Οδηγός για τα διακοσμητικά υλικά ραπτικής
Εσύ ξέρεις τι είναι η φακαρόλα; Αυτό το άρθρο είναι ένας χρήσιμος αναλυτικός οδηγός για τα διακοσμητικά υλικά ραπτικής που μερικές φορές μας μπερδεύουν.
Εάν έχεις επισκεφτεί κάποιο κατάστημα με υλικά ραπτικής, τότε σίγουρα θα έχεις προσέξει οτι εκτός από τα προφανή υλικά που χρησιμοποιούμε για τις δημιουργίες μας στη ραπτική (προτείνουμε να δεις την Λίστα με τα βασικά υλικά και εργαλεία ραπτικής), τα ράφια τους είναι γεμάτα από διάφορες τρέσσες, κορδόνια, κορδέλες και άλλα τυλιγμένα υλικά με περίεργα ονόματα που δεν έχεις ιδέα σε τι χρησιμεύουν και πως να τα ζητήσεις.
Γι’ αυτό κι εμείς με τη βοήθεια του Knitters.gr σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ακριβώς αυτό: έναν αναλυτικό οδηγό για τα διακοσμητικά υλικά ραπτικής που μπορεί να σε προβληματίζουν. Ας τα πιάσουμε ένα ένα.
Ιμάντας (strap): Οι ιμάντες είναι αυτές οι πιο χοντρές ανθεκτικές λωρίδες (συνθετικές συνήθως) που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε χερούλια για τσάντες (σκέψου τα σακίδια), λουριά για σκύλους, λουρί για φωτογραφική, κιθάρα, χαλάκι γιόγκα ή ζώνες. Εννοείται οτι οι ιμάντες έχουν και άλλες χρήσεις, όπως π.χ. για ανυψωτικά, ρολά παραθύρων, περίεργα δεσίματα, στρατιωτικές στολές κτλ. O ιμάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτος, ή να ντυθεί με ύφασμα της επιλογής σου. Οι ιμάντες κυκλοφούν σε ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και θα τους βρεις συνήθως να πωλούνται με το μέτρο.
Φακαρόλα (herringbone tape ή twill): Η φακαρόλα μπορεί να είναι βαμβακερή ή συνθετική και κυκλοφορεί σε διάφορα πλάτη και χρώματα. Χρησιμοποιείται στο εσωτερικό των καπέλων, σαν χερούλι για τσάντες, στο στρίφωμα των παντελονιών που θέλεις να έχει βάρος και να πέφτει ομοιόμορφα, σαν τελείωμα σε κουρτίνες και τραπεζομάντηλα ή ακόμη και σαν θηλιά για πετσέτες. Τελευταία θα την βρεις και τυπωμένη να χρησιμοποιείται για τεμπελάκια χειροποίητων ρούχων, τσαντών κτλ. Γενικά τις φακαρόλες θα τις βρεις ραμμένες εκεί που θέλεις συνήθως να σταθεροποιήσεις κάτι π.χ. γιακάς μακώ.
Ζικ Ζακ ή Ρικ Ρακ (ric rac ή rick rack): Το αγαπημένο μου… Είναι αυτή η πολύ ωραία βαμβακερή κορδέλα που κάνει κύματα. Θα την βρεις σε διάφορα μεγέθη και χρώματα και τώρα που την είδες θα αρχίσεις να την παρατηρείς παντού σε ρούχα και διακοσμητικά αντικείμενα. Μπορεί να τοποθετηθεί από πάνω από το ύφασμα σαν διακοσμητικό ή να μπει μέσα στην ραφή για να κάνει κυματιστό τελείωμα.
Κορδέλα (ribbon): Εντάξει οι κορδέλες από μόνες τους είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Χρειάζεται πραγματικά να σου πούμε πως να χρησιμοποιήσεις μια κορδέλα ή σε τι τύπους θα την βρεις; Εκτός από τις πλαστικές κορδέλες που δεν χρειάζεται καν να τις αναφέρουμε εδώ να σου πούμε φευγαλέα για τις γκρό κορδέλες, αυτές που είναι σαν ανάγλυφες με ραβδώσεις που είναι και οι πιο τσιμπημένες συνήθως. Κορδέλες θα βρεις πολλές εκεί έξω. Εάν σκοπεύεις να τις ράψεις επάνω σε κάποιο αξεσουάρ προτίμησε κάποια καλής ποιότητας για να μην ξεφτύσει με το παραμικρό. Μερικές εφαρμογές; Εκτός από τις μπομπονιέρες που είναι το προφανές, διακοσμητικές σε παιδικά ρούχα, ζώνες σε ποδιές, διακοσμητικές σε καπέλα, σε κοσμήματα, αξεσουάρ για τα μαλλιά, σελιδοδείκτες κτλ.
Tρέσες (trim): Και φτάσαμε και στις τρέσες… για έναν περίεργο λόγο εδώ στην χώρα μας όταν πας σε κατάστημα με υλικά ραπτικής όλα τα διακοσμητικά τρέσες θεωρούνται. Φυσικά δεν είναι όλες ίδιες… υπάρχουν διαφορετικά σχέδια και είδη, ώστε να ξέρεις τι επιλέγεις και τι χρειάζεσαι ακριβώς. Όλα τα παρακάτω υπάρχουν σε διαφορετικά χρώματα, ποιότητες και μεγέθη, οπότε η μόνη λύση είναι να δεις τις φωτογραφίες κάποιου καταστήματος ή να το επισκεφτείς και να κάνεις την επιλογή σου. Τα πιο συνηθισμένα είδη τρέσας είναι τα παρακάτω:
Τρέσα με φούντες (tassel):
Τρέσα με κρόσσια (fringe):
Τρέσα με πομ πομ (pom pom):
Τρέσα πλεξούδα (braid ή gimp):
Τρέσα δαντέλα (lace):
Αν θέλεις να δεις πως χρησιμοποιήσαμε εμείς τις τρέσες, τότε δες το μαξιλάρι που φτιάξαμε με τρέσες από το Knitters.gr
Φυτίλι (piping): Είναι αυτό το κορδόνι που μπαίνει συνήθως σαν διακοσμητικό τελείωμα σε μαξιλάρια, τσάντες και ρούχα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κορδόνι που έχει μαζί και μια λωρίδα ύφασμα για να μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στη ραφή για να μην φαίνεται. Υπάρχουν πολλά είδη φυτιλιού εκεί έξω. Ανάλογα με το που θέλεις να το τοποθετήσεις θα βρεις πιο σκληρά ή πιο μαλακά φυτίλια (καλύτερα για ρούχα), σε διάφορα πάχη και σε διάφορα χρώματα. Μπορείς πάντα να φτιάξεις και το δικό σου φυτίλι.
Δες εδώ Πως να φτιάξεις και να χρησιμοποιήσεις το φυτίλι (piping)
Και μια φιλική συμβουλή… εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάτι από τα παραπάνω και βλέπεις οτι είναι βαμβακερό, τότε πλύνε το πριν το ράψεις. Ναι, καλά διάβασες. Οι πιθανότητες του να μπει αφού το ράψεις και να καταστρέψει την δημιουργία σου με το πρώτο πλύσιμο είναι πολλές. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν οι φακαρόλες και τα ζικ ζακ.
Τέλος, εάν θέλεις να αγοράσεις όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα από την άνεση του σπιτιού σου, τότε προτείνουμε να επισκεφτείς το ηλεκτρονικό κατάστημα Knitters.gr και να βρεις όλα τα διακοσμητικά υλικά ραπτικής σε μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές!
Χορηγός άρθρου
Knitters
Το νέο online shop με τη μεγαλύτερη ποικιλία DIY υλικών και ειδών ραπτικής για τις ιδέες και τα Hobby σας!
Τηλ. Παραγγελίες: 216 8004889 (ΔΕΥ-ΠΑΡ: 09.00 – 18.00)
www.knitters.gr
Φωτογραφίες
1. http://www.madeeveryday.com/
2. https://compagnie-m.com/wp-
ΦΑΚΑΡΟΛΑ
1. http://www.basteandgather.com/
2. https://www.craftstorming.com/
ΙΜΑΝΤΕΣ
1. http://s3.amazonaws.com/cloud.
2. http://totallystitchin.net/
1. https://coopcrafts.com/2013/
2. http://postris.com/pin.aspx?
RIC RAC
1. http://nanacompany.typepad.
2. http://www.simplesimonandco.
ΤΡΕΣΕΣ
1. http://www.joann.com/pompom-
2. http://madeinaday.com/2016/06/
3. https://www.theclothparcel.com/shop/baby-pom-pom-trim/
4. https://www.etsy.com/listing/86333709/lot-of-c1900-1920s-lace-trim-5-pieces
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες υλικών είναι από το Knitters.gr
Φωτογραφία εισαγωγής από το Sew4Home