Χάρτινο εργαλείο για τη δημιουργία ρελιού (bias tape)

Το ρέλι (bias tape) είναι μια στενή λωρίδα υφάσματος διπλωμένη στην μέση, με τα 2 αυτάκια του ξαναδιπλωμένα προς τα μέσα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις χερούλια σε τσάντες ή για να καλύψεις / διακοσμήσεις τις άκρες τσάντας, ρούχων, quilt κ.τ.λ. Μπορείς να το αγοράσεις έτοιμο από καταστήματα με είδη ραπτικής ή να το φτιάξεις χρησιμοποιώντας αυτό το πολύ πρακτικό εργαλείο που μας προτείνει η Scientific Seamstress.

.

Βήμα – Βήμα


Κατέβασε και τύπωσε το αρχείο από εδώ. Κόλλησε τα 2 μεγάλα κομμάτια σε χαρτονάκι και αφαίρεσε τα κομμάτια που σου υποδεικνύει το σχέδιο.

Βάλε κόλλα στο διαγραμμισμένο κομμάτι της βάσης, εκεί που λέει “Attach slide here”.
Δίπλωσε το κομμάτι slide σύμφωνα με τις διακεκομμένες και τοποθέτησέ το εκεί που έβαλες κόλλα, ανοίγοντας και κολλώντας τα 2 πάνω αυτάκια αλλά όχι τα κάτω.

Βάλε κόλλα στο υπόλοιπο κομμάτι της βάσης, στα σημεία που λέει “Attach guide here” και τοποθέτησε το πάνω κομμάτι.

Βάλε κόλλα στα 2 σημεία που λένε “Attach splitter here” του πάνω κομματιού και τοποθέτησε το κομμάτι splitter. Άφησε το καινούργιο σου εργαλείο να στεγνώσει.

Όταν είσαι έτοιμος να φτιάξεις το ρέλι σου, κόψε μια λωρίδα υφάσματος πλάτους 2,6 εκατοστά. Θα χρειαστείς να κάνεις την αρχή του ρελιού με το χέρι για περίπου 15 εκατοστά. Για να το κάνεις αυτό δίπλωσε την λωρίδα υφάσματος στην μέση και σιδέρωσε. Ξαναδίπλωσε κάθε αυτάκι προς τα μέσα και ξανασιδέρωσε (όπως φτιάχνουμε τα χερούλια εδώ). Κόψε την αρχή της λωρίδας ώστε να γίνει μυτερή και με την βοήθεια ενός κατσαβιδιού βοήθησε το ύφασμα να περάσει στο εργαλείο.

Τράβα τη λωρίδα μέχρι να βγει στην κάτω άκρη του εργαλείου
 

Τοποθέτησε το σίδερο πάνω στο εργαλείο και άρχισε να τραβάς το ύφασμα από την μια πλευρά, το ρέλι σου δημιουργείται αυτόματα!

Δες εδώ πώς να κόψεις το ύφασμά σου ώστε να φτιάξεις την λωρίδα σου όσο μακρυά την χρειάζεσαι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ψάχνοντας την μετάφραση του bias tape στα Ελληνικά και με την βοήθεια μιας φίλης από το ftiaxto facebook page ανακάλυψα ότι η ακριβής μετάφραση του bias tape είναι λοξό ρέλι. Λέγεται λοξό ρέλι γιατί το ύφασμα είναι κομμένο στις 45 μοίρες σε σχέση με την ύφανσή του, κάνοντάς το έτσι πιο ελαστικό.

Υλικά και εργαλεία
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

4 σχόλια στο άρθρο “Χάρτινο εργαλείο για τη δημιουργία ρελιού (bias tape)”

  1. [quote name=”Maria Sewing”]Μπράβο κορίτσια τρομερή ανακάλυψη! Θα το δοκιμάσω σίγουρα και σε πολλά μεγέθη.
    Να προσθέσω ακόμη έναν οδηγό για αυτοσχέδιο δημιουργό λοξής λωρίδας (ρέλι), που ειναι εξαιρετικός http://creativelittledaisy.typepad.com/creative_little_daisy/2007/11/diy-version-of.html%5B/quote%5D
    Ευχαριστω για την δημοσιευση! Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο μεγαλη ηταν η βοηθεια που μας εδωσες!

  2. speechless! φοβερή ιδέα!ξέρετε σε ποσα projects χρειάζομαι bias tape και όλο βαριέμαι να ψάξω στην αγορά για έτοιμα ενώ υπάρχει διαθέσιμο υφασμα για να φτιάξω ενα δικό μου?*τρίβω χεράκια τώρα*υφασματάκια μου, σας έρχομαι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *