Εισαγωγή στην υφαντική

weaving-intro-4

Ήρθε η εποχή να μάθεις μια καινούργια τέχνη, τι λες; Εμείς μαθαίνουμε υφαντική σε μικρό τελάρο με την βοήθεια της Jelica, η οποία έχει γράψει αναλυτικότατες οδηγίες (μέρος 1 και μέρος 2) για να φτιάξεις ένα μικρό διακοσμητικό υφαντό για τον τοίχο.

Για αρχή κάνουμε μια μικρή μετάφραση των εργαλείων και των νημάτων που χρειάζεσαι:

  • Λεπτή βαμβακερή κλωστή για το στημόνι: οι κάθετες κλωστές (warp)
  • Νήμα σε διάφορα πάχη και χρώματα για το υφάδι: οι οριζόντιες κλωστές (weft)
  • Σακοράφα: μεγάλη βελόνα με στρογγυλεμένη άκρη (tapestry needle)
  • Σαίτα: επίπεδο ξύλο με κούρμπες αριστερά και δεξιά. Πάνω εκεί τυλίγεται το υφάδι (shuttle)
  • Μπάρα: Επίπεδο ξύλο με μυτερή άκρη. Μπαίνει ανάμεσα στο στημόνι για να δημιουργήσει χώρο ώστε να περάσει το υφάδι πιο εύκολα (shed stick)
  • Κτένη: Μποιάζει με πυκνή κτένα. Χρησιμοποιείται για να “στριμώξει” το υφάδι (comb)

weaving-intro-1

Ξεκίνα στήνοντας τον αργαλειό και τυλίγοντας το στημόνι εναλλάξ στα πασσαλάκια. Η Jelica στην παραπάνω φωτογραφία, μας δείχνει πως να προσθέσουμε κρόσσια από την αρχή του έργου. Αναλυτικές οδηγίες θα βρεις στο πρώτο μέρος της εισαγωγής της.

weaving-intro-2

Αφού τελειώσεις με το κρόσσια, περνάς την μπάρα ανάμεσα στο στημόνι, μία κλωστή κάτω, μία πάνω, και το γυρίζεις στο πλάι. Τώρα, ανάλογα με το πάχος του νήματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σαίτα (πάνω στην οποία έχεις τυλίξει το νήμα) ή μια σακοράφα.

weaving-intro-3

Όταν φτάσεις στο τέλος της πρώτης σειράς επιστρέφεις το νήμα προς την άλλη πλευρά φροντίζοντας να περάσει αντίστροφα στο στημόνι. Δηλαδή εκεί που στην από κάτω σειρά είναι από κάτω, τώρα θα πάει από πάνω. Πρόσεχε να μην τραβάς το υφάδι γιατί μπορεί να αρχίσει να στενεύει στην μέση το υφαντό σου. Αφού τελειώσεις και με την δεύτερη σειρά, φέρε την μπάρα κοντά στο νήμα και σπρώξε ελαφρά. Αν φτιάχνεις υφαντό με λεπτά νήματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κτένη.

weaving-intro-4

Αφού μάθεις αυτή την βασική ύφανση, μπορείς να δεις και το δεύτερο μέρος της εισαγωγής της Jelica για να μάθεις να κάνεις σχέδια με άλλα νήματα μέσα στο ίδιο υφαντό. Αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι άσχετα από το σχέδιο, είναι η επόμενη γραμμή που υφαίνεις να πέφτει αντίστροφα στο στημόνι (από πάνω όπου είναι από κάτω, από κάτω όπου είναι από πάνω κ.ο.κ.).

weaving-intro-5

Στο τέλος μπορείς να περάσεις το υφαντό σου σε ένα κομμάτι ξύλο, και αφού κρύψεις τις άκρες που περισσεύουν από πίσω (όπως στο πλέξιμο), να ισιώσεις τα κρόσσια και να το κρεμάσεις στον τοίχο σου.

Συγχαρητήρια, έφτιαξες το πρώτο σου υφαντό!

Δες το πρώτο μέρος της εισαγωγής στο aprettyfix.com
Δες το δεύτερο μέρος της εισαγωγής στο aprettyfix.com 

Τεχνικές
Avatar

Η Βάλια είναι το δημιουργικό μυαλό πίσω από το ftiaxto.gr. Σχεδίαζε για πολλά χρόνια web sites μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο δικό της! Είναι παντρεμένη με τον Κώστα και έχουν 2 παιδιά, τον Ιάσονα και την Μελίτα. Αυτή την εποχή πειραματίζεται με DIY κατασκευές, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με πλέξιμο, ράψιμο, πάτσγουορκ, κατασκευή κοσμήματος και πολλά άλλα.

4 σχόλια στο άρθρο “Εισαγωγή στην υφαντική”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *