Μάθε ασημοκόλληση φτιάχνοντας κοσμήματα από σύρματα

Καρφίτσα από σύρμα

Δεν χρειάζεται να σε τρομάζει η ασημοκόλληση. Λίγη προσοχή στις λεπτομέρειες και εξάσκηση χρειάζεσαι! Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και φτιάξε μια καρφίτσα ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από σύρματα, μαθαίνοντας την τεχνική της ασημοκόλλησης.

Τι θα χρειαστείς:

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 1: Κόβουμε με το κοφτάκι 15-20εκ από το χοντρό σύρμα. Αν φτιάχνουμε σκουλαρίκια κόβουμε δύο σύρματα ακριβώς ίδιου μήκους. Λειαίνουμε και στρογγυλεύουμε όλες τις άκρες με το πολυεργαλείο dremel και το εξάρτημα (432) προσαρμοσμένο στο στέλεχος (SC407).

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 2: Τοποθετούμε το κάθε σύρμα πάνω σε καθαρό πυρότουβλο και ζεσταίνουμε με το φλόγιστρο για να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει ή πιάνουμε προσεχτικά με τη λαβίδα και βυθίζουμε σε νερό για να κρυώσει πιο γρήγορα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ανόπτυση και βοηθάει το σύρμα μας να γίνει εύπλαστο.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 3: Δίνουμε στο σύρμα το σχήμα που θέλουμε, είτε με τα δάχτυλά μας, είτε χρησιμοποιώντας τα πενσάκια μας. Προσέχουμε με τα πενσάκια να κάνουμε τις λιγότερες δυνατές κινήσεις, για να μην αφήσουμε περιττά σημάδια στο μέταλλο.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 4: Για το εξάρτημα της καρφίτσας, κόβουμε από το λεπτό σύρμα (Φ1χιλ) όσο είναι το μήκος της σχηματισμένης καρφίτσας μας, συν δυο δάχτυλα (βλέπε εικόνα).

Για τα γατζάκια των σκουλαρικιών κόβουμε από το λεπτό σύρμα (Φ1χιλ) δυο σύρματα ίδιου μήκους, κατά βούληση (το ελάχιστο 10χιλ για καρφάκια με πεταλούδα, το μέγιστο όσο το μήκος των σκουλαρικιών μας).

Ισιώνουμε τις άκρες που θα κολλήσουμε είτε με λίμα είτε με dremel , όπως κάναμε στο Βήμα 1.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 5: (Μόνο για την καρφίτσα) Σχηματίζουμε μια καμπύλη με το λεπτό σύρμα ώστε να “πατάει” σωστά στα σημεία που θέλουμε να το κολλήσουμε.

Για τα σκουλαρίκια αφήνουμε τα σύρματα ίσια, θα τα σχηματίσουμε μετά την κόλληση. Στα σκουλαρίκια θα κολλήσουμε μόνο την μία άκρη του λεπτού σύρματος.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 6: Τοποθετούμε το κόσμημα ανάποδα πάνω στο πυρότουβλο. Πιάνουμε σταθερά το σύρμα με τη λαβίδα. Ζεσταίνουμε διαδοχικά τις άκρες του σύρματος και τις βουτάμε σε λίγο βόρακα που έχω τοποθετήσει στην άκρη του πυρότουβλου. Μεταφέρουμε βόρακα και στα σημεία του κυρίως κοσμήματος όπου είναι να γίνει η κόλληση. Ξαναζεσταίνουμε για να “πιάσουμε” και την ασημοκόλληση, την οποία έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομματάκια, ένα κομματάκι αρκεί για κάθε άκρη.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 7: Κρατάμε σταθερά το σύρμα ακριβώς στο σημείο που θέλουμε να κολλήσει και ζεσταίνουμε όλο το σύστημα μαζί. Πρώτα θα υγροποιηθεί ο βόρακας, μετά θα λιώσει η κόλληση και στη συνέχεια θα “τρέξει” γύρω από τα σημεία επαφής. Τότε αποσύρουμε τη φλόγα προσέχοντας για λίγα δευτερόλεπτα να μην κουνήσουμε το σύρμα, ώστε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κόλληση.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 8: Μεταφέρουμε και αφήνουμε το κόσμημά μας σε διάλυμα άσπρισης μέχρι να “σπάσει” ο βόρακας και να καθαρίσει το μέταλλο. Ξεπλένουμε καλά με νερό.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 9: (Μόνο για την καρφίτσα) Κόβουμε το σύρμα ένα εκατοστό πιο ψηλά  από την κάτω άκρη του. Με το στρογγυλό πενσάκι πιάνουμε το μεγαλύτερο μήκος σύρματος και σχηματίζουμε κοντά στη βάση ενάμιση κύκλο. Το υπόλοιπο μένει ίσιο. Για να ισιώσουμε και να σκληρύνουμε την καρφίτσα, κρατάμε σταθερά με τα πενσάκια και τεντώνοντας τραβάμε και στρίβουμε μια δυο φορές.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 10: Για την καρφίτσα, κόβουμε το επιπλέον μήκος, αν περισσεύει, και λειαίνουμε την άκρη της καρφίτσας. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει μυτερή. Στην άλλη πλευρά σχηματίζουμε ένα γαντζάκι για να ασφαλίζει την καρφίτσα μας.

Για τα σκουλαρίκια, λειαίνουμε και στρογγυλεύουμε πολύ καλά τις άκρες και στη συνέχεια δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Για να σκληρύνουν τα γαντζάκια των σκουλαρικιών και να κρατάνε το σχήμα τους, τα τρίβουμε με λείο ατσάλινο εργαλείο (πχ το στρογγυλό πενσάκι). Εναλλακτικά ή συνδυαστικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την τεχνική που περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα.

Καρφίτσα από σύρμα

Βήμα 11: Καθαρίζουμε και γυαλίζουμε το κόσμημά μας κατά βούληση. Με το εξάρτημα (428) πετυχαίνουμε σατινέ αποτέλεσμα (βλέπε εικόνα), ενώ με το εξάρτημα (520) γυαλιστερό, με την πέτρα (952) σαγρέ και με το σφουγγαράκι (512S) προσαρμοσμένο στο στέλεχος (402) ματ.

Καρφίτσα από σύρμα

Έτοιμες οι καρφίτσες…

…και τα σκουλαρίκια μας!

Μάθε ασημοκόλληση

Ευχαριστούμε τους χορηγούς που μας πρόσφεραν τα εργαλεία για αυτή την κατασκευή:

Τοποθέτηση προϊόντων

Φτιάξτο
Λίλα Διαμαντοπούλου

Πέρα από την εξειδίκευση στην αργυροχοΐα και τον μεταλλικό πηλό, η Λίλα Διαμαντοπούλου, έχει σφαιρική γνώση για πολλές ακόμα τεχνικές, ενδιαφέρεται για κάθε τι σχετικό με τις εφαρμοσμένες τέχνες και δεν σταματά ποτέ να μαθαίνει. Η τελευταία μετά μανίας ενασχόλησή της είναι με τον πολυμερικό πηλό, και κυρίως οι τεχνικές του που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία της επιφάνειάς του.