Τι ραπτομηχανή χρειάζομαι για να κάνω πάτσγουορκ;

Σε αυτό το άρθρο απαντάμε σε ένα πολύ βασικό ερώτημα που συναντούν όσοι θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη ραπτική και με το πάτσγουορκ πιο συγκεκριμένα. Τι ραπτομηχανή χρειάζεται να αποκτήσει κανείς για να κάνει σωστά τη δουλειά του χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία; Εάν είσαι ένας από αυτούς προτείνουμε να διαβάσεις παρακάτω!

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που μας κάνουν όσοι μας γνωρίζουν είναι “Τι ραπτομηχανή να πάρω”; Είναι η αλήθεια οτι είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο.

Ας δούμε πρώτα πως είναι μια ραπτομηχανή που από την κατασκευή της προορίζεται για quilting (καπιτονάρισμα) και στη συνέχεια θα δούμε πώς προσαρμοζόμαστε με τις απλές μηχανές:

Πρώτο και κύριο μια ραπτομηχανή για quilting έχει μεγαλύτερο χώρο δεξιά από το ποδαράκι. Δες αριστερά μια μηχανή με μικρό και δεξιά μια μηχανή με μεγάλο χώρο για να καταλάβεις την διαφορά.

raptomixanes_01
Δεύτερον, απομονώνονται τα δοντάκια της. Η λειτουργία αυτή στα Αγγλικά λέγεται drop feed και δυστυχώς κανένα ηλεκτρονικό Ελληνικό κατάστημα που πουλάει μηχανές δεν την αναφέρει μεταξύ των χαρακτηριστικών, ακόμα κι αν τη διαθέτει η μηχανή, μη ξέροντας πόσο απαραίτητη είναι για τους quilters.

Τι σημαίνει να απομονώνονται τα δοντάκια: Τα δοντάκια είναι το σημείο της μηχανής που βρίσκεται κάτω από το ποδαράκι και με την κίνησή τους βοηθούν το ύφασμα να προχωράει προς τα πίσω, όταν ράβουμε. Όταν κάνουμε ελεύθερο quilting, δε θέλουμε το ύφασμα να προχωράει προς τα πίσω. Θέλουμε να το κινούμε εμείς με τα χέρια μας στην κατεύθυνση που θέλουμε!

raptomixanes_02
Άλλο που έχει μια τέτοια μηχανή είναι ένα ποδαράκι walking foot. Το ποδαράκι αυτό χρησιμοποιείται  (όχι μόνο στο πάτσγουορκ) αλλά και όταν γενικά θέλουμε να ράψουμε 2-3 στρώματα υφασμάτων μαζί. Με ένα απλό ποδαράκι, αυτό που γίνεται είναι ότι τα δοντάκια που αναφέραμε παραπάνω, σπρώχνουν το κάτω ύφασμα προς τα πίσω ενώ το ύφασμα που βρίσκεται επάνω δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα και άρα στο τέλος περισσεύει.

Το walking foot εξασφαλίζει ότι και το επάνω ύφασμα κινείται παράλληλα με το κάτω και άρα τελειώνοντας το έργο μας όλα τα στρώματα (πάνω/κάτω ύφασμα και βάτα) είναι ευθυγραμμισμένα.

Άλλο χαρακτηριστικό είναι ένα τραπεζάκι που προσαρμόζεται πάνω στη μηχανή και μεγαλώνει τον χώρο από την αριστερή πλευρά. Χρήσιμο για όσους κάνουν quilting σε μεγάλα παπλώματα.

raptomixanes_03
Πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι και η δυνατότητα να μένει η βελόνα μέσα στο ύφασμα, όταν σταματάμε να πατάμε το πεντάλ (needle up and down position – θα βρείτε αυτή τη λειτουργία στα Αγγλικά). Είναι κάτι που είναι απαραίτητο όταν αλλάζουμε κατεύθυνση στο ράψιμο ή το quilting.

raptomixanes_04
Συνήθως οι μηχανές που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και παράλληλα έχουν και εκατοντάδες βελονιές (που σίγουρα δε μας χρειάζονται όλες) είναι ακριβές για τους περισσότερους.

Πάμε λοιπόν να δούμε με ποιο τρόπο ξεπερνάμε όλα τα παραπάνω και χρησιμοποιούμε τις ραπτομηχανές που έχουμε ή αγοράζουμε πιο φτηνές μηχανές.

Ο χώρος δεξιά από το ποδαράκι δεν ξεπερνιέται. Καλό είναι, όταν επιλέγετε μηχανή, τουλάχιστον να μη διαλέξετε αυτές που έχουν πολύ – πολύ μικρό χώρο. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και με το μάτι. Ωστόσο, αν έχετε ήδη μια τέτοια μηχανή, ίσως θα πρέπει να συνηθίσετε να κάνετε το quilting τμηματικά και μετά να ενώνετε, αν έχετε πχ ένα διπλό πάπλωμα.

Πώς απομονώνουμε τα δοντάκι. Οι περισσότερες μηχανές πια, ακόμα και οι πολύ φτηνές που πουλιούνται και σε Σούπερ μάρκετ, έχουν μια πλακέτα που μπαίνει κάτω από το ποδαράκι και τα απομονώνει. Αν η δικιά σας μηχανή είναι παλιότερη, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το “βήμα” του γαζιού, δηλαδή το πόσο μεγάλο είναι το γαζί στο “0”. Πολλές quilters στην Αμερική δουλεύουν με τον τρόπο αυτό, έστω κι αν η μηχανή τους έχει τη δυνατότητα να απομονώνονται τα δοντάκια.

Ως προς το ποδαράκι walking foot, τώρα πια το βρίσκουμε και στην Ελλάδα και μπορείτε να το αγοράσετε ως πρόσθετο εξάρτημα. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί ένα άλλο ποδαράκι της μηχανής σας για να σιγουρευτείτε ότι αυτό που θα πάρετε θα ταιριάζει. Εάν το ποδαράκι δεν μπαίνει στη ραπτομηχανή, μπορείτε να δουλέψετε και έτσι, προσέχοντας να είναι το επάνω ύφασμα τοποθετημένο πιο πίσω από την αρχή.

Το τραπεζάκι αριστερά ξεχάστε το (κι εμένα που το έχει η μηχανή μου, δεν το βάζω ποτέ). Δεν είναι καθόλου απαραίτητο, αρκεί όταν δουλεύετε κάτι μεγάλο, να έχετε χώρο αριστερά της μηχανής, δηλαδή να είναι η μηχανή σας πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι, για να μπορείτε να κινείτε εύκολα τα μεγάλα κομμάτια.

Τη λειτουργία του να μένει η βελόνα μέσα στο ύφασμα, την κάνουν χειροκίνητα ακόμα και οι ποδοκίνητες παλιές ραπτομηχανές των γιαγιάδων μας. Απλά στρίβεις την τροχαλία (ή ρόδα, αν τη λέτε έτσι) της μηχανής και αφήνεις τη βελόνα μέσα στο ύφασμα.

Μια βελονιά ζιγκ-ζαγκ (κάτω αριστερά) ή φεστόνι που είναι επίσης απαραίτητη για τα απλικέ, την έχουν και οι πιο φτηνές μηχανές, ενώ δεν την έχουν οι πολύ παλιές. Αν δεν έχετε αυτές τις βελονιές, θα πρέπει να βρείτε άλλο τρόπο για το απλικέ. Είτε στο χέρι, είτε με γαζί αφήνοντας ελεύθερες τις άκρες.

raptomixanes_05
Τέλος, αν δουλεύετε με ίντσες, ένα ποδαράκι 1/4 “ θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να υπολογίζετε το περιθώριο ραφής. Όσες δουλεύετε με εκατοστά, το περιθώριο ραφής είναι ακόμα πιο εύκολο να υπολογιστεί, μια και συνήθως είναι εκεί που τελειώνει το απλό ποδαράκι (ιδιαίτερα στις πιο καινούργιες μηχανές). Αλλά αυτό για να σιγουρευτείτε, θα πρέπει να το μετρήσετε στη μηχανή σας.

Με όλα τα παραπάνω είναι μάλλον σαφές οτι καλό είναι να έχουμε μια εξειδικευμένη μηχανή για να κάνουμε πάτσγουορκ, γιατί όσο περισσότερες δυνατότητες έχει, τόσο πιο εύκολα δουλεύουμε, ακόμα καλύτερο όμως είναι να κάνουμε πάτσγουορκ, έστω και σε μια απλή απλούστατη μηχανή.

Το σημαντικό είναι να δημιουργούμε. Εξ’ άλλου σκεφτείτε πώς ξεκίνησε το πάτσγουορκ. Με ένα ψαλίδι και μια βελόνα.

Μάνια Χατζηιωαννίδη

mania_bioΗ Μάνια μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: τις χειροτεχνίες γενικότερα, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr και στο μαγαζάκι της στο etsy.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Υλικά και εργαλεία
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τι ραπτομηχανή χρειάζομαι για να κάνω πάτσγουορκ;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *