Τα βασικά βήματα του ντεκουπάζ

Μπορεί να σου φαίνεται πολύπλοκο σαν τεχνική, όμως το ντεκουπάζ, σε όποια επιφάνεια και να εφαρμοστεί περιλαμβάνει κάποια πολύ βασικά βήματα. Εάν κατέχεις αυτά, μπορείς κυριολεκτικά να κάνεις ντεκουπάζ επάνω στα πάντα. Δες τα βήματα αναλυτικά.

 Πριν ξεκινήσεις

Επιλέγεις το αντικείμενο που θα διακοσμήσεις. Θυμίζουμε οτι μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε (ξύλο, ύφασμα, έπιπλο, χαρτόνι, γυαλί, τοίχος, κεραμικό, μέταλλο κτλ). Εάν είσαι αρχάριος στο ντεκουπάζ προτείνουμε να ξεκινήσεις από τα βασικά (π.χ. ένα μικρό ξύλινο αντικείμενο) και να επιλέξεις αντικείμενα με ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, ώστε να φαίνεται το αποτέλεσμα καλύτερα. Εναλλακτικά, μπορείς να βάψεις πριν ξεκινήσεις το αντικείμενό σου με λευκή ή παλ χρώματος μπογιά με πινέλο ή σπρέϋ.

Προετοιμασία χώρου: Βρίσκεις μια μεγάλη, καθαρή επιφάνεια για να μπορείς να δουλέψεις με άνεση, την καλύπτεις με κάποιο πλαστικό για να την προστατεύσεις από τις κόλλες και συγκεντρώνεις κοντά σου όλα τα υλικά που θα χρειαστείς. Η κόλλα του ντεκουπάζ είναι υδατοδιαλυτή και καθαρίζεται εύκολα, αλλά καλό είναι να φοράς πρόχειρα ρούχα όσο τη δουλεύεις και να είσαι σε μεγάλο χώρο ή χώρο που αερίζεται καλά.

decoupage-vasika-vimata

Βήμα 1: Ξεκινάς επιλέγοντας το μοτίβο που θέλεις να τοποθετήσεις από το χαρτί ή την χαρτοπετσέτα που σου αρέσει.

Βήμα 2: Το κόβεις προσεκτικά με το ψαλίδι σου. Εάν δουλεύεις με χαρτοπετσέτα θα πρέπει αφού κόψεις το σχέδιο που θέλεις, να ξεχωρίσεις μόνο το πάνω πάνω χαρτί από τα 2-3 φύλλα που έχει η χαρτοπετσέτα.

Βήμα 3: Βάζεις με το πινέλο μικρή ποσότητα κόλλας επάνω στο σημείο που θέλεις να κολλήσει το μοτίβο σου. Με την χαρτοπετσέτα η ποσότητα αυτή θα πρέπει να είναι ελάχιστη για να μην σου σχιστεί.

Βήμα 4: Τοποθετείς το μοτίβο προσεκτικά επάνω στην κόλλα χωρίς να τσαλακωθεί. Το πατάς ελαφριά με τα δάχτυλά σου για να κολλήσει. Προσοχή να μην έχουν τα δάχτυλά σου ήδη κόλλα επάνω. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο ρολάκι αν θέλεις.

decoupage-vasika-vimata-main2

Βήμα 5: Με το πινέλο σου και πάλι μικρή ποσότητα κόλλας περνάς το μοτίβο από την πάνω του πλευρά αυτή τη φορά. Δουλεύεις πάντα από το κέντρο του χαρτιού με φορά προς τα έξω, προσέχοντας να μην περάσεις πολλές φορές με το πινέλο πάνω από το ίδιο σημείο.

Στόχος είναι να μην δημιουργηθούν ζάρες και φούσκες στο χαρτί όσο το κολλάς. Εάν εφάπτεται τελείως πάνω στην επιφάνεια που θα το τοποθετήσεις, στο τέλος το σχέδιο θα φαίνεται σαν να είναι πραγματικά “τυπωμένο” ή ζωγραφισμένο.

Βήμα 6: Αφού αφήσεις το έργο σου να στεγνώσει καλά το περνάς εάν θέλεις και με μερικά χέρια βερνίκι, αφήνοντας να στεγνώσει κάθε στρώση καλά πριν περάσεις την επόμενη.

Αυτό ήταν! Τώρα ξέρεις πως να κάνεις ντεκουπάζ!

Κάνε μια βόλτα στο ftiaxto.gr και βρες πως μπορείς να κάνεις ντεκουπάζ σε διάφορα αντικείμενα.

Να θυμάσαι οτι ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία επιλέγεις να κάνεις ντεκουπάζ υπάρχουν και διαφορετικές ιδιαιτερότητες και πράγματα που θα χρειαστεί να προσέξεις.

Αυτά θα τα πούμε όμως σε πιο προχωρημένα πράγματα…

Κράτα το

Κράτα το

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

2 σχόλια στο άρθρο “Τα βασικά βήματα του ντεκουπάζ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *