Φόδρα σε πλεκτή τσάντα

fodra_plekti_introΈφτιαξες την πλεκτή σου τσάντα και τώρα την κοιτάς και αναρωτιέσαι πως θα της βάλεις φόδρα… Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ! Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις ύφασμα που να ταιριάζει και να ξεσκονίσεις τις ραπτικές, αυτή τη φορά, ικανοτητές σου. Είμαστε έτοιμοι; Ξεκινάμε!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη φόδρα της τσάντας είναι:

– Ύφασμα σε ταιριαστό χρώμα (ιδανικά βαμβακερό λεπτό, τύπου σεντόνι – εγώ χρησιμοποίησα μια παλιά μαξιλαροθήκη)
– Ψαλίδι για υφάσματα
– Χάρακα
– Μολυβάκι σημαδέματος
– Καρφίτσες

fodra_plekti01

– Κλωστή
– Βελόνα ραψίματος
– Ραπτομηχανή

Το πρώτο (και πιο δύκολο) πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να υπολογίσεις πόσο ύφασμα χρειάζεσαι και σε τι διάσταση θα πρέπει να το κόψεις.

Γενικά ο κανόνας λέει οτι η φόδρα της πλεκτής τσάντας πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε διάσταση από την ίδια την τσάντα, και αυτό γιατί όταν θα βάλεις πράγματα μέσα στην τσάντα σου δεν θέλεις να σηκώνει το βάρος η φόδρα, αλλά η ίδια η τσάντα γιατί αλλιώς θα σακουλιάζει και δεν θα είναι ωραίο το αποτέλεσμα.

Εάν η τσάντα σου είναι απλώς δύο κομμάτια πλεκτά ραμμένα μαζί, τότε το ίδιο θα κάνεις και με τη φόδρα και δεν χρειάζεται να ασχοληθείς και πολύ παραπάνω. Εάν όμως η τσάντα σου έχει πάτο και πλαινά όπως αυτή που πλέξαμε εμείς, τότε θα χρειαστείς για άλλη μια φορά τα μαθηματικά σου.

Η δικιά μου τσάντα θυμίζω οτι είναι 25εκ. πλάτος – 30εκ. ύψος και ο πάτος της είναι 10εκ. βάθος.

Το κομμάτι ύφασμα που θα κόψω για τη φόδρα μου θα πρέπει να είναι σε πλάτος: το πλάτος της τσάντας μου + το βάθος της + το περιθώριο ραφής –> 25+10+2=37εκ.

και σε ύψος: το ύψος της τσάντας μου χ2 + το βάθος της + 10εκ. + το περιθώριο ραφής –> 60+10+10+2=82εκ.

fodra_plekti02

Άρα κόβω από το ύφασμά μου ένα κομμάτι ύφασμα διαστάσεων 37εκ επί 82εκ και το διπλώνω στη μέση (με τις καλές πλευρές μαζί).

fodra_plekti03

Στη συνέχεια βάζω καρφίτσες στη δεξιά και αριστερή πλευρά

fodra_plekti04

Και κάνω από ένα ίσιο γαζί σε κάθε πλευρά.

fodra_plekti05

Διπλώνω το “σακούλι” που έχω φτιάξει, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι γωνιές του πάτου που θέλω να φτιάξω. Στην φωτογραφία αριστερά είναι η ανοιχτή πλευρά του σακουλιού μου και η μεσαία ραφή που ξεκινά από την άκρη είναι μια από τις δύο ραφές που μόλις έκανα. Πριν προχωρήσω σιδερώνω ανοιχτές όλες τις ραφές για να μην τις ξεχάσω.

fodra_plekti06

Στη συνέχεια στην άκρη της γωνίας που δημιούργησα με το δίπλωμα μετράψω με τον χάρακά μου 10 εκ (το βάθος της τσάντας) σε ευθεία. Σημαδεύω με ένα μολυβάκι σημαδέματος την ευθεία και κάνω ένα γαζί ακριβώς επάνω στη γραμμή. Προσοχή να είναι ανοιχτές οι ραφές. Φροντίζω το γαζί να πάει από άκρη σε άκρη και ασφαλίζω και με λίγο πισωγαζί (με την όπισθεν στη ραπτομηχανή).

fodra_plekti07

Κόβω με το ψαλίδι το ύφασμα που περισσεύει, περίπου 1 εκ. από το γαζί. Επαναλαμβάνω τα ίδια βήματα και για την άλλη γωνία. Ο πάτος της φόδρας είναι έτοιμος!
fodra_plekti08

Στην επάνω πλευρά της φόδρας μου γυρίζω το ύφασμα μου περίπου 1-1,5εκ. προς τα μέσα (θυμίζω οτι βλέπω πάντα την ανάποδη πλευρά) και καρφιτσώνω. Κάνω ένα ίσιο γαζί γύρω γύρω για να στριφώσω.

fodra_plekti09

Τοποθετώ τη φόδρα μέσα στην τσάντα μου ευθυγραμμίζοντας όσο μπορώ με τα χερούλια και τις άκρες. Βοηθάει να ξεκινήσω το καρφίτσωμα από το κέντρο των χερουλιών. Για να σιγουρευτώ οτι θα τοποθετηθεί η φόδρα ομοιόμορφα μέτρησα και πόσες σειρές κάτω από την άκρη της τσάντας θα καρφιτσώσω και τήρησα την απόσταση γύρω γύρω. Κανονικά η φόδρα θα μπορούσε να πάει ακριβώς επάνω στην άκρη της τσάντας, αλλά δεν ήθελα κάτι τέτοιο γιατί η τσάντα μου έχει την τάση να γυρίζει λίγο προς τα μέσα και δεν ήθελα να φαίνεται η φόδρα όταν την κρατάω.

fodra_plekti10

Τέλος, με τη βελόνα και την κλωστή μου αρχίζω να ράβω τη φόδρα επάνω στην τσάντα. Για πιο σταθερή ραφή, ράβω με πισοβελονιά προσέχοντας να μην φαίνεται η ραφή από την εξωτερική πλευρά της τσάντας (πιάνω με τη βελόνα μου μόνο τους εσωτερικούς πόντους). Όσο ράβω φροντίζω να μετράω τις σειρές που είμαι για να είναι η φόδρα ίσια.

Εάν θέλεις πριν ράψεις τη φόδρα σου στην τσάντα μπορείς να τοποθετήσεις επάνω της και κάποιου είδους κούμπωμα, μαγνητικό ή ό,τι άλλο σου αρέσει.

fodra_plekti_main

Αυτό ήταν! Η φόδρα έχει μπει στη θέση της και η τσάντα σου είναι έτοιμη για βόλτες!

fodra_plekti_main2

Εάν θέλεις να πλέξεις κι εσύ τσάντα τότε δες το video Πλεκτή Τσάντα με Χερούλια

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Φόδρα σε πλεκτή τσάντα”

  1. Φτιάχνεις ένα “σακούλι” που ακολουθεί το σχήμα της τσάντας…είναι λίγο πιο πολύπλοκο από το ορθογώνιο σχήμα με τις απλές ραφές. Θα το έχουμε στα υπόψιν για επόμενο project.

  2. Πολυ ωραιο !οταν η βαση της τσαντας μας ειναι στρογγυλη πως κανουμε την φοδρα?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *