Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι
Φέτος τις γιορτές αντί να ξοδέψετε μια περιουσία σε χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να φτιάξετε τα δικά σας πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι! Το ζυμάρι που σας προτείνουμε είναι λίγο διαφορετικό από τα κλασικά ζυμάρια από αλεύρι και είναι ένα υλικό λευκό, εύπλαστο και κυρίως μη τοξικό, στοιχεία που το κάνουν ιδανικό για ατελείωτο παιχνίδι, ακόμα και για τα μικρά χεράκια των παιδιών!
Βήμα – Βήμα |
|
Υλικά για το ζυμάρι: 2 κούπες μαγειρική σόδα, 1 κούπα κορν φλάουρ, 1,5 κούπα νερό, κουπ πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια, αντικολλητικό χαρτί ψησίματος |
Υλικά για τη διακόσμηση: Χρώματα ακρυλικά για ζωγραφική, πινέλα, κορδελάκια, χρυσόσκονη, κόλλα χειροτεχνίας, βαμβάκι, διάφορα διακοσμητικά και ό,τι άλλο σας αρέσει! |
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη ζύμη. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά τη σόδα με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να μην κολλήσει το μίγμα στον πάτο μέχρι να γίνει σαν σφικτός πουρές. |
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια υγρή πετσέτα. Περιμένουμε να κρυώσει καλά η ζύμη μας για να μην καούμε. |
Όταν μπορούμε να πιάσουμε τη ζύμη άνετα στα χέρια μας, την βγάζουμε με μια ξύλινη κουτάλα από την κατσαρόλα και την πλάθουμε λίγο μέχρι να γίνει μια μεγάλη, μαλακή μπάλα. |
Πασπαλίζουμε τον πάγκο και τα χέρια μας με μπόλικο κορν φλάουρ και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο περίπου μισό εκατοστό σε πάχος. Με τα κουπ πατ κόβουμε τα σχέδια από το ζυμάρι. |
Απλώνουμε απ’ ευθείας στη σχάρα του φούρνου το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε εκεί τα έτοιμα στολίδια μας. |
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο κάνουμε σε όλα από μια τρύπα με μια οδοντογλυφίδα ή ένα καλαμάκι για να μπορούμε να τα κρεμάσουμε. Ψήνουμε για 2 ώρες στους 100 βαθμούς. |
Όταν είναι έτοιμα τα στολίδια μας τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά! Με μια παλιά λίμα μπορούμε να καθαρίσουμε τυχόν υπολείμματα της ζύμης στις άκρες. |
Τα στολίδια μας είναι έτοιμα για να τα διακοσμήσουμε με τα χρώματα και τη χρυσκόσκονη, όπως εμείς θέλουμε! Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη! |
Αφού ολοκληρώσουμε τη διακόσμηση των στολιδιών μας και τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά, ανοίγουμε προσεκτικά με ένα καλαμάκι λίγο περισσότερο τις τρύπες και περνάμε τα κορδελάκια μας. |
Τα στολίδια μας είναι έτοιμα για να διακοσμήσουν το δέντρο μας φέτος τα χριστούγεννα! |
Για μια ακόμα εναλλακτική ιδέα του πως μπορείτε να φτιάξετε στολίδια από ζυμάρι, μπορείτε να δείτε παλαιότερο άρθρο μας με διαφορετική συνταγή για Στολίδια από Ζυμάρι!
Καλή διασκέδαση και Καλές γιορτές!
αποριες: γιατι κανουμε το ζυμαρι με τα υλικα που λετε; ποια η διαφορα με απλο μιγμα αλευρι-νερο-αλατι; ποσο καιρο διατηρουνται;
προταση: μπορουμε να κρεμασουμε σε σκινι μερικα στολιδια με αποσταση το ενα απο το αλλο και να κρεμμασουμε αρκετα τετοια στολισμενα σκοινακια στο παραθυρο, απο το κουρτινοξυλο, σαν χριστουγεννιατικο μομπιλε…(ειναι ωραιο για μικρο παραθυρο)
αποριες: γιατι κανουμε το ζυμαρι με τα υλικα που λετε; ποια η διαφορα με απλο μιγμα αλευρι-νερο-αλατι; ποσο καιρο διατηρουνται;
προταση: μπορουμε να κρεμασουμε σε σκινι μερικα στολιδια με αποσταση το ενα απο το αλλο και να κρεμμασουμε αρκετα τετοια στολισμενα σκοινακια στο παραθυρο, απο το κουρτινοξυλο, σαν χριστουγεννιατικο μομπιλε…(ειναι ωραιο για μικρο παραθυρο)
Δεν χρειάζεται να είναι προθερμασμένος ο φούρνος… το μόνο που θέλει προσοχή είναι να ψηθούν τα στολίδια στη σχάρα για να μην στραβώσουν πολύ! 😉
😛 φαινεται πολυ ευκολο και υπεροχο το αποτελεσμα μια α π ο ρ ι α 😯 μονο κοριτσια μου ο φουρνος προθερμασμενος ;;; ή δεν χρειαζεται μια που η θερμοκρασια ειναι χαμηλη; :roll:: 😛 παντως τα φετινα στολιδια σε σχεση με τα περσινα ζυμαρενια εννοω, απειρως καλυτερα 😆 ειστε και οι πρωτες 😛