Εσάρπα Mix’n’Match

Είπαμε, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προχωρημένου πλεξίματος, οπότε κι εμείς αρχίζουμε με μια βουτιά στα λίγο πιο βαθιά νερά με μια εσάρπα Mix ‘n Match από τη συνεργάτιδά μας Μαρία Ζηλάκου. Ένας τρόπος για να πλέξεις εύκολα και γρήγορα με τις βελόνες μια μεγάλη τριγωνική εσάρπα! Είναι αρκετά εντυπωσιακή από μόνη της, αλλά θα γίνει ακόμα περισσότερο αν την στολίσεις με μια απλή μπροντούρα που θα πλέξεις με το βελονάκι! Πάρε τις βελόνες σου και ξεκινάμε!

Θα χρειαστείς:

– 2 κουβάρια οικολογικό νήμα Shepherd’s Own (θα πλέξεις με το νήμα διπλό)
– Κυκλική βελόνα Νο 8mm
– Βελονάκι Νο 6mm
– Δείκτες πόντων
– Μετρητή σειρών, για να ξέρεις πάντα σε ποια σειρά βρίσκεσαι

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Α= ανάποδη
ΑΠ= ανάποδη πλευρά του πλεκτού
Δ= Δείκτης
2πλό Ζ = ζετέ (ρίξιμο), τυλίγοντας το νήμα 2 φορές γύρω από την δεξιά βελόνα. Στην επόμενη σειρά θα πλέξεις σύμφωνα με το σχέδιο 1 φορά το ζετέ, αφήνοντας να «πέσει» το περισσευούμενο νήμα.
Κ= καλή
ΚμεΖ = τεχνική κατά την οποία τυλίγεις το νήμα 1 ή περισσότερες φορές (ανάλογα με το σχέδιο) γύρω από την δεξιά βελόνα (Ζετέ) και μετά πλέκεις τον επόμενο πόντο Καλή. Στην επόμενη σειρά, πλέκεις τον πόντο σύμφωνα με το σχέδιο, αφήνοντας να «πέσει» από την βελόνα το περισσευούμενο νήμα από το Ζετέ. Δημιουργείται έτσι ένας πόντος πολλαπλάσιος σε μήκος σε σχέση με τον συνηθισμένο.
ΚΠ= καλή πλευρά του πλεκτού
π= πόντος/οι

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Να θυμάσαι ότι σε αυτό το σχέδιο, στην ΚΠ του πλεκτού, πλέκεις πάντα ΚμεΖ τυλίγοντας το νήμα σου 1 φορά γύρω από την δεξιά βελόνα πριν πλέξεις τον επόμενο πόντο Κ. (βλ. οδηγίες πιο πάνω)
Σειρά 1(ΚΠ): Ρίχνεις 7 π και πλέκεις μια σειρά ΚμεΖ.
Σειρά 2(ΑΠ): 2π ΚμεΖ, 2πλό Ζ, 3π ΚμεΖ, 2πλό Ζ, 2π ΚμεΖ.
Σειρά 3(ΚΠ): 2π ΚμεΖ, Δ, 2πλό Ζ, 3π ΚμεΖ, 2πλό Ζ, Δ, 1π ΚμεΖ, Δ, 2πλό Ζ, 3π ΚμεΖ, 2πλό Ζ, Δ, 2π ΚμεΖ
Σειρά 4(ΑΠ): πλέκεις όλους τους π Κ, προσέχοντας να αφήνεις να πέφτει το περισσευούμενο νήμα από την δεξιά βελόνα (13 πόντοι)
Σειρές 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17(ΚΠ): 2π ΚμεΖ, Δ, 2πλό Ζ, ΚμεΖ μέχρι τον επόμενο Δ,  2πλό Ζ, Δ, 1π ΚμεΖ, Δ, 2πλό Ζ, ΚμεΖ μέχρι τον επόμενο Δ, 2πλό Ζ, Δ, 2π ΚμεΖ
Σειρές 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18(ΑΠ): 2π Κ, Α μέχρι τους 2 τελευταίους πόντους, 2π Κ.
Σειρές 19, 21, 23, 25, 27(ΚΠ): 2π ΚμεΖ, Δ, 2πλό Ζ, ΚμεΖ μέχρι τον επόμενο Δ,  2πλό Ζ, Δ, 1π ΚμεΖ, Δ, 2πλό Ζ, ΚμεΖ μέχρι τον επόμενο Δ, 2πλό Ζ, Δ, 2π ΚμεΖ
Σειρές 20, 22, 24, 26, 28(ΑΠ): Πλέκεις Κ όλους τους πόντους.

Συνεχίζεις επαναλαμβάνοντας τις σειρές 9 ως 28 ώσπου να γίνει το σάλι σου όσο μακρύ θέλεις. Όταν θα φτάσεις στο επιθυμητό μάκρος, με πολύ χαλαρό τρόπο ή χρησιμοποιώντας μια βελόνα πλεξίματος 1 νούμερο μεγαλύτερη, θα κλείσεις όλους τους πόντους στην ΚΠ του πλεκτού. Καλό είναι να πλύνεις και να τεντώσεις το σάλι σου πριν πλέξεις την μπορντούρα με το βελονάκι, ώστε να έχει πάρει τις τελικές του διαστάσεις.

esarpa_mix_main

ΜΠΟΡΝΤΟΥΡΑ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑΚΙ

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
γσα= γαϊτανάκι στον αέρα
αργ= άρριχτο γαϊτανάκι
ποδ= ποδαράκι

Σειρά 1: Με την ΚΠ του πλεκτού μπροστά σου και ξεκινώντας από την δεξιά γωνία, ενώνεις το νήμα και πλέκεις 1 αργ σε κάθε πόντο κατά μήκος της κάτω πλευράς, ώσπου να φτάσεις στην αριστερή γωνία. Γύρισε το πλεκτό σου.
Σειρά 2: 1γσα, *1αργ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1ποδ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1 διπλό ποδ στο επόμενο αργ, 1ποδ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ. Επαναλαμβάνεις από *, ώσπου να φτάσεις 4 αργ πριν την κεντρική γωνία, όπου θα πλέξεις [1αργ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1ποδ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 3διπλά ποδ στο επόμενο αργ, 1ποδ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ]. Στην συνέχεια θα πλέξεις *1αργ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1ποδ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1 διπλό ποδ στο επόμενο αργ, 1ποδ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ, 1αργ στο καθένα από τα επόμενα 2 αργ. Επαναλαμβάνεις από * μέχρι το τέλος.

Καλή επιτυχία!

Λίγα λόγια για την συνεργάτιδά μας

maria_zilakouΗ Μαρία Ζηλάκου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και, εδώ και 30 χρόνια, διδάσκει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά και μεταφράζει. Στα 7 της έμαθε να κεντάει και στα 12 άρχισε να πλέκει με βελόνες και βελονάκι. Αγαπά τις πρωτότυπες κατασκευές και δεν φοβάται τις πολύπλοκες τεχνικές. Μεγάλη της αγάπη είναι πάντα το πλέξιμο και από το 2012 δημοσιεύει τα πρωτότυπα σχέδιά της για πλεκτά με βελόνες και βελονάκι στη δική της σελίδα στο Ravelry. Δημιουργίες της θα βρεις στο etsy και, αν περάσεις από το blog της of life and yarns, θα βρεις ιδέες και σχέδια δικά της ή άλλων σχεδιαστών μεταφρασμένα στα ελληνικά!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *