Η ιστορία της Κριστίν και του Τόμας
Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς η Μάνια Χατζηιωαννίδη, η δασκάλα του patchwork στο Ftiaxto.gr επιστρέφει δυναμικά με το αγαπημένο μας θέμα και κάνει ποδαρικό με ένα καταπληκτικό άρθρο αφιέρωμα σε δύο πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους, την Κριστίν και τον Τόμας που ζουν στη Θεσσαλονίκη και είναι οι δημιουργοί μιας καταπληκτικής κοινότητας patchwork εκεί. Διάβασε περισσότερα!
“Καλή χρονιά να έχουμε γεμάτη δημιουργίες, όποιες κι αν είναι αυτές. Και για να ξεκινήσουμε αισιόδοξα τη χρονιά, διάλεξα να σας παρουσιάσω την ιστορία της Κριστίν και του Τόμας.
Όλα ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2007, όταν μια γλυκιά (όπως τη χαρακτηρίζουν οι μαθήτριές της) Αμερικανίδα από το Τέξας ήρθε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με τον Ελληνικής καταγωγής σύζυγό της. Μεταξύ των άλλων, άφησε πίσω της τα 30 χρόνια ενασχόλησής της με την τέχνη αυτή, που την έκανε αποκλειστικά και μόνο με το χέρι και έφτασε στην Ελλάδα για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή.
H Κριστίν και ο Τόμας διάλεξαν για τους δικούς τους λόγους τη Θεσσαλονίκη. Η Κριστίν ξεκίνησε να διδάσκεται Ελληνικά μαζί με μια ομάδα από 6 γυναίκες από διάφορα σημεία του πλανήτη, που της ζήτησαν να τους διδάξει πάτσγουωρκ και quilting και αυτή ήταν και η αρχή της περιπέτειας, όπως λέει η ίδια.
Δεν είχε φέρει μαζί της ούτε ένα σχετικό εργαλείο και στη Θεσσαλονίκη δεν εύρισκε τον καιρό εκείνο τίποτα απ’ όσα χρειαζόταν. Έχοντας την αίσθηση ότι το quilting ήταν κάτι άγνωστο σε ολόκληρη τη χώρα, επιστράτευσε φίλους και συγγενείς στην Αμερική, που της έστειλαν τις «Πρώτες Βοήθειες», δηλαδή υφάσματα, χάρακες, κόφτες κι έστησε το πρώτο εργαστήρι.
Άρχισε να διδάσκει αφιλοκερδώς τις 6 αυτές γυναίκες. Στην πορεία, η ομάδα άρχισε σιγά – σιγά να διευρύνεται και το πάτσγουωρκ άρχισε να εξαπλώνεται στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να συντονίζει μια ομάδα από quilters (είναι η Αγγλική λέξη για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το πάτσγουωρκ) που τα τελευταία χρόνια έχουν φτιάξει πάνω από 100 παπλώματα κάθε χρόνο και τα έχουν μοιράσει σε διάφορα ιδρύματα, φτωχές οικογένειες και γενικά ανθρώπους που έχουν ανάγκη (παρακάτω βλέπετε σχετικές φωτογραφίες).
Ταυτόχρονα και ήδη από το 2008 προσφέρει εθελοντική εργασία βοηθώντας γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας, αλλά και μόνες μητέρες και γυναίκες γενικά που βρίσκονται σε ανάγκη να ξεπεράσουν την κατάσταση αυτή μέσα από τη δουλειά με το πάτσγουωρκ.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας και με μια νοοτροπία που θα τη ζήλευαν πολλοί Έλληνες προσθέτω εγώ, αλλά και πιστεύοντας με μεγάλο ενθουσιασμό στο ότι θα μπορούσε να εξαπλώσει την τεχνική αυτή προς όφελος της Ελληνικής αγοράς, ήρθε σε επαφή με επαγγελματίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να τους πείσει να αρχίσουν να παράγουν τα είδη που χρειαζόταν η ομάδα της, προκειμένου να ενισχυθεί και η τοπική αγορά.
Στην αρχή, έπεισε κάποιον βιοτέχνη με είδη πλεξιγκλάς να φτιάξει κάποιους χάρακες. Είχε πάντα μέσα στο μυαλό της να μπορέσει η τοπική αγορά να πάρει κάποιο μερίδιο από την πίτα των δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι παγκοσμίως η αγορά του κλάδου αυτού.
To 2012, μέσα από διαδικτυακή αλλά και στόμα-με-στόμα επικοινωνία, η ομάδα της διοργάνωσε ένα σχετικό συνέδριο και παράλληλα έκθεση που έγινε στη Θεσσαλονίκη και ήταν χορηγία της ΧΑΝΘ. Έξη φίλες της quilters από την Αμερική ήρθαν στην Ελλάδα και δούλεψαν δωρεάν για το συνέδριο, διδάσκοντας παράλληλα νέες τεχνικές. Μετά το τέλος του συνεδρίου, δημιουργήθηκε μια ανοιχτή ομάδα από ανθρώπους που ασχολούνται με το πάτσγουωρκ και το quilting, τα μέλη της οποίας επικοινωνούν μέσα από μια σελίδα στο facebook (Quilters of Greece United) αλλά και το site www.toquiltorknot.weebly.com.
Η έκθεση αυτή, περιόδευσε σε κάποιες πόλεις στην Ελλάδα (Κατερίνη, Αθήνα, Σπάρτη και Λάρισα) και σε όποια πόλη πέρασε, δημιούργησε μια ομάδα από quilters με κάποιο άτομο επικεφαλής – ικανό να διδάξει.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι όλα αυτά έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται τελείως αφιλοκερδώς.
Τον Ιανουάριο του 2013 η Κριστίν άρχισε να διδάσκει επίσης αφιλοκερδώς στη ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, ενώ αρκετές από τις πρώτες μαθήτριές της επίσης διδάσκουν σε διάφορους χώρους της πόλης.
Όμως, το μεγάλο επίτευγμα της προηγούμενης χρονιάς, όπως λέει η ίδια, ήταν το ότι έπεισε τις εταιρείες GUTERMANN και ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ να διανέμουν και στην Ελληνική αγορά τις κλωστές που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι quilters ανά τον κόσμο. Κλωστές εξαιρετικής ποιότητας που φτιάχνονται στην Ελλάδα, αλλά διατίθενταν μόνο στο εξωτερικό και εμείς στην Ελλάδα, μπορούσαμε να τις αγοράσουμε μόνο από εκεί μέσω ίντερνετ. Το δε τελευταίο οχυρό που ήθελε να ρίξει ήταν η παραγωγή στην Ελλάδα 100% βαμβακερών υφασμάτων. Και βέβαια εννοούμε τα βαμβακερά υφάσματα που βλέπουμε στο εξωτερικό όλοι όσοι ασχολούμαστε με το quilting και ζηλεύουμε. Υφάσματα που συνήθως αγοράζουμε μέσω ίντερνετ.
Δεν χωρούσε στη λογική της το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα παράγεται από την ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ το σύνολο της Νο 1 ποιότητας βαμβακερής κλωστής που πωλείται διεθνώς για το quilting που γίνεται στο χέρι (μάρκας GUTERMANN), την ίδια στιγμή έπρεπε να κάνουμε τόσο εισαγωγή της κλωστής αυτής, όσο και των 100% βαμβακερών υφασμάτων που χρησιμοποιούμε στο πάτσγουωρκ.
Προσπάθησε λοιπόν επίμονα να βρεί εργοστάσια στην Ελλάδα που στους δύσκολους αυτούς καιρούς θα ήταν διατεθειμένα να ρισκάρουν. Βρήκε λοιπόν δυο τέτοια εργοστάσια που δέχτηκαν να ξεκινήσουν μια μικρή παραγωγή και ανάλογα με τη ζήτηση να προχωρήσουν.
Βλέπει με μεγάλο ενθουσιασμό το κομμάτι αυτό να μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.
Στο συνέδριο του 2012 υπήρχαν 30 συμμετέχουσες από όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα η κοινότητα αυτή έχει διευρυνθεί σημαντικά με πολύ συχνές πια αναφορές στον τύπο, τακτική παρουσία στο ftiaxto.gr κ.ο.κ.
Βλέποντας μακριά σχολιάζει: «Είναι ένας κλάδος με δυναμική, που μπορεί να δημιουργήσει διάφορες θέσεις εργασίας. Σχεδιαστές υφασμάτων, δάσκαλοι, άνθρωποι που ασχολούνται με το μάρκετινγκ, εργάτες που θα απασχοληθούν στην παραγωγή των υφασμάτων, των χαράκων και άλλων εργαλείων που θα χρειαστούν όσο αυξάνεται η κοινότητα των quilters.
Όσοι κάνουν πάτσγουωρκ στην Ελλάδα, έχουν τη δύναμη να κάνουν τη διαφορά στην οικονομία της χώρας τους στο μερίδιο που τους αναλογεί, στηρίζοντας τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δέχτηκαν να πάρουν αυτό το ρίσκο».
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ανοίγουν με το σύζυγό της ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στον κόσμο που κάνει πάτσγουωρκ.
Θα υπάρχει και διαδικτυακό κατάστημα, προκειμένου να μπορούν τα προϊόντα αυτά να φτάνουν σε κάθε μεριά της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, όλα τα έσοδα της οποίας θα κατευθύνονται σε υποτροφίες για αυτούς που θα θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική αυτή σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Επίσης, στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να βοηθήσουν ανέργους ή ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δικιά τους επιχείρηση, πάντα σχετική με το πάτσγουωρκ και γενικά να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας με όποιο τρόπο μπορούν μέσα από το πάτσγουωρκ.
Σαν παραμύθι έτσι; Κι όμως η Kristine Durbin May Pappas και ο Thomas Pappas ζουν στη Θεσσαλονίκη και κάνουν όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα. Νομίζω αξίζει να τους γνωρίσετε κι εσείς, έστω και διαδικτυακά και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα.
Εάν έχετε λοιπόν κι εσείς στην περιοχή σας ή στην πόλη σας κάποια quilting bee, δηλαδή μια ομάδα που μαζεύεστε και ασχολείστε με το πάτσγουωρκ, γράψτε μας δυο λόγια, να παρουσιάσουμε και το δικό σας έργο. Εάν πάλι δε θέλετε δημοσιότητα, μπορούμε να αναφερθούμε στο έργο σας χωρίς να φανεί το ποιος και το πού. ΄Έτσι, θα αρχίσουμε να «ακουγόμαστε» αλλά και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας όλοι όσοι κάνουμε πάτσγουωρκ στην Ελλάδα.”
Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας
Η Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.
Η Κριστιν και ο Θωμάς κάνουν εκπληκτικές δουλειές! Έχουν καταφέρει να βαλουν το Patchwork and Quilting στο χάρτι τις Ελλάδας! Πήγα στο πρώτο σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν θαυμάσιο. Έμαθα πολλά πράγματα και η Εκθέση ήταν καταπληκτική!! Ενα μεγάλο μπράβο τους!