Κουρτίνα με ύφασμα και βελονάκι

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να ράψεις ύφασμα με πλεκτό κομμάτι; Θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Δες πως έραψα κουρτίνα με ύφασμα και βελονάκι και τι συμβουλές έχω να σου δώσω αν το επιχειρήσεις!
Χρειάστηκα μια καινούργια κουρτίνα κουζίνας και είπα να συνδυάσω ένα κομμάτι ύφασμα με φάσες πλεγμένες με βελονάκι. Τις φάσες αυτές τις είχε φτιάξει η γιαγιά μου πριν από πάρα πολλά χρόνια με την ελπίδα κάποτε να ενωθούν και να γίνουν κουβερτάκι. Ξέρω, θα ρωτήσεις, δεν τα λυπήθηκες τα πλεκτά κομμάτια και τα έκανες κουρτίνα; Η αλήθεια είναι λυπάμαι να βλέπω τέτοια κομμάτια να κιτρινίζουν κρυμμένα μέσα σε ντουλάπες ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καινούργια projects.
Πρώτο βήμα ήταν να πλύνω το ύφασμα και τις πλεκτές φάσες στο πλυντήριο, στο πρόγραμμα που χρησιμοποιώ συνήθως. Έτσι, θα έμπαιναν όσο ήταν να μπουν, ώστε να μην μου ζαρώσουν με το πρώτο πλύσιμο.
Στην συνέχεια ευθυγράμμισα το απίστευτα κακοκομμένο κομμάτι ύφασμα που είχα. Ένας εύκολος τρόπος για να ισιώσεις την πλευρά ενός μεγάλου κομματιού υφάσματος, είναι να ευθυγραμμίσεις τις ούγιες και να διπλώσεις το ύφασμα 2-3 φορές, προσέχοντας πάντα οι πλευρές που διπλώνεις να είναι παράλληλες με τις ούγιες. Ιδανικά χρησιμοποιείς ένα χάρακα πάτσγουορκ, ώστε να ευθυγραμμίσεις την διαβάθμιση του χάρακα με την ούγια και να κόψεις με περιστροφικό κόφτη ότι περισσεύει.
Παρόλο που η συμβουλή είναι να κόβεις πάντα τις ούγιες και να μην τις ράβεις, εγώ δεν το έκανα (οι κανόνες είναι για να σπάνε, σωστά;). Η αλήθεια είναι δεν είχα αρκετό ύφασμα αλλά ήταν και ιδιαίτερα μαλακές. Γύρισα τις ούγιες 1 εκατοστό μέσα και σιδέρωσα. Στο κάτω κομμάτι του υφάσματος γύρισα 2 εκατοστά και σιδέρωσα. Ξαναδίπλωσα την άκρη προς τα μέσα, ώστε να κρύψω το άραφτο κομμάτι και να καταλήξω και εδώ με στρίφωμα 1 εκατοστού.
Ξεκίνησα την συναρμολόγηση με την κάτω φάσα. Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, ξεκίνησα το ράψιμο 1 εκατοστό πιο μέσα από την άκρη του υφάσματος, ώστε εκεί να τοποθετηθεί αργότερα η κάθετη φάσα. Οι φάσες ράφτηκαν πάνω στην καλή πλευρά του υφάσματος με ζιγκ ζαγκ. Ήθελα να αποφύγω την χοντράδα που θα έκανε αν τα έραβα καλή με καλή και έπρεπε μετά να τα ανοίξω και να τα σιδερώσω.
Θυμήσου να βάλεις βελόνα για χοντρά υφάσματα ειδικά αν οι φάσεις σου είναι πυκνοπλεγμένες στις άκρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η φάσα μου ήταν λίγο μεγαλύτερη από το ύφασμα. Σταμάτησα και κλείδωσα την ραφή (με πισωγαζί) 1 εκατοστό πριν το τέλος του υφάσματος. Η ιδέα ήταν να ξηλώσω ότι περίσσευε. Εκεί λοιπόν διαπίστωσα ότι ένα πλεκτό μπορεί να ξηλωθεί από το τέλος του αλλά όχι από την αρχή του!
Στα συγκεκριμένα κομμάτια, είδα ότι η αρχή είχε μεγάλη αλυσίδα για ξεκίνημα ενώ το τέλος είχε μικρή. Έκοψα την μικρή και άρχισα να ξηλώνω μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό μήκος και εκεί σταθεροποίησα με κόμπο το νήμα.
Όπως καταλαβαίνεις, όλα τα παραπάνω τα διαπίστωσα γιατί έραψα λάθος την κάτω φάσα και βρέθηκα να μην μπορώ να ξηλώσω το κομμάτι που περίσσευε. Σκέφτηκα όμως, ότι δεν είναι κακό που δεν ξηλώνετε η άκρη, ίσα ίσα, έκοψα όλη την φάσα με ψαλίδι και πραγματικά δεν έφευγε πόντος!
Τοποθέτησα την κάθετη φάσα κολλητά με το τελείωμα της οριζόντιας και ξεκινώντας από το τέλος, έραψα με πυκνό και φαρδύ ζιγκ ζαγκ.
Στην ραφή των δύο φασών είναι σημαντικό να πηγαίνεις με σιγανή ταχύτητα και να ενώνεις τα κομμάτια όσο πιο κοντά μπορείς χωρίς να καβαλάει το ένα το άλλο.
Αφού τελείωσα με τις 3 φάσες, ήρθε η ώρα της κουρτινοθηλιάς. Αν αναρωτιέσαι τι είδος να βάλεις και πως ακριβώς μπαίνει δες το αναλυτικό άρθρο προσθήκη κουρτινοθηλιάς σε κουρτίνα. Να σου θυμίσω εδώ ότι η κουρτινοθηλιά πέρα από καλή και ανάποδη πλευρά έχει και πάνω και κάτω πλευρά (στην πάνω πλευρά είναι οι θηλιές) οπότε σιγουρέψου ότι την έχεις τοποθετήσει σωστά πριν αρχίσεις να ράβεις!
Αφού ράψεις την κουρτινοθηλιά, σούρωσέ την λίγο, πολύ ή και καθόλου και κρέμασέ την. Με γεια!
Αν σου αρέσει η ραπτική, μπορείς να βρεις επιπλέον ιδέες για κουρτίνες, μαξιλάρια, τσάντες και ό,τι άλλο σου έρθει!
Τα πλεκτά αυτά κομμάτια ονομάζονται ατραντεδες. Ράβονται ανάμεσα σε ύφασμα πάντα, όχι στην άκρη όπως οι δαντέλες. Φιαχνουμε κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, κλπ.