Τι πρέπει να γνωρίζεις για ένα κομμάτι ύφασμα
Πέρα από το υλικό του υφάσματος, υπάρχουν και άλλα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίσεις πριν ξεκινήσεις να ράβεις. Κάνε κλικ για να μάθεις τι και πώς!
Μέσα από τον παρακάτω οδηγό, θα μάθεις πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος, τι είναι η ούγια (selvedge), τι σημασία έχει η ύφανση (grain) και πως βρίσκεις την διαγώνιο (bias). Όλα αυτά είναι βασικά αν θέλεις να μάθεις να ράβεις!
Το πιο βασικό, πριν ξεκινήσεις το οτιδήποτε, είναι φυσικά να εντοπίσεις την καλή και την ανάποδη πλευρά του υφάσματος.
Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο διαχωρισμός είναι ξεκάθαρος, σε κάποιους τύπους υφάσματος είναι λιγότερο προφανής ενώ ενδέχεται να καθορίσεις κι εσύ η ίδια το ποια μεριά θα πάρεις ως καλή.
Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε όταν κόβεις το ύφασμα, να είναι πάντα με την καλή του πλευρά προς τα πάνω.
Χρειάζεται επίσης να εντοπίσεις και την ούγια (selvedge) του υφάσματός σου, δηλαδή την πλαστικοποιημένη του άκρη η οποία το αποτρέπει από το να ξηλωθεί ενώ συνήθως αναγράφει και βασικές πληροφορίες όπως τον σχεδιαστή, το υλικό και τον τρόπο πλύσης του υφάσματος.
Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις τις κατευθύνσεις ύφανσης (grain) οι οποίες είναι τρεις και είναι οι ίδιες σε όλα τα υφάσματα:
- H οριζόντια η οποία είναι παράλληλη με την ούγια. Έχει μέτρια ελαστικότητα την οποία και μπορείς να διαπιστώσεις τεντώνοντας το ύφασμα δεξιά-αριστερά.
- Η κάθετη η οποία είναι κάθετη στην ούγια. Έχει τη μικρότερη ελαστικότητα από τις τρεις και μπορείς αναλόγως να την καταλάβεις τεντώνοντας πάνω-κάτω.
- Τέλος, υπάρχει η διαγώνια (bias) η οποία ενώνει το πάνω-δεξιά με το κάτω αριστερά και το πάνω-αριστερά με το κάτω-δεξιά άκρο. Φαντάσου την απλά σαν ένα Χ επάνω στο ύφασμα. Έχει τη μεγαλύτερη ελαστικότητα και τη διαπιστώνεις τεντώνοντας κατά μήκος του Χ που αναφέραμε.
Και γιατί χρειάζεται να τα ξέρεις όλα αυτά; Διότι ανάλογα με το τι τύπο δημιουργίας θα φτιάξεις, χρειάζεται να κόψεις και κατά μήκος της ανάλογης ύφανσης λόγω των διαφορετικών ελαστικοτήτων τους.
Αν δηλαδή σκοπεύεις να φτιάξεις τσάντα, τότε θα χρειαστείς γερό κράτημα και ελαστικότητα οπότε και θα κόψεις κατά μήκους της διαγώνιας ύφανσης.
Αντίστοιχα, αν στο ρεπερτόριό σου είναι μια φούστα, τότε δε σε ενδιαφέρει η ελαστικότητα. Αντιθέτως, προτιμάς να πέφτει αέρινα το ύφασμα, οπότε κι εδώ θα κόψεις κατά μη΄κος της κάθετης ύφανσης.
Και μην ξεχνάς.. πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις το ύφασμά σου, πρέπει να το πλύνεις και να το σιδερώσεις.
Πολλοί λένε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το έργο σου δε θα πλένεται (πχ τσάντα), εμείς όμως επιμένουμε σε αυτή την προετοιμασία, όχι τόσο για λόγους αισθητικούς αλλά.. πρακτικούς!
Συγκεκριμένα, επειδή πολλά υφάσματα μπαίνουν στο πλύσιμο, είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινήσεις να τα δουλεύεις, να τα έχεις μπροστά του στη “συρρικνωμένη” τους μορφή ώστε να μη συναντήσεις.. εκπλήξεις κατά το πρώτο πλύσιμο. Ειδικά όταν πρόκειται για ρούχα!
Τι άλλο χρειάζεται να μάθεις; Τους τύπους των υφασμάτων! Δες εδώ τον Οδηγό υφασμάτων για αρχάριους που έχουμε ετοιμάσει!
Μπράβο σας.Θα ήθελα να μάθω ραπτομηχανή κατά αρχήν αλλά και γενικά να δημιουργώ.Με ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί σας