Τα είδη τσάντας – Ένας πρακτικός οδηγός
Πριν καταπιαστούμε με τα πρακτικά του πως φτιάχνω μια τσάντα, σκεφτήκαμε οτι είναι απαραίτητη μια εισαγωγή στο θέμα. Ποιά είναι τα είδη τσάντας που υπάρχουν; Πώς θα αποφασίσω τι τσάντα θα φτιάξω; Όταν αναζητώ ένα πατρόν, πως θα βρω με το όνομά του ακριβώς αυτό που ψάχνω; Αυτά και περισσότερα έρχεται να απαντήσει αυτό το άρθρο εισαγωγή στα είδη τσάντας που υπάρχουν εκεί έξω!
Πριν ξεκινήσουμε τα είδη τσάντας, να πούμε οτι δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε τις αντίστοιχες ελληνικές ονομασίες (πέρα των αυτονόητων βέβαια). Ακόμη και μεγάλα, πολύ γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα μόδας δεν έχουν μπει καν στον κόπο να μεταφράσουν τους τύπους τσάντας που διαθέτουν. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια να μεταφράσουμε κάποιες ή έστω να περιγράψουμε την κάθε μια για να ξέρεις για ποιό πράγμα μιλάνε οι αγγλόφωνοι crafters και έτσι να βρίσκεις εύκολα αυτό που αναζητάς.
Επιπλέον, φτιάξαμε και καινούργια θεματική ενότητα “Τσάντες” όπου θα βρεις συγκεντρωμένα όλα τα projects και videos που έχουμε ανεβάσει κατα καιρούς στο Ftiaxto.gr από το 2007 μέχρι σήμερα. Τελικά είναι πολύ περισσότερες από ό,τι φανταζόμασταν…
Στο θέμα μας, λοιπόν. Τσάντες εκεί έξω υπάρχουν πολλές. Μια τσάντα μπορεί να είναι φτιαγμένη από διάφορα υλικά: δέρμα, ύφασμα, καραβόπανο, τσόχα, felting, βινύλιο, λάστιχο, νήματα (πλεκτή), πλέγμα κτλ. Μπορεί επίσης να είναι σε διάφορα μεγέθη για να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες. Εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο κοινούς τύπους τσάντας που μπορεί κανείς να φτιάξει. Από εκεί και πέρα, το υλικό, τα κουμπώματα, τα χερούλια και τα στολίδια της είναι στη δική σου επιλογή. Μείνε συντονισμένος και σύντομα θα ανεβάσουμε και το άρθρο με τα υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα για να φτιάξει κανείς τσάντα και οι επιλογές που έχει…
Ορίστε, λοιπόν, η λίστα μας με αλφαβητική σειρά.
1. Backpack – Τσάντα πλάτης/ σακίδιο: Τσάντα που κρεμιέται στην πλάτη σου για να έχεις ελέυθερα τα χέρια σου. Διαθέτει ποικιλία από θήκες, τσέπες κτλ.
2. Baguette bag: Τσάντα που είναι μακριά και στενή. Πήρε προφανώς το όνομά της από το γαλλικό ψωμί.
3. Barrel bag – Τσάντα βαρελάκι: Είναι συνήθως μακρόστενη και έχει κυλινδρικό σχήμα.
4. Bowling bag: Τσάντα που πήρε το όνομά της από τις τσάντες που χρησιμοποιούνται για να κουβαλάς την μπάλα του bowling.
5. Bucket bag – Τσάντα σάκος: Είναι η τσάντα που χωράει τα πάντα. Συνήθως είναι βαθιά και σουρώνει από επάνω με κορδόνι. Φτιάχτηκε για να μεταφέρονται μπουκάλια.
6. Doctor’s bag – Τσάντα του γιατρού: Μάλλον μοιάζει περισσότερο με βαλιτσάκι και φυσικά πήρε το όνομά της από τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν οι γιατροί όταν έκαναν επισκέψεις στο σπίτι.
7. Duffel bag/ Mini duffel: Αλλιώς γνωστή και σαν την τσάντα θαλάσσης ή την τσάντα του σαββατοκύριακου. ‘Αλλη μια μεγάλη τσάντα σακίδιο που μπορεί να χωρέσει πολλά.
8. Envelope/ Clutch – Φάκελος: Τα κλατς που λέμε και εδώ στο Ελλάντα είναι τα (συνήθως) βραδινά τσαντάκια που δεν έχουν λουριά και χερούλια και τα κρατάς με στιλ στο χέρι ή κάτω από την μασχάλη σου. Μπορείς να βάλεις μέσα το κραγιόν σου, μερικά χαρτονομίσματα και άντε και το κινητό σου εάν είναι μικρό. Ο φάκελος είναι τσάντα λίγο μεγαλύτερη, πάλι χωρίς χερούλια και λουριά που έχει σχήμα φάκελο. Εάν έχει λουράκι για να περνιέται στον καρπό θα την συναντήσεις και σαν wristlet.
9. Foldover purse: Τσάντα τρανσφόρμερ. Διπλώνει (μικραίνει ή μεγαλώνει) ανάλογα με τις ανάγκες σου. Συνήθως έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό φερμουάρ.
10. Frame bag – Τσάντα με πλαίσιο: Τις έχεις δει παντού. Θυμίζουν άλλες εποχές και έχουν κάποιο μεταλλικό συνήθως πλαίσιο.
11. Hobo bag: Δεν μπορώ ούτε να την μεταφράσω… από ό,τι κατάλαβα hobo λέγονται οι τσάντες που έχουν ενιαίο με το κυρίως σώμα χερούλι, αφήνοντας ένα μεγάλο, συχνά και βαθύ άνοιγμα στη μέση.
12. Messenger bag – Τσάντα ταχυδρόμου: Ο λόγος για τις πολύ βολικές τσάντες που περνιούνται και χιαστί στους ώμους σου. Συνήθως κλείνουν με ένα μεγάλο κομμάτι μπροστά. Όταν είναι μικρή σε μέγεθος θα την συναντήσεις και σαν sling bag.
13. Minaudiere: Αυτά είναι τα μικρά τσαντάκια που μοιάζουν με κουτάκια και έχουν σκληρό περίβλημα. Συνήθως θα τα βρεις διακοσμημένα και με στρας και μεγάλα διακοσμητικά. Επίσης χωράνε όσα και τα clutch bags… ίσως λίγο περισσότερα λίγο σκληρού εξωτερικού.
14. Quilted: Μην μπερδευτείς… δεν εννοούμε απαραίτητα τις τσάντες που είναι φτιαγμένες από quilted ύφασμα. Το σχέδιό τους είναι έτσι που μοιάζει σαν να είναι αποτέλεσμα patchwork. Ένας δόκιμος ελληνικός όρος είναι και το “μπακλαβαδωτή”.
15. Saddlebag ή τσάντα σέλας: Ναι, το όνομα προέκυψε από τις τσάντες που κρεμούσαν οι ταξιδιώτες στο πλάι το αλόγου επάνω στη σέλα. Έχει στρογγυλή βάση και κλείνει με μεγάλο κομμάτι μπροστά.
16. Satchel – Σχολική τσάντα: Αυτές που κουβαλάγανε τα παιδιά στο σχολείο και τις λέγανε σάκες; Πριν αντικατασταθούν από τα σακίδια πλάτης; Αυτές! Η πιο συχνή τους μορφή είναι σε δέρμα και θα τις βρεις παραδοσιακά στα χέρια δικηγόρων. Έχουν χαρακτηριστικά κουμπώματα.
17. Shopper’s bag – Τσάντα για ψώνια: Ο λόγος για τις υπέροχες πάνινες τσάντες που κυκλοφορούν εκεί έξω με στόχο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες για τα ψώνια μας. Είναι οι πιο απλές τσάντες που μπορείς να φτιάξεις εάν ξεκινάς τώρα.
18. Tote bag: Η πιο αγαπημένη τσάντα όλων των εποχών. Είναι ουσιαστικά παραλληλόγραμμη με βάση και έχει πάντα δύο κοντά χερούλια. Εύκολη για να την γεμίσεις με διάφορα!
Εκτός από τη λίστα με τους τύπους τσάντας, βρήκαμε online από το Fractals και ένα πολύ χρήσιμο infographic με σχέδια από τα συγκεκριμένα είδη τσάντας για να έχεις και πιο ακριβή εικόνα για το πως μοιάζει τι.
φωτογραφία (και εισαγωγής) από το Sparkle & Fuzz