Σχέδιο πάτσγουορκ: Ρωμαϊκές λωρίδες (roman stripes)
Σε αυτό το μάθημα Patchwork από την Μάνια Χατζηιωαννίδη κάνουμε κουβέντα για ένα ακόμη συγκεκριμένο και αγαπημένο σχέδιο του patchwork, τα roman stripes και ιδιαίτερα το rail fence. Θα δούμε εκτός από το πως να το φτιάχνουμε, παραδείγματα με εφαρμογές του, αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του! Ο λόγος στη δασκάλα μας.
Πολύ γενική ονομασία που καλύπτει γενικά πάρα πολλά σχέδια με λωρίδες, όπως τα παρακάτω.
Ορισμένα από αυτά έχουν ιδιαίτερη ονομασία, όπως το rail fence που θα αναπτύξουμε ιδιαίτερα
Rail fence – Σιδηροτροχιά
Προφανής η ονομασία αυτού του στοιχείου, το συνδέει με το σιδηρόδρομο. Από τα πρώτα στοιχεία που μάθαιναν τα μικρά παιδιά να κάνουν. Το έφτιαχναν με 3 ρίγες και τα χρώματα της Αμερικανικής σημαίας (μπλε, άσπρο, κόκκινο). Τώρα πια το φτιάχνουμε με όσες ρίγες θέλουμε και με ό,τι χρώματα θέλουμε.
Ιδιαίτερος είναι και ο συμβολισμός του. Τον 19ο αιώνα λειτουργούσε στην Αμερική ο Υπόγειος Σιδηρόδρομος (Underground Railroad). Υπόγειος με την έννοια του Μυστικού. Ήταν ένα σύστημα ασφαλών κατοικιών και μυστικών δρόμων, που είχε καθοριστεί, προκειμένου να βοηθηθούν οι σκλάβοι-νέγροι να διαφύγουν σε περιοχές, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν ελεύθεροι. Λέγεται λοιπόν ότι επειδή οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι, είχαν καθοριστεί κάποια σύμβολα, τα οποία είχαν συγκεκριμένη και γνωστή σε αυτούς σημασία. Τα σύμβολα αυτά τα χρησιμοποιούσαν στα παπλώματα που έφτιαχναν οι άνθρωποι που τους βοηθούσαν, τα οποία τα τοποθετούσαν σε έναν φράχτη ή κρεμασμένα με την μπουγάδα τους, προκειμένου οι αποδέκτες του μηνύματος να καταλάβουν. Ορισμένες φορές και όταν τα μηνύματα ήταν πολλαπλά, χρησιμοποιούσαν και πολλαπλά σύμβολα. Η θεωρία αυτή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια (1980) και αφορά συγκεκριμένα σχέδια.
Πάμε τώρα να δούμε πώς γίνεται: Κόβουμε λωρίδες φάρδους 4 εκατοστών (για να μας δώσουν 2,5 εκατ. καθαρό) μήκους όσο και το φάρδος του υφάσματός μας. Ράβουμε τη μια λωρίδα δίπλα στην άλλη τηρώντας περιθώριο ραφής 0,75. Στο παράδειγμα που βλέπετε, έχω ράψει 7 λωρίδες. Σιδερώνω χωρίς ατμό και μετράω το φάρδος. Πρέπει να είναι 19 εκατοστά. Κόβουμε κάθετα και δημιουργούμε τετράγωνα μεγέθους 19 επί 19 εκατοστών.
Τα τοποθετούμε με τον τρόπο που μας αρέσει. Παρατηρείστε το διαφορετικό αποτέλεσμα που οφείλεται στα χρώματα. Όταν καταλήξουμε πώς μας αρέσει, ράβουμε.
Δείτε και ορισμένα παραδείγματα με την τεχνική αυτή.
και ένα λίγο πειραγμένο
by Gwen Carston
Βιβλιογραφία
• The Quilters Ultimate Visual Guide – Elen Pahl – 1997 – Rodale Press
• The Encyclopedia of Quilting and Patchwork Techniques – Katharine Guerrier -2001- Search Press
• www.wikipedia.org
• www.quiltinganswers.com
Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας
Η Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.
Ωραία να μάθουμε και για την ιστορία του πατσουωρκ. Εμένα μου αρέσει πολύ το Rainbow Rail Fence.