Νεσεσέρ από τις ούγιες των υφασμάτων

neseseraki_introΤα μαθήματα του patchwork έφτασαν σιγά σιγά στο τέλος τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν θα ανεβάζουμε projects patchwork, όπου μπορείς να εξασκηθείς σε όσα έμαθες και φυσικά να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Σήμερα η Μάνια Χατζηιωαννίδη μας δείχνει πως να φτιάξουμε ένα νεσεσέρ από τις ούγιες των υφασμάτων μας και να το κάνουμε δώρο σε φίλους ή σε εμάς! Δες τις οδηγίες!

Το σημερινό μας project είναι ένα δώρο για τις γιορτές. Δώρο για σας την ίδια που θα το φτιάξετε ή για όποιον θέλετε να το προσφέρετε. Είναι ένα project που το έχω δει εδώ και πολύ καιρό στο Διαδίκτυο, φτιαγμένο με διάφορους τρόπους από διαφορετικά άτομα, γι’ αυτό και δεν αναφέρω πηγή. Επίσης, είναι η τρανή απόδειξη αυτού που συνηθίζω να λέω στις παρουσιάσεις, ότι με το πάτσγουωρκ δεν πετάμε τίποτα. Γιατί για να φτιάξουμε το νεσεσεράκι μας θα χρησιμοποιήσουμε τις ούγιες που αφαιρούμε από τα υφάσματά μας. Αν βέβαια εσείς δεν τις έχετε κρατήσει, μπορείτε να το κάνετε με ο,τι μικρά κομμάτια ύφασμα έχετε, σε ό,τι φάρδος και να τα έχετε.

Δείτε στην αριστερή φωτό κάποια από τα κομμάτια που χρησιμοποίησα. Κάθε φορά που χρησιμοποιώ ένα ύφασμα, κόβω την ούγια στο μέγεθος που θέλω κάθε φορά, αφήνοντας και λίγο ύφασμα. Στη συνέχεια, παίρνετε χαρτιά που δε χρειάζεστε και ας είναι και τυπωμένα και κόβετε 12 τετράγωνα, ό,τι μεγέθους θέλετε. Εγώ έκοψα τετράγωνα 11,5 εκατοστά ή 4,5 “ (δεξιά φωτό).  Το νεσεσεράκι μου έγινε περίπου 30 εκατοστά σε φάρδος και περίπου 20 σε ύψος.

neseseraki_1
Παίρνουμε τα χαρτάκια και τις λωρίδες, όσο μακριές είναι και πάμε στη ραπτομηχανή μας. Καλό είναι το γαζί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πολύ – πολύ πυκνό, γιατί αυτό θα μας διευκολύνει να αφαιρέσουμε στο τέλος το χαρτί.

Βάζουμε μια λωρίδα πάνω στη διαγώνιο του χαρτιού μας με την καλή μεριά προς τα πάνω. Ακουμπάμε μια άλλη λωρίδα καλή με καλή με την κεντρική και ράβουμε στην άκρη (κάτω αριστερή φωτό). Το περιθώριο ραφής στην περίπτωση αυτή δεν έχει καμία σημασία. Μπορείτε να ράψετε όσο άκρη θέλετε, αρκεί να ραφτούν οι δύο λωρίδες. Κόβουμε και από τις δύο λωρίδες όσο περισσεύει. Ανοίγουμε με το νύχι μας τη ραφή και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ράβοντας λωρίδες καλή με καλή προς τη μία γωνία και αφού τελειώσουμε τη μια πλευρά, συνεχίζουμε και από την άλλη, κόβοντας κάθε φορά ό,τι περισσεύει. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην κάτω δεξιά φωτό.

neseseraki_2
Σιδερώνουμε το κομμάτι μας, γυρίζουμε από την ανάποδη (κάτω αριστερή φωτό) και με το χάρακα και τον στρογγυλό κόφτη ή με το ψαλίδι (κάτω κεντρική φωτό), κόβετε τα περισσεύματα και τετραγωνίζετε με βάση το χαρτί σας. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην κάτω δεξιά φωτό.

neseseraki_3
Επαναλαμβάνετε για όλα σας τα χαρτάκια

neseseraki_4
Για να βγάλουμε τώρα τα χαρτάκια, μπορούμε να τραβήξουμε απλώς δεξιά και αριστερά από τη ραφή και συνήθως, εφόσον το γαζί μας ήταν πυκνό, ξεχωρίζουν τα κομμάτια μόνα τους και τα αφαιρούμε. Θα βοηθήσει επίσης, αν την ώρα που σιδερώνετε, χρησιμοποιήσετε και ατμό.

neseseraki_5
Πάμε τώρα να συναρμολογήσουμε το τσαντάκι μας: Βάζουμε τα τετράγωνα σε διάταξη που να μας ικανοποιεί και τα ράβουμε με τον τρόπο που έχουμε πει και σε άλλα μαθήματα. Στην αρχή ανά δύο, μετά στο ζευγάρι ράβουμε άλλο ένα τετράγωνο, ώστε να έχουμε 4 τριάδες και μετά ράβουμε ανά δύο τριάδες μεταξύ τους ώστε να έχουμε τελικά 2 κομμάτια, όπως βλέπετε στη φωτό.

neseseraki_6
Παίρνουμε ένα φερμουάρ, περίπου 10 εκατοστά ή 4” μεγαλύτερο από τα κομμάτια που μόλις ράψαμε. Επίσης, κόβουμε δυο κομμάτια ούγιας 10 εκατοστά το καθένα ή 4” (φωτό κάτω αριστερά). Βάζουμε το φερμουάρ ανάμεσα στο ύφασμά μας και στερεώνουμε τα κομματάκια της ούγιας διπλωμένα στα δύο, όπως βλέπετε στην κάτω κεντρική φωτό. Δηλαδή τα κομματάκια μας θα πρέπει να είναι πρόσωπο με την πλαϊνή πλευρά του υφάσματός μας. Ράβουμε περνώντας μια-δυο φορές πάνω από το φερμουάρ, όπως βλέπετε κάτω δεξιά και κόβουμε τα κομμάτια του φερμουάρ που περισσεύουν.

neseseraki_7
Κόβουμε δύο κομμάτια ύφασμα, όσο είναι η κάθε εξωτερική πλευρά (διπλανή φωτό). Είναι το ύφασμα που θα είναι στη μέσα μεριά του νεσεσέρ μας.

neseseraki_8
Βάζουμε τώρα το εξωτερικό ύφασμα με την ανάποδη πλευρά στο τραπέζι, στην επάνω του μεριά το φερμουάρ, έτσι ώστε να είναι καλή με καλή με την εξωτερική πλευρά και τέλος το εσωτερικό ύφασμα, καλή με την ανάποδη πλευρά προς τα μας (κάτω αριστερή φωτό). Στερεώνουμε με καρφίτσες. Βάζουμε στη μηχανή μας το ποδαράκι του φερμουάρ και γαζώνουμε. Ανοίγουμε τα υφάσματα και κάνουμε ένα τσίμα γαζί (stitch in the ditch) είναι το γαζί που γίνεται μέσα σε μια ραφή (το γαζί αυτό γίνεται είτε με το κανονικό μας ποδαράκι, είτε με το ειδικό). Στην κάτω δεξιά φωτό βλέπετε το γαζί αυτό που σκοπό έχει να κρατάει στη θέση τους τα υφάσματα από τη μέσα πλευρά, αλλά και να μη ρολλάρει στο σημείο εκείνο το εξωτερικό ύφασμα προς το φερμουάρ. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τα άλλα δύο κομμάτια.

neseseraki_9
Παίρνουμε τώρα τα δύο κομμάτια που μόλις φτιάξαμε και τα βάζουμε καλή με καλή, όπως βλέπετε στην κάτω αριστερή φωτό. Γαζώνουμε γύρω – γύρω, αφήνοντας ένα άνοιγμα στην κάτω πλευρά του εσωτερικού υφάσματος. Αφού γίνει κι αυτό, πάμε να δώσουμε λίγο όγκο στο τσαντάκι μας. Κατ΄αρχήν στο εσωτερικό ύφασμα. Φέρνουμε την πλαϊνή ραφή πάνω στη ραφή του κάτω μέρους και σημαδεύουμε πχ περίπου στα 8 εκατοστά ή 3”. Κάνουμε το ίδιο και στις δύο γωνίες και τσεκάρουμε να είναι ακριβώς ίδια τα κομμάτια που σημαδέψαμε. Τα ράβουμε (κεντρική φωτό) και τα κόβουμε (κάτω αριστερή φωτό). Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις δυο γωνίες της εξωτερικής πλευράς.

neseseraki_10
Γυρίζουμε το μέσα έξω από το άνοιγμα που αφήσαμε (κάτω αριστερή φωτό) και ράβουμε το άνοιγμα από πάνω (κάτω δεξιά φωτό).

neseseraki_11
Έτοιμο το τσαντάκι μας. Να και οι δυο πλευρές του. Εγώ ενθουσιάστηκα και από τη διαδικασία και από το αποτέλεσμα. Το ίδιο πράγμα μπορείτε να κάνετε, αν αντί για χαρτί χρησιμοποιήσετε τετράγωνα κομμάτια βάτας και ράψετε τις λωρίδες σας κατευθείαν επάνω στη βάτα. Έτσι θα έχετε και έτοιμο το quilting. Αυτό που κάναμε σήμερα, ήταν ένα τσαντάκι χωρίς όγκο.

neseseraki_12
neseseraki_13
Ελπίζω να το φτιάξετε κι εσείς και να μου στείλετε και καμμιά φωτογραφία στο blog μου.

Αυτό ήταν το τελευταίο μας μάθημα για φέτος. Αφού σας ευχηθώ καλές γιορτές μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάτε, σας δίνω ραντεβού για τα μέσα Ιανουαρίου, όπου θα αρχίσουμε, μεταξύ των άλλων να μιλάμε και για τους ανθρώπους που κάνουν πάτσγουωρκ και quilting στην Ελλάδα αθόρυβα μέχρι σήμερα. Ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να γνωριστούμε και μεταξύ μας.

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

Φτιάξτο
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Νεσεσέρ από τις ούγιες των υφασμάτων”

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,
    ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΡΑΨΩ ΤΟ ΤΣΑΝΤΑΚΙ,ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΕ ΜΕ ΒΟΗΘΑΝΕ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΥΦΑΣΜΑ,ΤΟ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ,ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΤΙ ΡΑΒΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΜΑ ΓΑΖΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *