Τεράστιο pegboard τοίχου

Είμαι πολύ περήφανη για αυτό το DIY που κατάφερα να τελειώσω μόνη μου! Δες βήμα βήμα πως μπορείς να φτιάξεις και εσύ ένα τεράστιο pegboard για τον τοίχο σου.

Πριν ξεκινήσουμε να πούμε τι είναι το pegboard; Είναι μια επιφάνεια με τρύπες στις οποίες μπορείς να βάλεις καβίλιες ή κρεμαστάκια και να φτιάξεις τον δικό σου αποθηκευτικό χώρο. Χρησιμοποιούνται πολύ σε εργαστήρια, στο pinterest θα βρεις ένα σωρό εφαρμογές, αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να το βρεις, έτσι αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου!

pegboard τοίχου

Για αρχή θα πρέπει να αποφασίσεις το μέγεθος. Εγώ ήθελα να καλύψω τον χώρο πάνω από την επιφάνεια εργασίας μου που είναι 1,50 μέτρο και ύψος υπολόγισα 1 μέτρο. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω 3 κόντρα πλακέ διάστασης 0,50 x 1 μέτρο ώστε να μπορώ να τα κουμαντάρω πιο εύκολα. Άρα τα υλικά και εργαλεία που χρειάστηκα είναι:

  • 3 κόντρα πλακέ πάχους 1,8 εκ. και διαστάσεων 0,50 x 1 μέτρο
  • Τρυπάνι για ξύλο διαμέτρου 10 mm
  • Λευκό ακρυλικό χρώμα με ρολό βαψίματος
  • Καβίλιες διαμέτρου 10 mm
  • Τάβλες πάχους 18mm και διαστάσεων 50 x 9 εκ.
  • 5 γωνιές στήριξης
  • 6 μεταλλικούς συνδέσμους

pegboard τοίχου

Παραπάνω θα βρεις τις αποστάσεις που χρησιμοποίησα ώστε σε κάθε κόντρα πλακέ του μισού μέτρου να χωρέσουν 6 οριζόντιες τρύπες. Αποφάσισα ότι ήθελα οι τρύπες να είναι εναλλάξ και όχι όλες στα ίδια ύψη, μου άρεσε περισσότερο από το κλασσικό pegboard.

pegboard τοίχου

Πέρασα τις διαστάσεις στο κόντρα πλακέ, σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, χρησιμοποιώντας ένα χάρακα ταφ που μου είχε ξεμείνει από την εποχή που έδωσα εξετάσεις για αρχιτεκτονική. Αν δεν έχεις ταφ, σημείωσε τις διαστάσεις αριστερά και δεξιά του κόντρα πλακέ και ένωσε τις τελείες με ένα μακρύ χάρακα.

pegboard τοίχου

Στην συνέχεια προσάρμοσα το τρυπάνι στο δραπανοκατσάβιδο και με πολύ υπομονή άνοιξα όλες τις τρύπες (μιλάμε για πολλές τρύπες, ε;). Προτίμησα να έχω το μισό κόντρα πλακέ στον αέρα ώστε να περνάει το τρυπάνι εύκολα χωρίς να μου χαλάσει την επιφάνεια εργασίας. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα η πίσω πλευρά να μην είναι όμορφη, καθώς η τελευταία φλούδα του κόντρα πλακέ πετάγεται με το τρυπάνι. Αν σε απασχολεί η πίσω πλευρά, βάλε ένα άχρηστο ξύλο κάτω από το κόντρα πλακέ, αυτό θα εμποδίσει την φλούδα να φύγει αλλά θα πρέπει να προσέχεις συνέχεια ότι το ξύλο είναι πάντα κάτω από το σημείο που τρυπάς.

Σημαντικό είναι να κρατάς το δραπανοκατσάβιδο όσο πιο κάθετο μπορείς ώστε να γίνει και η τρύπα κάθετη και να κάθεται σωστά η καβίλια αργότερα.

pegboard τοίχου

Όταν τελειώσεις με όλες τις τρύπες, περνάς τις επιφάνειες με γυαλόχαρτο και ξεκινάς το βάψιμο. Εγώ όπως βλέπεις είχα βοήθεια και έτσι περάστηκαν πολύ γρήγορα τα 2 χέρια!

pegboard τοίχου

Κάτι που συνειδητοποίησα όταν ακόμη άνοιγα τις τρύπες, είναι ότι παρόλο που τα κόντρα πλακέ μου τα έκοψαν στο μαγαζί από όπου αγόρασα την ξυλεία, δεν τα λες και ίσια! Υπήρχαν αποκλήσεις και αν προσπαθούσα να στερεώσω ξεχωριστά το κάθε κόντρα πλακέ στον τοίχο, δεν θα συνέπεφταν οι ενώσεις. Αποφάσισα λοιπόν να ενώσω και τα 3 κομμάτια με μεταλλικούς συνδέσμους.

Εδώ προσοχή να χρησιμοποιήσεις μικρές βίδες ώστε να μην σου εμφανιστούν στο μπροστινό κομμάτι του pegboard.

pegboard τοίχου

Αφού ένωσα τα 3 κομμάτια, ήρθε η ώρα να στερεώσω το pegboard στον τοίχο. Χρησιμοποίησα μεταλλικές γωνιές, 3 πάνω και 1 σε κάθε πλαϊνό.

pegboard τοίχου

pegboard τοίχου

Τώρα ήρθε η ώρα να διακοσμήσω τον τοίχο μου! Για τα ράφια έκοψα καβίλιες στα 11 εκατοστά, ενώ για τα μικροαντικείμενα χρησιμοποίσα μιρκότερα κομμάτια 5 εκατοστών. Προς το παρόν τα ράφια απλώς ακουμπάνε στις καβίλιες, αλλά νομίζω καλό θα είναι να τα στερεώσω κάπως για να μην φεύγουν από τις θέσεις τους.

pegboard τοίχου

Για να βάλω και τα ποτηράκια με τα εργαλεία μου, βίδωσα ξύλινα πομολάκια – αυτό καλό είναι να το κάνεις πριν στερεώσεις το pegboard στον τοίχο με τις γωνιές! Πάνω στα πομολάκια έδωσα λευκό κορδόνι και έτσι στερεώθηκαν και τα ποτηράκια.

pegboard τοίχου

pegboard τοίχου

Είμαι πολύ χαρούμενη με το αποτέλεσμα, όχι μόνο θα βολευτούν διάφορα εργαλεία πάνω στο pegboard, αλλά έχω και ένα πολύ όμορφο τοίχο να κοιτάω όταν χειροτεχνώ. Πως σου φαίνεται;

Φτιάξτο
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.