DIY: Ξύλινο φωτιστικό από τα καταστήματα Praktiker

Η πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη ήταν Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών και η Praktiker Hellas συμμετείχε διοργανώνοντας δωρεάν DIY σεμινάρια και παρουσιάσεις σε όλα της τα καταστήματα.
Πραγματικά ήθελα να πάω σε όλα αλλά δεν είχα αρκετό χρόνο. Κατάφερα να πάω σε 2, στην διακοσμητική ταμπέλα στο κατάστημα της Μεταμόρφωσης και στο ξύλινο φωτιστικό στο καινούργιο κατάστημα στην Ανθούσα. Στην Ανθούσα πέτυχα και το σεμινάριο της Bosch με το ξύλινο ημερολόγιο και φυσικά το έφτιαξα και αυτό!
Η ξύλινη ταμπέλα ήταν αρκετά απλή, την βάψαμε με βερνίκι εμποτισμού και περάσαμε το στένσιλ με χρώμα κιμωλίας σε σπρέυ. Το κέντρο το άφησα κενό για να κολλήσω έναν καθρέπτη.
Το ξύλινο φωτιστικό ήταν πιο απαιτητικό και μας έφαγε και τις 2 ώρες του σεμιναρίου για να το τελειώσουμε. Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης από το Praktiker Ανθούσας, ήταν πολύ βοηθητικοί, μας καθοδήγησαν ενώ μας έδωσαν και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα εργαλεία και τα ξύλα.
Για παράδειγμα, μάθαμε ότι για να ανοίξουμε τρύπα σε ξύλα, υπάρχει το ποτηροτρύπανο και το φτερό. Για το συγκεκριμένο ξύλο (κόντρα πλακέ) προτιμήσαμε το φτερό γιατί με το ποτηροτρύπανο υπήρχε ο φόβος να μην γίνει η περίμετρος της τρύπας “καθαρή”, αλλά να φύγουν μικρά κομματάκια ξύλου.
Ο κάθε συμμετέχων είχε την ευκαιρία να κρατήσει μόνος του το εργαλείο και να ανοίξει τις δικές του τρύπες και πιστεύω αυτό είναι το πολύ θετικό αυτών των σεμιναρίων, το ότι δηλαδή πιάνεις ένα εργαλείο και με καθοδήγηση φτιάχνεις κάτι που δεν μπορούσες να φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι.
Τα ξύλα που χρησιμοποιήσαμε ήταν ήδη κομμένα κόντρα πλακέ 2 εκατοστών στις παρακάτω διαστάσεις:
3 τμχ (βάση) – 10×20 εκατοστά
2 τχμ (πλαϊνά) – 10×25 εκατοστά
1 τμχ (καπάκι) – 10×24 εκατοστά
Γενικώς να ξέρεις, μπορείς σε όλα τα καταστήματα Praktiker να ζητήσεις να σου κόψουν ξύλα σε ότι διάσταση θέλεις, το μικρότερο που κόβουν είναι 10×10 και αν έχεις πολλά κοψίματα, προτίμησε κάποια καθημερινή πρωί που να μην έχει πολύ κόσμο στο ξυλουργείο.
Αφού λοιπόν κάναμε την τρύπα στο ένα κομμάτι 10×20, βάλαμε ξυλλόκολλα στα πλαϊνά των άλλων δύο κομματιών 10×20 και τα κολλήσαμε. Η κόλλα αυτή ήταν αρκετά δυνατή και έτσι δεν χρειάστηκε να βιδώσουμε.
Μόλις στέγνωσε η κόλλα – περίπου 10 λεπτά θέλει – κολλήσαμε στα πλαϊνά τα κομμάτια 10×25 και αφού στέγνωσαν και αυτά κολλήσαμε το καπάκι των 10×24 εκατοστών.
Χρησιμοποιήσαμε έτοιμο καλώδιο με πρίζα και ντουί και βάλαμε λάμπα led η οποία έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι δεν ζεσταίνεται, οπότε δεν μας πειράζει καθόλου που ακουμπάει στο ξύλο. Στο κάτω πίσω ξύλο κάναμε ένα μικρό “σκάψιμο” ώστε να κάθετε το καλώδιο και έτοιμο το φωτιστικό μας.
Εγώ στο σπίτι πρόσθεσα ένα κομμάτι ύφασμα το οποίο στερέωσα με συρραπτικό τοίχου και κάλυψα τις άκρες με υφασμάτινη κορδέλα την οποία κόλλησα με ζεστή κόλλα σιλικόνης.
Από ότι είδα στο instagram, πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να “πειράξουν” το φωτιστικό τους, δες εδώ και εδώ.
Τελειώνοντας το φωτιστικό, πέρασα και από τα σεμινάρια της Bosch, όπου με την βοήθεια του Ηλία Καραντώνη χρησιμοποίησα το πολύ βολικό Universal Multi 12 για να φτιάξω ένα ξύλινο ημερολόγιο.
Γενικά, τα χάρηκα πολύ αυτά τα σεμινάρια, γιατί παρόλο που μου αρέσει το diy δεν έχω ακόμη την εξοικείωση που θα ήθελα με τα εργαλεία. Πήρα λοιπόν μια πολύ καλή ιδέα και ανυπομονώ για τα diy σεμινάρια της Bosch και της Dremel στην Χειροτέχνικα.
Εσύ πήγες σε κάποιο από τα δωρεάν σεμινάρια; Ποιό ήταν το αγαπημένο σου;