Τι τύπο κουρτίνας να διαλέξω για τον χώρο μου;

Τι τύπο κουρτίνας να διαλέξω για τον χώρο μου;

Κουρτίνες υπάρχουν πολλές! Κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να βάλεις τα είδη κουρτινών σε μια σειρά και να βρεις τον κατάλληλο τύπο κουρτίνας για τον δικό σου χώρο.

Το ftiaxto.gr δεν είναι site διακόσμησης, είναι όμως ένα site με ιδέες για χειροποίητες κατασκευές. Και ένα από τα πράγματα για τα οποία μας ζητάτε πολύ συχνά τη συμβουλή μας είναι για το πως θα διαλέξετε και πως θα φτιάξετε/ προσαρμόσετε τις δικές σας κουρτίνες.

Ναι, ακούγεται πολύπλοκο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Πριν προχωρήσουμε στο πως θα ράψεις μια κουρτίνα, θα πρέπει να κάνουμε ένα σύντομο “μάθημα” στους τύπους κουρτίνας και πως μπορείς να επιλέξεις τον τύπο κουρτίνας που σου ταιριάζει. Ας το πιάσουμε, λοιπόν, από τα βασικά.

Ποιοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή της κουρτίνας;

 • Για τι παράθυρο προορίζεται;
  Μιλάμε για μπαλκονόπορτα ή κάποιο ψηλό παράθυρο; Μήπως για κάποιο σταθερό παράθυρο σε περίεργο σχήμα;
 • Σε ποιό δωμάτιο θα μπει;
  Άλλες ανάγκες έχεις στην κρεββατοκάμαρα και άλλες στο σαλόνι ή την κουζίνα.
 • Τι στιλ διακόσμησης έχει ο χώρος;
  Μάλλον δεν θα πάει πολύ καλά το να βάλεις κουρτίνες τύπου λουδοβίκου σε σαλόνι με έπιπλα σουηδικού τύπου. Βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Εσύ ξέρεις τι σου ταιριάζει καλύτερα στην αισθητική σου.
 • Πόσα χρήματα διαθέτεις;
  Οι κουρτίνες μπορεί να είναι κάτι πολύ ακριβό ή κάτι οικονομικό. Ανάλογα τι θα επιλέξεις.
 • Γιατί τις θέλεις τις κουρτίνες;
  Θέλεις να προσφέρουν πλήρη συσκότιση και να σε κρύβουν από τα διπλανά σπίτια τελείως ή δεν έχεις θέμα και θέλεις κάτι αέρινο που θα επιτρέπει στο φως να περνά; Μήπως ένα συνδυασμό των δύο;
 • Τι τύπος είσαι τελικά;
  Σου αρέσει να αλλάζεις συνέχεια διακόσμηση και κουρτίνες στο σπίτι ή αυτό που θα κρεμάσεις στο παράθυρο θα μείνει εκεί για πάντα; Θέλεις να μπορούν να πλυθούν εύκολα στο πλυντήριο ή θα τις πηγαίνεις καθαριστήριο; Είσαι του απλού ή του πλουμιστού στιλ;

Προτείνουμε πρώτα να σκεφτείς λίγο τα παραπάνω. Πολλές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα σε καθοδηγήσουν πιο εύκολα στην επιλογή σου.

τύπο κουρτίνας

Πάμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο περισσότερο το τοπίο.

Το πως θα είναι οι κουρτίνες που θα διαλέξεις εξαρτάται από τον τύπο κουρτίνας που θέλεις, το ύφασμα που θα επιλέξεις, το ποιός θα τις φτιάξει, το πως θα κρεμαστούν.

Τύποι κουρτίνας

Οι πιο συνηθισμένες κουρτίνες που θα συναντήσεις εκεί έξω είναι οι κλασικές κουρτίνες που αποτελούνται από δύο φύλλα και είναι φτιαγμένες για παράθυρα μπαλκονόπορτες. Σαν αυτές στην παραπάνω φωτογραφία. Είναι συνήθως η πιο εύκολη λύση και οι πιο απλές για να τις προσαρμόσεις στο παράθυρό σου.

τύπο κουρτίνας

Από εκεί και πέρα σίγουρα έχεις δει και ακούσει και τα ρομάν, τις κουρτίνες δηλαδή που έχουν μηχανισμό και τραβώντας το σχοινάκι διπλώνονται προς τα επάνω με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

τύπο κουρτίνας

Υπάρχουν επίσης τα πάνελ που είναι ουσιαστικά ίσιες λωρίδες υφάσματος που γλιστρούν επάνω σε ειδικό μηχανισμό και μπορούν να καλύψουν μεγάλα και ψηλά παράθυρα.

Τέλος, υπάρχει πάντα και η επιλογή για τα στόρια και τις περσίδες που κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορα υλικά, από μπαμπού και πλαστικό μέχρι ειδικά υφάσματα που τυλίγονται σε ρολό.

τύπο κουρτίνας

Και σαν να μην έφταναν αυτές οι επιλογές υπάρχει και η δυνατότητα των περισσότερων από ένα επιπέδων. Μπορεί δηλαδή να έχεις ένα παράθυρο με κλασικές κουρτίνες που σε ένα δεύτερο επίπεδο δεξιά και αριστερά τους έχουν ριντό από τελείως άλλο ύφασμα, σε χρώμα αντίθεσης. Τα ριντό είναι καθαρά διακοσμητικά και δεν έχουν σκοπό να καλύψουν ολόκληρο το παράθυρο. Αντίστοιχα φαντάσου και τους συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν με πάνελ, περσίδες και κλασικές κουρτίνες.

τύπο κουρτίνας

Να αναφέρουμε εδώ και τις μετώπες ή ντραπαρίες όπως τις έλεγαν παλαιότερα. Εάν το παράθυρο έχει κάποιο ελάττωμα ή έτσι προτιμάς μπορείς να βάλεις επάνω από το παράθυρο και μετώπη (μπορεί απλώς να κρέμεται χαλαρά ή να είναι πιο σκληρή με ενίσχυση), ώστε να δημιουργήσεις ένα εφέ αυλαίας στο παράθυρό σου.

Πώς κρεμιούνται οι κουρτίνες

Ένα βασικό στοιχείο που θα καθορίσει το τι τύπο κουρτίνας θα επιλέξεις είναι το πως θα κρεμιούνται οι κουρτίνες αυτές. Υπάρχουν οι κουρτίνες με μεγάλα τρουκ ή υφασμάτινες θηλιές ή απλά κορδονάκια που περνιούνται σε κουρτινόξυλα, οι κουρτίνες που έχουν κουρτινοθηλιές και περνιούνται με τα ειδικά γατζάκια σε σιδηρόδρομο (το πιο κοινό σε παλιά ελληνικά σπίτια), κουρτίνες γαλλικές με πιέτες (σε άπειρους συνδυασμούς – μονές πιέτες, διπλές κτλ), τα σύρματα που τεντώνουν και κρεμάς την κουρτίνα με μανταλάκια (πιο καινούργια επιλογή).

τύπο κουρτίνας

Τα πάνελ, τα ρομάν, τα στόρια, οι περσίδες, οι μετώπες που λέγαμε παραπάνω τοποθετούνται με συγκεκριμένους τρόπους ανάλογα με τον τύπο τους.

Έτοιμες ή κατά παραγγελία

Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις κουρτίνες που είναι έτοιμες ραμμένες, κουρτίνες που θα τις ράψει κάποιος άλλος ακριβώς στα μέτρα σου ή κουρτίνες που θα ράψεις εσύ από το μηδέν. Ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι η δεύτερη επιλογή είναι πιο ακριβή και η τρίτη θέλει μια εμπειρία στη ραπτική.

Μπορείς κάλλιστα να αγοράσεις τις έτοιμες κουρτίνες που σου αρέσουν (υπάρχει πλέον τεράστια ποικιλία εκεί έξω) και να τις προσαρμόσεις στο δικό σου παράθυρο. Και εδώ είμαστε εμείς για να σε βοηθήσουμε, είτε χρειάζεσαι βοήθεια για να τις κοντύνεις (στριφώματα), να τις μακρύνεις, να τις διακοσμήσεις με τρέσσες και πονπομ, ή να τους αλλάξεις τον τρόπο που κρεμιούνται.

Στην περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις να ράψεις τις δικές σου κουρτίνες, τότε μπορείς να δεις την δικιά μας προσπάθεια στο άρθρο “Πως να ράψεις κουρτίνα με ρέλι κουρτινοθηλιάς”

Επίσης, εάν θέλεις να δοκιμαστείς στο να ράψεις το δικό σου ρομάν μπορείς να δεις αυτό εδώ το άρθρο από το Markovadesign.com

Μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε οτι εάν επιλέξεις να σου ράψουν ή να ράψεις μόνος σου τις κουρτίνες σου, τότε μπορείς να αποφασίσεις ακριβώς πως θα είναι (ύφασμα, χρώμα, υλικό, σχέδιο, μηχανισμός κτλ) αντί να συμβιβαστείς ενδεχομένως με κάτι έτοιμο. Η επιλογή για άλλη μια φορά είναι δική σου.

Υφάσματα

Ας μιλήσουμε για τα υφάσματα. Όπως καταλαβαίνεις οι επιλογές εδώ είναι αμέτρητες. Όπως αντίστοιχα με την ραπτική γενικότερα η επιλογή του υφάσματος της κουρτίνας είναι μια μεγάλη υπόθεση. (Εάν θες ένα φρεσκάρισμα δες και τον Οδηγό Υφασμάτων που έχουμε φτιάξει)

Εδώ είναι σίγουρα που παίζει μεγάλο ρόλο όλη η εσωτερική αναζήτηση που κάναμε πιο πάνω. Ανάλογα με το στιλ, την ευκολία στο πλύσιμο, τη συσκότιση ή όχι, τα χρήματα που διαθέτεις, ποιός θα τη ράψει και το πως θα κρεμαστεί μια κουρτίνα θα κάνεις και την επιλογή του υφάσματος.

τύπο κουρτίνας

Τα πιο συνηθισμένα ονόματα υφασμάτων για κουρτίνες που θα ακούσεις είναι: λινά, βουάλ, οργάντζα, δίχτυ, γάζα, ταφτάς, μετάξι, λονέτα, καραβόπανο. Και να μην ξεχνάμε και τα πλαστικοποιημένα υφάσματα, τα υφάσματα συσκότισης (blackout) και φυσικά τις φόδρες (ναι οι κουρτίνες μπορεί να χρειάζονται και φοδράρισμα).

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις πριν προχωρήσεις σε οτιδήποτε είναι να πας σε ένα κατάστημα με υφάσματα επιπλώσεων και να κάνεις μια βόλτα, να δεις τι σου αρέσει περισσότερο και να ρωτήσεις τι είναι τι. Είναι σίγουρο οτι θα σου λύσουν όλες τις απορίες.

Επιπλέον, να αναφέρουμε και κάτι καινούργιο που μάθαμε: κάποια υφάσματα για κουρτίνες χρειάζονται βαρίδι για να πέφτουν ομοιόμορφα σαν κουρτίνες, π.χ. τα βουάλ. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις και για αυτό.

Τέλος, εάν θέλεις οι κουρτίνες σου να τραβιούνται όμορφα στην άκρη να σκεφτείς και τις πιάστρες για κουρτίνες. Οι επιλογές και πάλι είναι πολλές, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά.

Τα περισσότερα θέματα για τον τύπο κουρτίνας που σου ταιριάζει νομίζω οτι τα καλύψαμε.

tip: Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι τύπο κουρτίνας να επιλέξεις, να θυμάσαι οτι τις περισσότερες φορές το απλό είναι και το καλύτερο.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε!

Μείνε στο ftiaxto.gr για περισσότερα σχετικά με τις κουρτίνες!

Οι φωτογραφίες είναι από τα:

Απλή διπλή κουρτίνα
Κουρτίνα ρομάν
Κουρτίνα πάνελ
Υφασμάτινα στόρια
Κουρτίνα με ριντό
Συνδυασμός στιλ
Κουρτίνα με μετόπη
Σχεδιάγραμμα είδη κρεμάσματος
Κουρτίνα με σύρμα και μανταλάκια

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

2 σχόλια στο άρθρο “Τι τύπο κουρτίνας να διαλέξω για τον χώρο μου;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *