Συνέντευξη και συμβουλές φωτογράφισης αντικειμένων με απλά μέσα από τον Αντώνη Δαυίδ

Στον πυρετό της προετοιμασίας της ημερίδας World of Crafters, ξέκλεψα λίγο χρόνο για να σας συστήσω έναν από τους ομιλητές, τον φωτογράφο Aντώνη Δαυίδ.

Το θέμα της ομιλίας του; Πώς φωτογραφίζουμε ένα προϊόν με απλά μέσα. Όπως λέει και ο ίδιος: «Η ποιότητα της εικόνας είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν παρουσιάζουμε το προϊόν μας. Θα μάθουμε πώς φωτίζουμε σωστά ένα προϊόν, πώς επιλέγουμε τη σωστή γωνία λήψης, το φόντο, τα χρώματα και τη σύνθεση του κάδρου μας. Θα δούμε επίσης πώς μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά με απλά και αρκετά οικονομικά μέσα ώστε να μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, ώστε αναδείξουμε τις δυνατότητες και την αξία του προϊόντος μας και να πετύχουμε μια σωστή και αντιπροσωπευτική παρουσίαση».

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την φωτογραφία;

Από μικρός είχα μια αγάπη στο να καταγράφω τις καθημερινές στιγμές μου με μια φωτογραφική μηχανή, είτε επρόκειτο για παιδικό πάρτι, είτε για διακοπές, είτε απλά καθόμουν σπίτι μου και έβλεπα κάτι όμορφο στο δωμάτιό μου ή έξω στον κήπο.

Αργότερα που ήρθαν και τα smartphones και οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που δεν χρειαζόταν να ξοδεύεις μια περιουσία σε φιλμ, θα μπορούσα να πω ότι όπως κάποια άτομα γράφουν ημερολόγιο κάθε ημέρα, έτσι κι εγώ, φωτογράφιζα ό,τι «μου έκανε κλικ» στην καθημερινότητά μου.

Κατάφερες να κάνεις αυτό που αγαπάς επάγγελμα, ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, και είναι η εφαλτήρια σκέψη πίσω από την ημερίδα World of Crafters, έχεις κάποια συμβουλή από την προσωπική σου εμπειρία και ως τώρα διαδρομή, που πιστεύεις θα βοηθούσε τους ανθρώπους που ξεκινάνε τώρα ως ελεύθεροι επαγγελματίες;

Για αρχή μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις 3 συμβουλές:
1.Μην κάνετε αυτό που θέλουν οι άλλοι να κάνετε, αλλά αυτό που θέλετε εσείς οι ίδιοι.
2.Οι ιδέες που μπορεί να έχετε δεν αξίζουν τίποτα αν δεν τις κάνετε πραγματικότητα.
3. Μην προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε τους πάντες γιατί θα αποτύχετε.

Ένα από τα βασικά στάδια της εμπορικής προώθησης ενός προϊόντος χειροτεχνίας είναι η σωστή φωτογράφισή του. Στο World of Crafters θα μιλήσεις για τους τρόπους που μπορούμε να φωτογραφίσουμε σωστά με απλά και οικονομικά μέσα. Πιστεύεις ότι ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας είναι αρκετό για αυτήν τη χρήση;

Αν και τα κινητά έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τεχνολογικά ώστε να μας προσφέρουν ποιοτικότατα φωτογραφικά αποτελέσματα, σίγουρα δεν μπορούν να συγκριθούν με επαγγελματικό φωτογραφικό εξοπλισμό.

Επίσης το βασικότερο όλων είναι το ποιος χειρίζεται το εκάστοτε μηχάνημα. Κοινώς, παίζει ρόλο το skill level του φωτογράφου κυρίως και μετά το μέσο δημιουργίας φωτογραφίας.

Άρα ένα κινητό μπορεί να μας δώσει καλά αποτελέσματα στα «σωστά» χέρια αλλά αν θέλουμε 100% επαγγελματική δουλειά χρειάζεται αν όχι επαγγελματική μηχανή, σίγουρα επαγγελματικός φωτισμός.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για να φωτογραφίσει κάποιος από το σπίτι του;

Αυτό πάει ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλουμε. Αν θέλουμε ένα ερασιτεχνικό αλλά αξιόλογο αποτέλεσμα η δουλειά μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα καλό κινητό ή μια ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή της τάξεως των 400 ευρώ.

Μετά πάμε στο πιο σημαντικό κομμάτι που είναι το φως. Ο ήλιος είναι το καλύτερο φως οπότε τον χρησιμοποιούμε για να φωτίσουμε τα προϊόντα μας.

Επίσης, εξαρτήματα παραμετροποίησης φωτισμού μπορούν να φανούν επίσης χρήσιμα καθώς μας βοηθούν να οδηγήσουμε το φως εκεί που θέλουμε ή να του αλλάξουμε την υφή ανάλογα με το προϊόν. Ένα τέτοιο εξάρτημα είναι ο ανακλαστήρας, ο οποίος κοστίζει γύρω στα 22 ευρώ ο φθηνότερος και είναι αρκετά χρήσιμος.

Τρίτον, ένα απλό τρίποδο είναι επίσης χρήσιμο για να έχουμε σταθερές λήψεις ακόμα και σε συνθήκες που δεν έχουμε πολύ φως. Τέταρτο και σημαντικότερο όπως ανέφερα και πριν είναι το επίπεδο γνώσεων του φωτογράφου.

Από τo Υοutube κανάλι σου φαίνεται να πιστεύεις πως και ένας ερασιτέχνης φωτογράφος μπορεί να αποδώσει σωστά ένα θέμα. Θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας τρία συνήθη τεχνικά λάθη που έχεις παρατηρήσει να επαναλαμβάνουν οι μη επαγγελματίες φωτογράφοι.

Το πρώτο και πιο συνηθισμένο λάθος είναι η σύνθεση του κάδρου. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες δεν προσέχουν πως τοποθετούν τα στοιχεία τους μέσα στο κάδρο. Κόβουν χέρια, πόδια, κεφάλια… Αντίστοιχα αφήνουν πολύ αέρα γύρω από το θέμα τους, δεν προσέχουν το φόντο με αποτέλεσμα το θέμα να μπερδεύεται μέσα στο φόντο και να μην ξεχωρίζει.

Άλλο ένα βασικό λάθος των αρχαρίων είναι το ότι πιστεύουν ότι με πολλή (και λάθος) επεξεργασία μπορούν να σώσουν μια κακιά λήψη. Αν η φωτογραφία μας δεν είναι σωστή από τη στιγμή της λήψης, όση επεξεργασία και αν κάνουμε δεν μπορούμε να την κάνουμε σωστή. Τις πιο πολλές φορές απλά τονίζουμε την λάθος τεχνική οπότε κάνουμε τα πράγματα χειρότερα από όσο ήταν.

Τέλος ένα τρίτο λάθος είναι η ισορροπία λευκού και το φως. Ισορροπία λευκού ονομάζουμε το τι θα πρέπει να θεωρεί η φωτογραφική μας μηχανή σαν σωστή απόχρωση χρωμάτων. Τα χρώματα έχουν πιο θερμή ή πιο ψυχρή απόχρωση ανάλογα με τις φωτιστικές συνθήκες στις οποίες φωτογραφίζουμε. Η φωτογραφική μηχανή σπάνια πετυχαίνει 100% να βρει την σωστή απόχρωση χρωμάτων στην αυτόματη λειτουργία, οπότε εκεί ο φωτογράφος πρέπει να επέμβει και να ορίσει την σωστή θερμοκρασία χρώματος για να έχει σωστά χρώματα. Σχετικά με το φως, πολλές φορές οι αρχάριοι υπερφωτίζουν ή υποφωτίζουν τις φωτογραφίες τους ή συμπεριλαμβάνουν στοιχεία που είναι υπερφωτισμένα ή καμένα όπως λέμε στη γλώσσα των φωτογράφων, με αποτέλεσμα το οπτικό αποτέλεσμα να δείχνει φτωχό, πρόχειρο και ερασιτεχνικό.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ! Τα υπόλοιπα θα μας τα πεις στις 13 Οκτωβρίου στο Pierce Theater.

Βεβαίως! Εγώ σας ευχαριστώ! Τα λέμε στις 13 Οκτωβρίου!

Προμηθεύσου το εισιτήριο σου στο: https://bit.ly/2ObvXD1
Περισσότερα: http://www.worldofcrafters.gr

Ο Αντώνης Δαυίδ γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος φωτογράφος και ασχολείται επαγγελματικά από το 2008 με καλλιτεχνική φωτογραφία πορτραίτου, κάλυψη συναυλιών, events και εμπορική φωτογραφία. Παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops σε αρχάριους και επαγγελματίες φωτογράφους και διατηρεί κανάλι στο YouTube από το 2011 μέσω του οποίου παρέχει δωρεάν συμβουλές πάνω στην φωτογραφία και την επεξεργασία φωτογραφίας.

Αυτό το άρθρο που διαβάζεις γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στο Ftiaxto.gr πριν από αρκετό καιρό και ενδέχεται κάποια από τα πράγματα που αναφέρει να μην ισχύουν πια. Έχε το νου σου, λοιπόν!
Τι συμβαίνει
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.