Κοσμήματα με ξύλο και ρητίνη
Μετά το τσιμέντο, σειρά έχει ο πειραματισμός ρητίνης με ξύλο! Δες πως φτιάξαμε όμορφα μενταγιόν από χρωματιστή ρητίνη και ξύλο.
Χρησιμοποιήσαμε καλούπια για μενταγιόν που έχουν έτοιμη την τρύπα για να κρεμαστεί. Για ξύλο, χρησιμοποιήσαμε κενά ξυλάκια scrabble μιας και είχαν το σωστό πάχος, ίδιο με το καλούπι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λεπτό πηχάκι ή να κόψεις εσύ το ξύλο όπως σε βολεύει. Με τον ρόμβο ήταν εύκολα τα πράγματα για να κόψουμε το ξύλο, ακουμπήσαμε πάνω το καλούπι, αντιγράψαμε το περίγραμμα και αφαιρέσαμε το περιθώριο του καλουπιού. Κόψαμε το ξύλο με την ηλεκτρική σέγα της Dremel.
Εάν έχεις περίεργο σχήμα καλουπιού, όπως αυτό το οβάλ, μπορείς να βάλεις λίγο μελάνι πάνω στο καλούπι και μετά να πατήσεις πάνω του το ξυλάκι. Έτσι θα αποτυπωθεί το περίγραμμα και μπορείς να το κόψεις στην σέγα. Ανάλογα με το σχήμα, μπορεί να χρειαστεί να φροντίσεις τις λεπτομέρειες με γυαλόχαρτα.
Με τον ίδιο τρόπο ετοίμασε τα ξυλάκια σε ότι σχήμα σου αρέσει. Θα πρότεινα, σε αυτό το σημείο να περάσεις τα ξύλα με βερνίκι και να τα αφήσεις να στεγνώσουν. Εγώ δεν το έκανα και θα δεις στο τελικό αντικείμενο ότι το χρώμα έχει ποτίσει λίγο τις άκρες του ξύλου…
Όταν είναι έτοιμα τα ξύλα, μπορείς να ετοιμάσεις την ρητίνη. Εγώ χρησιμοποίησα το υγρό γυαλί WWA της Alfakem με χρωστικές για ρητίνη και ειδικά metal flakes (χρυσόσκονη) που δεν βυθίζονται. Ετοίμασα την ρητίνη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και έβαλα 2 σταγόνες χρώμα σε κάθε ποτηράκι. Τελικά, αυτές οι 2 σταγόνες ήταν πολύ χρώμα και έχασα την διαφάνεια που θα μπορούσα να είχα αν είχα βάλει μισή σταγόνα… Την επόμενη φορά!
Μην ξεχάσεις να αφήσεις την ρητίνη 5-10 λεπτά να βγάλει ότι φυσαλίδες είναι να βγάλει πριν την βάλεις στο καλούπι.
Έβαλα σε κάθε καλούπι πολύ λίγη ρητίνη και μετά τοποθέτησα τα ξύλα, ώστε να κολλήσουν και να μην κουνιούνται. Στην συνέχεια πρόσθεσα και την υπόλοιπη ρητίνη μέχρι να γεμίσει το καλούπι. Μετά από 20 λεπτά έσκασα και κάνα δυο φυσαλίδες που είχαν ανέβει στην επιφάνεια.
Τοποθέτησε τα καλούπια σε κάποιο σημείο που να μην έχει σκόνη και άστα για 24 με 48 ώρες. Μόλις στεγνώσουν τα μενταγιόν, βγαίνουν εύκολα από τα καλούπια.
Ήρθε η ώρα της επεξεργασίας. Όπως θα δεις, πέρα από τις άκρες του μενταγιόν που είναι λίγο ανασηκωμένες, είναι και τα ξύλα λίγο πιο ψηλά από την ρητίνη, οπότε με γυαλόχαρτα μπορείς να τα φέρεις όλα στα ίσα τους. Για το γυάλισμα με γυαλόχαρτα θα χρειαστεί να ξεκινήσεις με γυαλόχαρτο μικρού αριθμού (άγριο δηλαδή) και να ανεβαίνεις στα νούμερα μέχρι να φτάσεις στο πιο λείο γυαλόχαρτο.
Εγώ ξεκίνησα με ηλεκτρικό τριβείο και συνέχισα με λεία γυαλόχαρτα. Στα λεία γυαλόχαρτα, βούταγα τα μενταγιόν στο νερό και στην συνέχεια τα έτριβα έτσι βρεγμένα που ήταν.
Όταν ήμουν ευχαριστήμενη με την γυαλάδα, πέρασα και λίγο κερί για γυάλισμα αυτοκινήτου και έτοιμα τα μενταγιόν μου!
Τι λες, θα το δοκιμάσεις και εσύ;
Ευχαριστούμε τους χορηγούς που μας πρόσφεραν τα υλικά και τα εργαλεία για αυτή την κατασκευή: