Mobile με χάντρες

DSC00178Το mobile είναι μια κατασκευή που φτιάχνεται από διάφορα κομμάτια τα οποία ισορροπούν το ένα κάτω από τα άλλα. Η κατασκευή του με χάντρες παίρνει γύρω στις 3 ώρες (έχεις να περάσεις πολλές χάντρες!) αλλά είναι τόσο εντυπωσιακό κομμάτι που πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Στο συγκεκριμένο project χρησιμοποιώ τα εργαλεία και τις γνώσεις μου από την κατασκευή κοσμημάτων για να φτιάξω μια μπρούτζινη καρδιά, αν δεν έχεις αυτά τα εργαλεία μπορείς να διαλέξεις μια εντυπωσιακή χάντρα για το κεντρικό κομμάτι ή να επισκεφτείς το κατάστημα Κολόμβος όπου θα βρεις έτοιμα κομμένα μπρούτζινα και χάλκινα αντικείμενα.

.

Βήμα – Βήμα


Σ’ένα κομμάτι χαρτιού ζωγράφισε μια καρδιά. Αν θέλεις να είναι όσο το δυνατόν πιο συμμετρική, ζωγράφισε μόνο τη μια πλευρά, δίπλωσέ το χαρτί στη μέση και κόψτο, ακολουθώντας το σχέδιό σου. Τοποθέτησε το χαρτί πάνω σ’ένα φύλλο μπρούτζου και με ένα μολύβι μετέφερε το σχέδιο.

Χρησιμοποίησε σέγα ή ένα ψαλίδι μετάλλων για να κόψεις το εξωτερικό σχήμα. Με το μολύβι σου σημείωσε μια μικρότερη καρδιά ακολουθώντας το περίγραμμα. Φρόντισε να μην είναι πολύ κοντά στο εξωτερικό περίγραμμα για να μην γίνει πολύ αδύνατη η καρδιά και σπάσει. Μόλις τελειώσεις το περίγραμμα, κάνε μια τρύπα στο κεντρικό κομμάτι μετάλλου, ώστε να περάσεις την σέγα ή το ψαλίδι μετάλλων και να αφαιρέσεις το κομμάτι που δεν θα χρειαστείς.

Η σέγα θα σου δώσει πιο μαλακές άκρες αλλά θα σου πάρει περισσότερη ώρα. Το ψαλίδι είναι πολύ πιο γρήγορο αλλά οι πλευρές είναι άγριες και εκτός από το ότι θέλει πολύ προσοχή για να μην κοπείς θα χρειαστούν και λιμάρισμα για να μαλακώσουν.

Για να μαλακώσει το μέταλλο και να μπορέσεις να το δουλέψεις, το πιάνεις με μια λαβίδα (που δεν καίγεται), το περνάς από την φωτιά ενός φλόγιστρου και το βουτάς σε κρύο νερό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ανόπτηση και είναι πολύ συνηθισμένη για την κατεργασία μετάλλων. Στη συνέχεια κτυπάς το μέταλλο με σφυρί για να ισιώσει και το περνάς με γυαλόχαρτο ώστε κάποια σημεία να λάμψουν περισσότερο και να αποκτήσει ενδιαφέρουσα υφή.

Αφού τελειώσεις με την καρδιά, μάζεψε σε μια επίπεδη επιφάνεια τις χάντρες που θα χρησιμοποιήσεις και παίξε με την διάταξή τους, μέχρι να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Μπορείς να πας για συμμετρική διάταξη ή μπορείς να επιλέξεις διαφορετικές χάντρες για κάθε κομμάτι, το καθένα έχει την ομορφιά του. Να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι ένα κεντρικό κομμάτι, το οποίο θα είναι λίγο πιο μακρύ από τα άλλα 4. Για τα 4 πιο μικρά κομμάτια θα χρειαστείς μια επιπλέον χάντρα η οποία θα χρησιμοποιηθεί αφού έχεις δέσει τα 2 κομμάτια στο μικρό ξύλο ώστε να συνδέσεις το μικρό ξύλο με το μεγάλο. Σε μπέρδεψα? Δες την τελευταία φωτογραφία για να δεις τι προσπαθούμε να κάνουμε…

Πέρα από τις μεγάλες χάντρες θα χρειαστείς και μικρότερες ώστε να γεμίσεις τις αποστάσεις από την μία χάντρα στην άλλη. Θα χρειαστείς επίσης στοπάκια (μεταλλικά κρικάκια, τα οποία πατηκώνεις πριν και μετά από κάθε μεγάλη χάντρα) ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στην κάτω-κάτω χάντρα και χάνεις την ρευστότητα της κλωστής.

Αν κάποιες από τις μεγάλες σου χάντρες έχουν πολύ μεγάλες τρύπες και μπαίνουν μέσα στα στοπάκια, χρησιμοποίσε μικρές πούλιες για να καλύψεις τις τρύπες αυτές, όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία.

Χρησιμοποίσε μη-ελαστικό γερό νήμα γιατί το τελικό αντικείμενο είναι αρκετά βαρύ (ανάλογα με τις χάντρες που θα βάλεις πάνω). Εδώ χρησιμοποιώ ένα πλαστικό νήμα για κολιέ αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μισινέζα (λέγεται και μπετονιά). Το νήμα το έχω διπλώσει στην μέση και περνάω και τα 2 κομμάτια του από τις χάντρες ώστε και να είναι πιο δυνατό, αλλά και γιατί θα με βοηθήσει καλύτερα στο δέσιμο με το ξύλο.

Αφού τελειώσεις με τα 5 κομμάτια, άπλωσέ τα στην επίπεδη επιφάνεια και επέλεξε τα ξύλα. Θα χρειαστείς 2 μικρά κομμάτια και ένα μεγαλύτερο όπως δείχνει η φωτογραφία.

Τύλιξε το νήμα σου 2-3 φορές γύρω από το ξύλο και δέσε 2-3 κόμπους στο πάνω μέρος. Κάνε το ίδιο και για το άλλο κομμάτι στην άλλη πλευρά του μικρού ξύλου. Αν θέλεις, άπλωσε λίγη κόλλα πάνω από τους κόμπους για να τους σταθεροποιήσεις πάνω στο ξύλο και να μην πετάνε.

Πάρε ένα καινούργιο κομμάτι νήμα και τύλιξέ το στην μέση του μικρού ξύλου. Κάνε 2-3 κόμπους για να το σιγουρέψεις. Πριν αρχίσεις να περνάς τις υπόλοιπες χάντρες, σήκωσε το κομμάτι που έχεις φτιάξει (είδες που είναι βαρύ?) και μετακίνησε το κεντρικό νήμα ώστε το ξύλο σου να είναι οριζόντιο και να κρατάει σε ισοροπία τα κομμάτια που κρέμονται από αυτό. Μην περάσεις ακόμη κόλλα στο κεντρικό κομμάτι, περίμενε να συνδέσεις και τα υπόλοιπα κομμάτια για να δεις την συνολική ισορροπία του.

Αφού περάσεις την χάντρα στο κεντρικό νήμα του μικρού ξύλου, δέσε το νήμα που περισεύει στην άκρη του μεγάλου ξύλου. Κάνεις το ίδιο με το άλλο κομμάτι στην άλλη άκρη του μεγάλου ξύλου. Δένεις το κεντρικό (θυμάσαι που είπαμε ότι το θέλουμε πιο μακρύ?) κομμάτι στο κέντρο του μεγάλου ξύλου και συνεχίζεις να περνάς μερικές μικρές χάντρες για τελείωμα. Κάνε 2-3 κόμπους στο τελείωμα του νήματος, κρέμασε το τελικό αντικείμενο σε ένα τοίχο και περίμενε να ηρεμήσει ώστε να μπορέσεις, αν χρειαστεί, να μετακινήσεις τα κεντρικά νήματα κάθε ξύλου για να επιτύχεις την ισορροπία τους. Σιγούρεψε αν θέλεις τα κεντρικά νήματα με λίγη κόλλα και έτοιμο!

Στο flickr pool του ftiaxto.gr έχω προσθέσει φωτογραφίες από παλιότερα mobiles που έχω φτιάξει…

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

13 σχόλια στο άρθρο “Mobile με χάντρες”

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ! ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΟΠΩΣ ΔΗΠΟΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!

  2. Kalispera.
    Sas eida sto Girl Geek Dinners kai entiposiastika! Afti i katasekvi einai katapliktii, tha tin ftiaxo kiolas apo evdomada.
    Kali sineheia!

  3. Μπράβο! Πραγματικά πολύ ωραίο! Είχα σκεφτεί να κάνω κάτι ανάλογο για φωτιστικό, δηλαδή να περάσω χάντρες σε μεταλλικό “καπέλο” για φως.Βέβαια δεν ξέρω πού θα το βρω αυτό το “καπέλο” (ή όπως αλλιώς λέγεται….)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *