Τεχνικά στοιχεία κοσμήματος (Findings)
Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις την ενασχόληση με την κατασκευή κοσμημάτων faux bijoux, τότε χρειάζεται να γνωρίζεις κάποιους όρους από υλικά που μπορεί μέχρι τώρα να σου είναι άγνωστοι. Θα τα βρεις ομαδοποιημένα κάτω από τον τίτλο τεχνικά στοιχεία ή εξαρτήματα κοσμήματος (findings) και είναι σίγουρο οτι κάπου θα τα χρειαστείς για τις δημιουργίες σου. Μάθε ποιά είναι αυτά και που θα τα χρησιμοποιήσεις.
Τα περισσότερα στοιχεία/ εξαρτήματα κοσμήματος που θα βρεις παρακάτω κυκλοφορούν σε διάφορες ποιότητες και από διάφορα υλικά.
Εάν φτιάχνεις faux bijoux μπορείς να δοκιμάσεις τα στοιχεία από αλουμίνιο, ορείχαλκο, χαλκό, επάργυρα, επίχρυσα κτλ. Φυσικά περιττό να πούμε οτι ανάλογα με τις ποιότητες αυξομειώνονται και τα κόστη. Εάν θέλεις κάτι πιο προσεγμένο μπορείς να αναζητήσεις και ασημένια και χρυσά στοιχεία για τα κοσμήματά σου. Υπάρχουν και επιλογές σε άλλα υλικά όπως το νιόβιο (niobium) που διαπιστώσαμε οτι δίνει πολλές επιλογές σε χρώματα!
Όταν ξεκινάς δοκίμασε με τα πιο απλά υλικά. Αγόρασε μικρές ποσότητες και σιγουρέψου για την ποιότητα δοκιμάζοντας ο ίδιος τα εξαρτήματα πριν τα κάνεις δώρο ή τα πουλήσεις. Μπορεί π.χ. να έχεις αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά ή να σου ξεβάψει στο δέρμα σου το κούμπωμα ή το κρικάκι κτλ.
Τέλος, κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξεις όταν φτιάχνεις κοσμήματα είναι να είναι όλα τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιήσεις ίδια ή κοντά σε χρώματα. π.χ. εάν φτιάχνεις σκουλαρίκια με χρυσά κρικάκια θα πρέπει να έχεις και χρυσά στοπάκια, κουμπώματα κτλ.
Κρικάκια (Rings)
Τα κρικάκια είναι από τα πιο βασικά εξαρτήματα κοσμήματος που θα πρέπει να έχεις στο κουτάκι σου για να μπορείς να φτιάξεις κοσμήματα. Θα τα χρειαστείς είτε θέλεις να φτιάξεις σκουλαρίκια, βραχιόλια ή κολιέ. Αποτελούν στην κυριολεξία τον συνδετικό κρίκο μεταξύ π.χ. της αλυσίδας και του κουμπωματός σου.
Θα τα βρεις σε 3 τύπους: τα ανοιχτά κρικάκια (jump rings), τα κλειστά κρικάκια (soldered rings) και αυτά που μοιάζουν πολύ με τους κρίκους που έχουν τα μπρελόκ (split rings). Τα ανοιχτά κρικάκια που είναι και τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που τα ανοίγεις για να περάσεις μέσα τους την αλυσίδα ή το στοιχείο που θέλεις. Τα κλειστά κρικάκια απλά δεν ανοίγουν. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στα κουμπώματα και τους ακροδέκτες σου. Τα κρικάκια τύπου μπρελόκ είναι σίγουρα πιο γερά από τα άλλα και ανοίγουν μόνο από τη μια πλευρά τους. Είναι λίγο δύσκολα να τα βάλεις.
Όλα τα κρικάκια θα τα βρεις σε διαφορετικά πάχη και διαμέτρους ανάλογα με τις ανάγκες σου. Εάν είσαι αρχάριος καλύτερα να συμβουλευτείς κάποιον πριν αγοράσεις ένα τόνο κρικάκια.
Δες στο βίντεό μας πως τοποθετούμε τα κρικάκια
Γράνες (Headpins or Eyepins)
Οι γράνες ή καρφάκια κοσμήματος μοιάζουν πολύ με καρφίτσες και είναι ουσιαστικά ευθεία κομμάτια σύρματος. Θα τις χρειαστείς για να φτιάξεις σκουλαρίκια, κολιέ και άλλα κοσμήματα με κρεμαστά στοιχεία. Θα τις βρεις σε διάφορους τύπους: τις γράνες με επίπεδο κεφάλι (headpins), αυτές με τη μπίλια στην άκρη (headpins) και τις γράνες με την έτοιμη θηλιά στην άκρη τους (eyelets). Όπως και με τα υπόλοιπα στοιχεία θα τις βρεις στην αγορά σε διαφορετικές ποιότητες και από διαφορετικά υλικά, σε διαφορετικά χρώματα, πάχη και μήκη. Τελευταία κυκλοφορούν και γράνες με ιδιαίτερα διακοσμητικά στις άκρες τους.
Δες στο βίντεό μας πως να χρησιμοποιήσεις τις γράνες
Κουμπώματα (Clasps)
Νομίζουμε οτι είναι κατανοητό πως όταν λέμε κουμπώματα μπορείς να σκεφτείς μια τεράστια ποικιλία από επιλογές. Τα πιο γνωστά κουμπώματα είναι τα λεγόμενα “παπαγαλάκια” ή “καβουράκια” (lobster claws), οι γάτζοι (S shapes), τα “ανεροσόλ” που εμείς συνήθως τα αναζητούμε ως στρογγυλά κουμπώματα και μετά τα κλασσικά κουμπώματα βραχιολιών με το στρογγυλό στοιχείο και το απέναντι καρφί. Τελευταία πολύ της μόδας είναι και τα μαγνητικά κουμπώματα που μπορείς να τα βρεις σε μεγάλη ποικιλία.
Γάντζοι ή αξεσουάρ σκουλαρικιών (Earring wires)
Όταν φτάνουμε στο θέμα σκουλαρίκια φαίνεται οτι τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Όχι οτι δεν υπάρχουν κι εδώ πολλές επιλογές, αλλά είναι λίγο πιο ξεκάθαρες οι χρήσεις των εξαρτημάτων. Εάν έπρεπε να χωρίσουμε τα αξεσουάρ σκουλαρικιών σε κατηγορίες θα είχαμε: τους γάτζους (hooks), τους κλειστούς γάτζους (leverbacks), τις βάσεις καρφάκι (earstuds) και τις βάσεις καρφάκι με μπίλια (ball post) με τα κουμπώματά τους (earnuts), τους κρίκους (hoops) και για όσους δεν έχουν τρυπητά αυτιά τα κλιπς (clip ons). Η ποικιλία σε υλικά και χρώματα είναι εξίσου μεγάλη. Εδώ χρειάζεται προσοχή στα κουμπώματα ειδικά για τα τρυπητά αυτιά γιατί πολλοί έχουν ευαισθησία και μπορεί να πάθουν μολύνσεις.
Στοπάκια (Crimp Beads)
Άλλο ένα απαραίτητο στοιχείο για τα κοσμήματά σου είναι τα στοπάκια ή στοπεράκια. Κάνουν αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Σταματούν τις χάντρες και τα διακοσμητικά στοιχεία από το να γλιστρούν και βοηθούν στο να κλείνουν/ να τελειώνουν ένα κόσμημα. Υπάρχουν τα στοπάκια που είναι στρογγυλά (round crimp beads) και που είναι σαν σωλήνες (tube crimp beads). Ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείς για να φτιάξεις το κόσμημά σου (σύρμα, ατσαλόσυρμα κτλ) θα πρέπει να υπολογίσεις και το αντίστοιχο στοπάκι σε διάμετρο. Θα τα βρεις σε αντίστοιχη ποικιλία υλικών, χρωμάτων και ποιοτήτων.
Ακροδέκτες και Τελειώματα (Clasps and Terminators)
Όταν φτιάχνεις ένα κόσμημα που έχει κορδόνι, ύφασμα ή νήματα οι ακροδέκτες και τα τελειώματα είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία. Με τους ακροδέκτες μπορείς να ολοκληρώσεις ένα κόσμημα με τον πιο όμορφο και τακτοποιημένο τρόπο. Είτε είναι στρογγυλός, με δόντια, επίπεδος κτλ θα βρεις τον κατάλληλο ακροδέκτη και τελείωμα ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείς. Στην κατηγορία αυτή θα βρεις και τα ελάσματα (coils) που χρησιμοποιούνται πολύ στα κοσμήματα με δερμάτινα κορδόνια. Από υλικά, σχέδια και μεγέθη θα βρεις πολλά. Καλό είναι πριν αγοράσεις ακροδέκτες και τελειώματα να έχεις κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο κοσμήματος υπόψιν σου.
Βάσεις δαχτυλιδιών (Ring bases)
Εδώ δεν χρειάζεται και πολύ εξήγηση. Μάλλον είναι αυτονόητο τι κάνουν οι βάσεις δαχτυλιδιών. Κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια για διαφορετικές χρήσεις. Θα τις βρεις σαν καστόνια σε διαφορετικά σχήματα για να βάλεις μέσα π.χ. υγρό γυαλί, με τρύπες για να βάλεις χαντρούλες ή να ράψεις επάνω υφασμάτινα διακοσμητικά, σε απλές βάσεις επίπεδες για να κολλήσεις επάνω τους διακοσμητικά στοιχεία, με κρικάκια για να περάσεις ό,τι σου αρέσει επάνω τους κτλ. Όλες οι βάσεις δαχτυλιδιών αυξομειώνονται για να κάνουν σε διάφορα μεγέθη δαχτύλων. Για άλλη μια φορά τα υλικά, χρώματα και σχέδια είναι πάρα πολλά!
Βάσεις για καρφίτσες (Pin backs)
Το ίδιο ισχύει και για τις βάσεις για καρφίτσες. Μπορείς να φανταστείς τι κάνουν ακριβώς. Θα τις βρεις σε διαφορετικά μεγέθη, ανάλογα με το τι θέλεις να βάλεις επάνω τους. Επίσης, θα τις βρεις με επίπεδη πλάτη με ή χωρίς τρύπες. Αυτές που έχουν τρύπες βοηθούν στο να ράψεις κάτι επάνω τους. Τις υπόλοιπες τις χρησιμοποιείς με κόλλα. Είναι διαθέσιμες σε διάφορα υλικά και χρώματα!
Στοιχεία για μενταγιόν (Bails)
Δεν μπορούσαμε να βρούμε την σωστή λέξη, οπότε είπαμε να το πάμε περιγραφικά το πράγμα. Τα στοιχεία για μενταγιόν είναι ουσιαστικά έτοιμα κρικάκια με βάση που κολλάς επάνω τους ό,τι θέλεις και φτιάχνεις εύκολα και γρήγορα ένα απλό μενταγιόν. Θα τα βρεις σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Κάποια είναι τελείως σκέτα, κάποια όμως έχουν ακόμη και πολύ πολύπλοκα διακοσμητικά σχέδια επάνω τους. Πάντα ανάλογα με το στιλ των κοσμημάτων σου μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο για σένα. Θα τα βρεις σε διαφορετικά υλικά και χρώματα.
Συνδετήρες (Links)
Πρόκειται ουσιαστικά για διακοσμητικά στοιχεία μεταλλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μεταβατικά στοιχεία ή σύνδεσμοι μέσα στο κόσμημά σου. Αυτοί οι συνδετήρες μπορεί να είναι και στοιχεία που “αγκαλιάζουν” μια χάντρα και τοποθετούνται πριν και μετά από αυτήν. Πολλοί συνδετήρες τοποθετούνται και πριν τα κουμπώματα. Όρεξη να έχεις να ψάχνεις σε σχέδια, χρώματα, μεγέθη και υλικά.
Ελπίζουμε να σε κατατοπίσαμε λιγάκι… Καλές αγορές!
Δες και την Λίστα βασικών υλικών και εργαλείων καθώς και τις πένσες και κοφτάκια του κοσμήματος.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ FINDINΓS ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΒΡΩ ;