Λουλούδια quilling σε υγρό γυαλί
Έχουμε ασχοληθεί και παλαιότερα με κοσμήματα quilling σε υγρό γυαλί. Σήμερα επιστρέφουμε στο θέμα, δοκιμάζοντας τις έτοιμες “λουλουδιαστές” χαρτολωρίδες του Χάρτικο και το Maxi Decor υγρό γυαλί.
Η ιδέα μου ήρθε στην Χειροτέχνικα Άνοιξη, όπου είδα τα quilling λουλούδια του Χάρτικο. Το Χάρτικο παράγει και πουλάει έτοιμες κομμένες χαρτολωρίδες σε διάφορα σχήματα, οι οποίες κάνουν πολύ εύκολη την δημιουργία λουλουδιών (αν θυμάσαι, στο video όπου είχαμε ασχοληθεί, είχαμε κόψει μόνες μας τις λωρίδες).
Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξω και εγώ αυτά τα χάρτινα λουλούδια και να τα βουτήξω σε υγρό γυαλί για να φτιάξω όμορφα “βαρίδια” για τα χαρτιά του γραφείου μου. Για να φτιάξεις και εσύ αυτά τα βαρίδια, θα χρειαστείς χαρτολωρίδες, τόσο απλές όσο και κομμένες σε σχήματα, κόλλα χαρτοπλεκτικής, πτεροτυλιχτήρι, Maxi Decor υγρό γυαλί και βάσεις σιλικόνης για μικρά κεκάκια.
Ξεκινάς περνώντας την απλή χαρτολωρίδα στο πτεροτυλιχτήρι και με υπομονή το στριφογυρίζεις μέχρι να τυλιχτεί όλη η λωρίδα.
Στο τελείωμα βάζεις κόλλα χαρτοπλεκτικής – η οποία έχει ειδική σύνθεση και κρατάει την λωρίδα στην θέση της σχεδόν αμέσως.
Στην συνέχεια βάζεις πάλι κόλλα και τοποθετείς την λουλουδιαστή χαρτολωρίδα την οποία τυλίγεις με τον ίδιο τρόπο. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μόλις τελειώσεις με την πρώτη λουλουδολωρίδα, κόλλησέ την και συνέχισε με μια δεύτερη, έτσι το λουλούδι σου θα γίνει πιο πλούσιο και θα καλυφθούν τυχόν κενά στα πέταλα.
Κόλλησε και την δεύτερη χαρτολωρίδα και άστην να στεγνώσει 2-3 λεπτά πριν ανοίξεις τα πέταλα.
Αν θέλεις, μπορείς να κολλήσεις μερικές μικρές χαντρούλες στο κέντρο του λουλουδιού σου.
Όσο στεγνώνουν τα λουλούδια, προετοίμασε τα καλούπια σου. Έφτιαξα 2-3 λουλούδια και σκέφτηκα κάποια να τα βάλω να “κοιτάνε” τον πάτο του καλουπιού, ώστε να τα χρησιμοποιήσω ανάποδα, με την φαρδιά βάση προς τα κάτω δηλαδή. Για να τα τοποθετήσω χωρίς να ακουμπάνε στον πάτο, τα στερέωσα σε μια οδοντογλυφίδα και αυτήν την “στρίμωξα” σε ξυλάκια κινέζικου φαγητού, ώστε να αιωρείται μέσα στο καλούπι.
Η συσκευασία υγρό γυαλί Maxi Decor περιλαμβάνει τα 2 υλικά που πρέπει να αναμειχθούν, 2 δοσομετρητές και πλαστικά γάντια. Έφτιαξα το μείγμα σε ένα πλαστικό ποτήρι και ανακάτεψα καλά με ένα κουτάλι. Είναι φυσιολογικό να βγουν φυσαλίδες κατά την διάρκεια του ανακατέματος, μην σε αγχώσει αυτό.
Καλό είναι να τοποθετήσεις το υγρό γυαλί στην θέση του όσο πιο γρήγορα μπορείς – γι’αυτό και φτιάχνουμε πρώτα τα καλούπια. Είχα 2 άγχη σχετικά με αυτό το project, το πρώτο ήταν μήπως το υγρό γυαλί κολλήσει στην βάση σιλικόνης και δεν βγαίνει. Άλειψα τις βάσεις με λίγο ελαιόλαδο αλλά τελικά ανακάλυψα ότι δεν έπρεπε να το είχα κάνει, γιατί το ελαιόλαδο μου θάμπωσε λίγο την επιφάνεια.
Άσε που ήταν περιττό, γιατί το υγρό γυαλί αποχωρίστηκε την φόρμα σιλικόνης με μεγάλη ευκολία. Το άλλο μου άγχος ήταν αν θα έπηζε το υγρό γυαλί σε μεγάλο όγκο, μιας και μέχρι τώρα το είχα δοκιμάσει σε μικρότερες εφαρμογές και δεν ήμουν σίγουρη αν θα δούλευε. Τελικά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, μιας και το υγρό γυαλί Maxi Decor έπηξε κανονικά σε λιγότερο από 24 ώρες.
Όσοι έχετε ασχοληθεί με υγρό γυαλί θα ξέρετε τον πονοκέφαλο του να αφαιρέσεις τις φυσαλίδες από το αντικείμενό σου. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, μπορείς να δοκιμάσεις να τις σκάσεις μία μία με καρφίτσα (πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις;), μπορείς να τις φυσήξεις με ένα καλαμάκι (αλλά αυτό μπορεί να σου θολώσει την επιφάνεια λόγω υγρασίας από το στόμα), μπορείς να περάσεις έναν αναπτήρα από την επιφάνεια (δεν δούλεψε λόγω κατασκευής με τα ξυλάκια) ή να χρησιμοποιήσεις heat gun ή σεσουάρ.
Αν χρησιμοποιήσεις σεσουάρ (όπως έκανα εγώ), πρόσεχε μην χυθεί το υλικό σου εκτός καλουπιού από τον δυνατό αέρα. Και ενώ αυτή η λύση δούλεψε αρκετά καλά, ξέχασα να ασχοληθώ με τις φυσαλίδες που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από το λουλούδι. Έτσι, όπως βλέπεις παραπάνω, η παπαρούνα μου έχει φυλακίσει αέρα, όχι ότι με ενοχλεί πολύ…
Αυτό που μου άρεσε πολύ τελικά σε αυτό το project είναι οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται στις περιμετρικές πτυχώσεις, για την ακρίβεια μου αρέσουν τόσο πολύ που δεν με νοιάζει που το λουλούδι μου κοιτάει προς τα κάτω!
Τι λες, ωραία δεν βγήκαν τελικά;