Μια κότα στρουμπουλή ή μάλλον τριγωνική
H Μάνια Χατζηιωαννίδη αποφάσισε σήμερα να μας προετοιμάσει για το Πάσχα που είναι προ των πυλών με ένα πολύ εύκολο και όμορφο project που μπορεί να γίνει εξαιρετικό διακοσμητικό ή δώρο για τις γιορτινές ημέρες που έρχονται! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ρετάλια από τα υφάσματά σου και φυσικά να κάνεις και εξάσκηση στις τεχνικές ραπτικής σου… Για δες!
Πολύ εύκολο το σημερινό μας έργο, αλλά χαριτωμένο και επίκαιρο μια όσο και να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει πλησιάζει το Πάσχα και πρέπει σιγά – σιγά να ετοιμαζόμαστε. Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε σε όσα μεγέθη θέλετε. Οικογένειες ολόκληρες. Κλώσσες με κλωσσόπουλα και να στολίσετε το σπίτι σας ή να τα βάλετε μέσα στα καλάθια με τα αυγά σας ή να τις κάνετε δωράκια.
Η έμπνευση και αυτή τη φορά από το διαδίκτυο (www.redtedart.com) με μια – δυο μικρο-προσαρμογές δικές μου.
Τι χρειαζόμαστε:
Ένα κομμάτι ύφασμα, όπου η μακριά του πλευρά θα είναι δυο φορές όσο η κοντή του πλευρά. Η κότα που έκανα εγώ έγινε με ένα κομμάτι ύφασμα 15 επί 30 εκατοστά (6″ επί 12″). (Προσοχή μην μπερδευτείτε με την επιφάνεια κοπής μου όσοι δουλεύετε με εκατοστά. Κατά λάθος μου είχε ξεμείνει σε ίντσες από την προηγούμενη δουλειά μου).
Τα λειριά και τα υπόλοιπα θα τα φτιάξετε από φετρίνα ή άλλο ύφασμα που έχετε. Αν είναι ύφασμα που ξεφτάει θα πρέπει να καρικώσετε. Η φετρίνα δεν έχει αυτό το πρόβλημα.
Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα πατρονάκι για το μέγεθος που σας προτείνω. Αν θέλετε να κάνετε μικρότερες ή μεγαλύτερες κοτίτσες, προσαρμόστε το ανάλογα. Δεν είναι τόσο δύσκολο.
Βάζετε τα λειριά και το ράμφος όπως βλέπετε στη φωτογραφία κάτω αριστερά και διπλώνετε το ύφασμα κατά μηκος καλή με καλή. Καρφιτσώνετε στο σημείο που είναι η φετρίνα και γαζώνετε τις πλευρές, όπως βλέπετε στη φωτογραφία κάτω δεξιά. Θυμηθείτε στην πάνω δεξιά γωνία να κάνετε τη στρογγυλάδα που βλέπετε με κίτρινο, γιατί έτσι βγαίνει λίγο πιο όμορφη η κότα. Αφήνετε ανοιχτή την αριστερή πλευρά.
Γεμίζετε την κότα με ό,τι υλικό χρησιμοποιείτε συνήθως για παιχνίδια, amigurumi κτλ. Εγώ εδώ χρησιμοποίησα κάτι στενές λωρίδες από βάτες που μαζεύω κατά καιρούς (κάτω αριστερή φωτό). Αν βάλετε δε και λίγο ρύζι ή στάρι, θα έχετε μεγαλύτερο βάρος στην κάτω μεριά και θα κάθεται καλύτερα. Στη συνέχεια ή και πριν γεμίσετε, σιδερώστε προς τα μέσα ένα περιθώριο για να μπορείτε να ράψετε με μεγαλύτερη ευκολία.
Το τελευταίο άνοιγμα το ράβουμε κάθετα στην υπάρχουσα ραφή. Εσείς που σίγουρα είστε πιο νοικοκυρές, μπορείτε να ράψετε το άνοιγμα με κρυφή βελονιά που έχουμε δείξει σε άλλα έργα. Εγώ που είμαι της βιασύνης, έκανα ένα γαζάκι που καθόλου δε με ενοχλεί. Πού είστε Μαίρη, Μάρω και Κατερίνα να με καμαρώσετε!!!!
Στο αρχικό σχέδιο, το μάτι ήταν κεντημένο. Για τους ίδιους παραπάνω λόγους, δυο μικρά κουμπάκια ήταν η τέλεια λύση για τα μάτια της δικής μου κοτούλας. Τα έραψα αφού την είχα κλείσει και τα δύο ταυτόχρονα για να κάνει και ένα βαθουλωματάκι στο σημείο εκείνο σε κάθε πλευρά.
Χαρείτε την και μη μείνετε στη μία. Φτιάξτε πολλές. Είναι τόσο εύκολες!!!
Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας
Η Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.