον πειρασμό να κάνετε και κάτι τέτοιο, όπως αυτά που κάνει και βραβεύεται η Ans Schipper Vermeiren (http://quiltstudiowaelstaete.nl):

patchwork_inspiration_04
Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε με το χέρι είναι και το απλικέ. Περιττό να πω ότι εγώ το κάνω με τη μηχανή, αλλά παραδέχομαι ότι γίνεται πολύ πιο όμορφα στο χέρι. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με την τεχνική απλικέ, για την οποία θα μιλήσουμε σε κάποιο επόμενο άρθρο. Εάν όμως έχετε εμπειρία κεντήματος, τότε σίγουρα η τεχνική αυτή θα σας είναι γνωστή.

Για αρχή μπορείτε να ξεκινήσετε με δυο μαξιλαράκια με το όνομα των μικρών σας, όπως αυτά της Ζαφείρως (Zarkadia/etsy).

patchwork_inspiration06
Να φτιάξετε ένα παιδικό βιβλιαράκι, όπως αυτό της Κατερίνας από την quilting bee της Ραφήνας ή ένα όμορφο παιδικό παπλωματάκι, όπως αυτό της Ανίτας από την quilting bee της Παιανίας, ή απλώς να απλικάρετε κάποια στοιχεία πάνω σε ένα ρούχο σας που έχετε βαρεθεί, για να το ανανεώσετε (strandofsilk.com). Και όταν πια  του πάρετε τον αέρα, θα μπορείτε να φτιάξετε και κάτι σαν αυτά (westgaquiltquild.com και Lotte Eijlders/Pinterest αντίστοιχα):

Αν απλώς σας αρέσουν τα τετράγωνα, φτιάξτε ένα τόσο απλό αλλά και τόσο όμορφο μαξιλαράκι σαν αυτό της Μαρίας. Ή κάτι πιο πολύπλοκο σαν αυτό (modern Lisa-S/flickR). Αν λατρεύετε το χρώμα και είστε “μοντέρνος τύπος”, τι καλύτερο από το να κάνετε πάτσγουωρκ. Ειδικά με την τάση του μοντέρνου πάτσγουωρκ, αν ξεκινήσετε, θα ασχολείστε συνέχεια με πολύ όμορφα χρωματιστά υφάσματα, που είμαι σίγουρη ότι θα σας ανοίγουν την καρδιά. Δείτε μερικά παραδείγματα (pippaquilts/etsyMelody Johnson quiltsmartingale.com): Αν είστε τύπος μουσικός (zl5carpkftugl.tumblr.com). Αν είστε τύπος της γάτας (quiltinspiration.blogspot.com) ή του σκύλου (Ivonne Rramirez/Pinterest), έχει και για σας χαρές το πάτσγουωρκ. Αν είστε party animal (freerangequilting.squarespace.com) αλλά και άνθρωπος του σπιτιού (home and garden webshots.com)… Και αν απλώς θέλετε να φτιάξετε μια όμορφη τσάντα:

Ε, τότε το πάτσγουωρκ είναι και για σας και δεν το ξέρατε ακόμα!!!

Μην μου πείτε ότι κάτι από όλα αυτά δεν άγγιξε την ψυχή σας. Πάρτε την απόφαση και ξεκινείστε. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε σε πολλές γειτονιές quilting bees (πρέπει να βρούμε και έναν Ελληνικό όρο) που δεν τις έχουμε “επισήμως” ανακαλύψει να σας μυήσουν…

Και έτσι για το τέλος, σας βάζω για bonus και ένα art quilt (φωτό από bonkersaboutbuttons1.blogspot.com), που εμένα που έχω μια λατρεία για τα κοχύλια μού πήρε την καρδιά πιο πολύ με τις τεχνικές του!!!

art_bonkersaboutbuttons1_blogspot_com

 

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

4 σχόλια στο άρθρο “Λίγη έμπνευση για Patchwork”

  1. [quote name=”Κατερινα Ντοβίνου”]Πολύ ωραίο το άρθρο!!!!!!!!!!!!!Οι φωτογραφίες που έχεις βάλει με τρέλαναν!!!!!!![/quote]

    Ευχαριστώ Κατερίνα. Κι εγώ το έγραψα με μεγάλο κέφι και ελπίζω να πείσω και κόσμο να στραφεί στο πάτσγουωρκ

  2. Πολύ ωραίο το άρθρο!!!!!!!!!!!!!Οι φωτογραφίες που έχεις βάλει με τρέλαναν!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *