Άλλαξε τα καπάκια από τα βάζα σου

kapakia_introΤο τέλος των διακοπών είναι εποχή αναδιοργάνωσης. Εάν, λοιπόν, είσαι τύπος που μαζεύει υλικά όλο το καλοκαίρι και θέλεις να οργανώσεις τους θησαυρούς σου, τότε θα βρεις τη λύση με τα βαζάκια από φαγητά μια πολύ έξυπνη λύση. Για να μην είναι όμως βαρετά μπορείς να τους αλλάξεις τα καπάκια με λίγο χαρτί και λίγη κόλλα. Δες πως στις παρακάτω οδηγίες.

Είναι αλήθεια οτι αγαπάμε πολύ τα βαζάκια και τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες ευκαιρίες. Τα βρίσκουμε ιδιαίτερα χρήσιμα για να αποθηκεύουμε όλα αυτά τα ψιλοπραγματάκια που χρειαζόμαστε για τις χειροτεχνίες μας, όπως βότσαλα, κοχυλάκια, κουμπιά, χάντρες κτλ.

Μας φαίνεται όμως πάντα οτι στο ράφι δεν φαίνονται τόσο ωραία με τα περίεργα καπάκια τους που συνήθως γράφουν τη μάρκα επάνω. Υπάρχει η προσωρινή λύση του υφάσματος για να τα καλύψεις (όπως κάνουμε στα βαζάκια μαρμελάδας), αλλά εμείς θέλαμε κάτι λίγο πιο μόνιμο. Και σκεφτήκαμε οτι μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με λίγο κόλλα και χαρτί.

Υπάρχουν δύο τρόποι να επιλέξεις σε αυτή την ιδέα:

1) Να χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτα και κόλλα ντεκουπάζ ή 2) να χρησιμοποιήσεις χαρτί απλό (όχι πολύ χοντρό) και απλή κόλλα (ατλακόλ). Εμείς βάλαμε σελίδες από παιδικά βιβλία.

Και στις δύο περιπτώσεις η διαδικασία είναι περίπου η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι τα υλικά. Εάν θέλεις τη γνώμη μας το ντεκουπάζ είναι λίγο πιο μπελαλίδικο. Η λύση με το χαρτί ίσως είναι πιο εύκολη.

Βήμα βήμα

kapakia_01
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: Καπάκια, χαρτί ή χαρτοπετσέτα, ψαλίδι, πινέλα, κόλλα ατλακόλ ή ντεκουπάζ, βερνίκι ματ (για το ντεκουπάζ), λευκό χρώμα σε σπρέυ (για το ντεκουπάζ αν θέλεις η επιφάνεια του καπακιού σου να είναι λευκή για να φανεί καλύτερα το σχέδιο της χαρτοπετσέτας)
kapakia_02Ξεκινάς απλώνοντας λίγη από την κόλλα σου επάνω στην επιφάνεια του καπακίου. (Εάν θέλεις να κάνεις ντεκουπάζ με ανοιχτόχρωμη χαρτοπετσέτα θα πρέπει να έχεις βάψει το καπάκι με το λευκό σπρέυ και να το έχεις αφήσει να στεγνώσει καλά!)
kapakia_03
Τοποθετείς το καπάκι σου επάνω στην ανάποδη πλευρά του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσεις και πατάς καλά για να κολλήσει. Εάν βάλεις χαρτοπετσέτα θα πρέπει να έχεις αφαιρέσει τα δύο εσωτερικά φύλλα.
kapakia_04
Φρόντισε το κομμάτι χαρτί που θα χρησιμοποιήσεις να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το καπάκι σου, αλλά και να τυλίγεται το χαρτί προς τα μέσα. Κόψε σε κύκλο γύρω από το καπάκι και κάνε ψαλιδιές ανά 1 εκ. περίπου γύρω γύρω.
kapakia_05
Εάν κάνεις ντεκουπάζ άπλωσε την κόλλα σου και από την έξω πλευρά του καπακίου, απαλά απαλά και όχι σε πολλές στρώσεις, με πινελιές από το κέντρο προς τα έξω. Αυτό το βήμα δεν χρειάζεται εάν χρησιμοποιείς χαρτί.
kapakia_06
Τώρα βάλε κόλλα στα εξωτερικά και εσωτερικά κάθετα τοιχώματα του καπακίου και άρχισε να γυρίζεις με το χέρι σου προς τα μέσα τις λωρίδες, ώστε να κολλάνε. Εάν είναι πολύ μεγάλες κόψε τις λίγο ακόμη με το ψαλίδι σου.
kapakia_07
Άφησε το καπάκι σου να στεγνώσει καλά και εάν έχεις κάνει ντεκουπάζ άπλωσέ του από πάνω και ένα βερνίκι ματ για να σφραγίσεις την χαρτοπετσέτα. Εάν έχεις βάλει απλό χαρτί δεν χρειάζεται αυτό το βήμα.
kapakia_08
Τα καπάκια σου είναι έτοιμα για να διακοσμήσεις τα βαζάκια σου. Φρόντισε να έχουν στεγνώσει καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις για να μην σου κολλήσουν επάνω στο βάζο και δεν μπορείς να το ανοίξεις. Καλό είναι αυτά τα καπάκια να μην τα χρησιμοποιήσεις σε βάζα που σκοπεύεις να αποθηκεύσεις κάτι φαγώσιμο.

Καλή επιτυχία!

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

8 σχόλια στο άρθρο “Άλλαξε τα καπάκια από τα βάζα σου”

 1. [quote name=”Βάλια Μπινίκου”][quote name=”Χριστίνα”]Συγχαρητήρια για το site κορίτσια!Είσαστε πηγή έμπνευσης για εμάς!
  Υπέροχη ιδέα και αυτή με τα καπάκια!

  Όμως, ήθελα να ρωτήσω, μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε τα βάζα για να βάλουμε πχ …μαρμελάδα?Έχουν ανθεκτικότητα στο πλύσιμο(έστω στο χέρι-όχι πλυντήριο) αυτές οι 2 τεχνικές, ή απο τη στιγμή που θα τα φτιάξουμε θα τα χρησιμοποιούμε μόνο για μικροαντικείμενα (βότσαλα, κοχυλάκια, κουμπιά, χάντρες κτλ.) όπως αναφέρατε παραπάνω, όπου δεν χρειάζεται τα να πλύνουμε?[/quote]
  Γενικά όχι, δεν είναι τόσο ανθεκτικά ώστε να πλυθούν., τουλάχιστον όχι με μια μόνο στρώση κόλλας. Μπορείς να δοκιμάσεις να περάσεις 2 στρώσεις (η 2η αφού στεγνώσει καλά η πρώτη) και μετά να περάσεις και βερνίκι. Αλλά πάλι δεν ξέρω αν είναι καλό να έρχεται το βερνίκι σε επαφή με φαγώσιμα… Άρα μάλλον όχι για να είσαι σίγουρη![/quote]
  Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!

 2. [quote name=”Χριστίνα”]Συγχαρητήρια για το site κορίτσια!Είσαστε πηγή έμπνευσης για εμάς!
  Υπέροχη ιδέα και αυτή με τα καπάκια!

  Όμως, ήθελα να ρωτήσω, μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε τα βάζα για να βάλουμε πχ …μαρμελάδα?Έχουν ανθεκτικότητα στο πλύσιμο(έστω στο χέρι-όχι πλυντήριο) αυτές οι 2 τεχνικές, ή απο τη στιγμή που θα τα φτιάξουμε θα τα χρησιμοποιούμε μόνο για μικροαντικείμενα (βότσαλα, κοχυλάκια, κουμπιά, χάντρες κτλ.) όπως αναφέρατε παραπάνω, όπου δεν χρειάζεται τα να πλύνουμε?[/quote]
  Γενικά όχι, δεν είναι τόσο ανθεκτικά ώστε να πλυθούν., τουλάχιστον όχι με μια μόνο στρώση κόλλας. Μπορείς να δοκιμάσεις να περάσεις 2 στρώσεις (η 2η αφού στεγνώσει καλά η πρώτη) και μετά να περάσεις και βερνίκι. Αλλά πάλι δεν ξέρω αν είναι καλό να έρχεται το βερνίκι σε επαφή με φαγώσιμα… Άρα μάλλον όχι για να είσαι σίγουρη!

 3. Βγαίνει σίγουρα με βενζίνη!Άφοβα! Την έχω χρησιμοποιήσει άπειρες φορές!
  Βρίσκεις και στο σούπερ μάρκετ, είναι άχρωμη- σαν νερό.

 4. Συγχαρητήρια για το site κορίτσια!Είσαστε πηγή έμπνευσης για εμάς!
  Υπέροχη ιδέα και αυτή με τα καπάκια!

  Όμως, ήθελα να ρωτήσω, μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε τα βάζα για να βάλουμε πχ …μαρμελάδα?Έχουν ανθεκτικότητα στο πλύσιμο(έστω στο χέρι-όχι πλυντήριο) αυτές οι 2 τεχνικές, ή απο τη στιγμή που θα τα φτιάξουμε θα τα χρησιμοποιούμε μόνο για μικροαντικείμενα (βότσαλα, κοχυλάκια, κουμπιά, χάντρες κτλ.) όπως αναφέρατε παραπάνω, όπου δεν χρειάζεται τα να πλύνουμε?

 5. [quote name=”Looney”]Είναι πολύ καλή ιδέα!! Εδώ και καιρό ταλαιπωρούμε με ένα βαζάκι. Προσπάθησα να βγάλω την ετικέτα αλλά μου έμεινες αρκετή κόλλα στο γυαλί και δεν μπορώ να τη ξεφορτωθώ. Ξέρω το κόλπο με το ζεστό νερό για το ξεκόλλημα ετικετών από γυαλί, αλλά αυτή τη φορά απέτυχε.
  Ξέρετε μήπως πώς καθαρίζεται η κόλλα;[/quote]
  Νομίζω βγαίνει με βενζίνη, ρώτα σε ένα χρωματοπωλείο, έχουν μικρές συσκευασίες.

 6. [quote name=”Looney”]Είναι πολύ καλή ιδέα!! Εδώ και καιρό ταλαιπωρούμε με ένα βαζάκι. Προσπάθησα να βγάλω την ετικέτα αλλά μου έμεινες αρκετή κόλλα στο γυαλί και δεν μπορώ να τη ξεφορτωθώ. Ξέρω το κόλπο με το ζεστό νερό για το ξεκόλλημα ετικετών από γυαλί, αλλά αυτή τη φορά απέτυχε.
  Ξέρετε μήπως πώς καθαρίζεται η κόλλα;[/quote]

  πωωω χάλια ορθογραφία, αφού πάτησα “αποστολή” το πρόσεξα…χίλια συγγνώμη

 7. Είναι πολύ καλή ιδέα!! Εδώ και καιρό ταλαιπωρούμε με ένα βαζάκι. Προσπάθησα να βγάλω την ετικέτα αλλά μου έμεινες αρκετή κόλλα στο γυαλί και δεν μπορώ να τη ξεφορτωθώ. Ξέρω το κόλπο με το ζεστό νερό για το ξεκόλλημα ετικετών από γυαλί, αλλά αυτή τη φορά απέτυχε.
  Ξέρετε μήπως πώς καθαρίζεται η κόλλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *