Αντικείμενα από τσιμέντο
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσα ένα μίνι σεμινάριο για κατασκευή αντικειμένων από τσιμέντο. Όχι αυτό που πήζει γρήγορα, το άλλο το κλασικό, που θέλει βουτιά στο νερό για 2-3 μέρες, το έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ;
Δεν είχα ξαναδουλέψει τσιμέντο, είχα παρακολουθήσει από απόσταση ένα σεμινάριο στην Χειροτέχνικα, αλλά δεν είχα – ως τώρα – λερώσει τα χέρια μου. Και τις 2 τελευταίες εβδομάδες τα λέρωσα για τα καλά!
Στο σεμινάριο χρησιμοποιήσαμε λευκό τσιμέντο και μαρμαρόσκονη (σε αναλογία 1 μέρος τσιμέντο, 2 μέρη μαρμαρόσκονη, 2 μέρη νερό) και παίξαμε με χρώματα αγιογραφίας σε σκόνη. Από αυτά που κατάλαβα, το τσιμέντο παίζει τον ρόλο της κόλλας, ενώ η μαρμαρόσκονη το συνδετικό υλικό πάνω στο οποίο κολλάει το τσιμέντο. Μπορείς να παίξεις με τις αναλογίες και να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά, δηλαδή όσο πιο πολύ μαρμαρόσκονη βάζεις, τόσο πιο “άγριο” θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ με περισσότερο τσιμέντο γίνεται πιο λείο.
Όταν ετοιμάσεις το μείγμα λοιπόν, το τοποθετείς στο καλούπι και το αφήνεις να στεγνώσει μια ολόκληρη μέρα. Μετά το βάζεις σε λεκάνη με νερό για 2 μέρες (μαζί με το καλούπι). Αυτό βοηθάει το τσιμέντο να σκληρύνει – από ότι έμαθα το κάνουν και στις οικοδομές, που βρέχουν τις κολώνες για 28 μέρες (είδες τι μαθαίνεις!). Αφού περάσουν οι 2 αυτές μέρες, μπορείς να αφαιρέσεις το καλούπι και να γυαλοχαρτάρεις – αν χρειάζεται – τα τελειώματα.
Αν χρησιμοποιείς πλαστικό δοχείο για καλούπι, μπορείς να το αφαιρέσεις πιο εύκολα, αν το βουτήξεις σε πολύ ζεστό νερό.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο ήταν μάλλον πολύ λεπτό και μου έσπασε στο ξεκαλούπωμα αλλά λέω να το κολλήσω και να περάσω χρυσή μπογιά στο σπάσιμο, κάπου διάβασα ότι το κάνουν στην Ιαπωνία, γιατί και τα σπασμένα έχουν ψυχή!
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, φέραμε τα δικά μας καλούπια και εγώ επέλεξα αγαπημένες παγοθήκες. Η ιδέα ήταν να φτιάξω καινούργια πόμολα για μια ντουλάπα στο γραφείο, αλλά παρασύρθηκα και γέμισα όλες τις παγοθήκες με τσιμέντο!
Για τα πόμολα, άπλωσα μπλε σκονή αγιογραφίας στην παγοθήκη και έβαλα το τσιμέντο από πάνω, έτσι το χρώμα παρασύρθηκε από την κίνηση και έκανε όμορφα νερά. Έβαλα και ένα σιδεράκι σαν βίδα από πίσω και έτοιμα τα πόμολα!
Τα υπόλοιπα αντικείμενα από τσιμέντο, δεν ξέρω τι θα τα κάνω να σου πω την αλήθεια, αν και τα μισά έχουν ήδη μετακομίσει στο δωμάτιο του παιδιού μου!
Αν θέλεις να δοκιμάσεις και εσύ την τύχη σου με το τσιμέντο, πάρε ιδέες από το Pinterest, ενδιαφέροντα μου φαίνονται τα κοσμήματα, το βαρίδι της πόρτας και οι βάσεις για κεράκι! Τι λες;
ενδιαφερον !ευχαριστουμε!!
Πολύ ενδιαφέρον! Έχω βρεί αρκετές οδηγίες για κατασκευές με τσιμέντο, στα αγγλικά κυρίως, αλλά αυτό το άρθρο ήταν το πιό κατανοητό ως προς τα υλικά και τις αναλογίες και την διαδικασία γενικότερα! Ευχαριστώ!