Σχέδιο πάτσγουορκ: Log Cabin

log_cabin_introΦτάσαμε αισίως και στο 14ο μάθημα από τα δωρεάν μαθήματα Patchwork του Ftiaxto.gr που επιμελείται για εμάς η Μάνια Χατζηιωαννίδη. Στο σημερινό μάθημα θα μάθουμε (για άλλη μια φορά) πολλά και σπουδαία, αλλά και χρήσιμα πράγματα για ένα ακόμη πολύ διαδεδομένο σχέδιο του Patchwork, το Log Cabin. Να μη σε κρατάμε όμως… το μάθημα ξεκινάει!

Το σχέδιο Log Cabin είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αναγνωρίσιμα σχέδια στον κόσμο του πάτσγουωρκ. Log Cabin είναι οι ξύλινες καλύβες που συναντάει κανείς στην εξοχή και είναι φτιαγμένες από κορμούς δέντρων. Δείτε τη φωτογραφία (colourbox.com) και το σχέδιο και θα καταλάβετε γιατί δόθηκε αυτό το όνομα.

log_cabin01
Ο συμβολισμός του έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Το σχέδιο ξεκινάει από ένα τετράγωνο κομμάτι (κόκκινο πιο συχνά στα παραδοσιακά σχέδια ή κίτρινο), που το αγκαλιάζουν λωρίδες υφάσματος δύο αποχρώσεων. Πιο σκούρες και πιο ανοιχτές. Το κόκκινο στο κέντρο συμβολίζει τη ζεστασιά του σπιτιού, οι ανοιχτές λωρίδες την ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού και οι πιο σκούρες την πιο σκοτεινή. Μια άλλη ερμηνεία για το κέντρο είναι ότι αντιπροσωπεύει τη φλόγα στην καρδιά, ενώ οι λωρίδες αντιπροσωπεύουν τη χαρά και τη λύπη, που υπάρχουν στη ζωή μας. Και όταν κατά το 19ο αιώνα οι Αμερικανοί ταξίδευαν στη Δύση, το σχέδιο αυτό αντιπροσώπευε ως προς τις σκούρες λωρίδες το άγνωστο και ως προς τις ανοιχτές το φώς του πολιτισμού που άφηναν πίσω τους και άρα όλο το σχέδιο συνδεόταν με τη νοσταλγία τους για το σπίτι που άφηναν πίσω τους. ‘Άλλη επίσης ερμηνεία θέλει το κόκκινο να είναι το τζάκι, και οι λωρίδες οι αντανακλάσεις (σκοτεινές και φωτεινές) που δημιουργούνται από τις φλόγες μέσα στο χώρο.

catmummieΤο σχέδιο αυτό, κατά μια μερίδα ιστορικών, φέρεται ότι ήρθε στην Αμερική τόσο με τους Βρετανούς όσο και τους Amish που ήρθαν άποικοι από τη Γερμανία. Γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, όταν φτιάχνονταν παπλώματα αυτού του τύπου για να εξασφαλιστούν χρήματα. Κάποιοι άλλοι ιστορικοί πάλι αποδίδουν τη γέννηση του σχεδίου αυτού στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν είχε γεννηθεί σε μια τέτοια καλύβα και άρα αναπαράγοντας το σχέδιο αυτό, δήλωναν την αφοσίωσή τους στον Πρόεδρο. Ωστόσο, φαίνεται ότι παρόμοια δομή βρέθηκε σε ταφικά μνημεία (μικρές μούμιες) που βρέθηκαν στην Αίγυπτο και αρκετές από αυτές βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ αργότερα, το σχέδιο αυτό συναντάται ακόμα και σε γεωργικές καλλιέργειες. (Jane Hall – www.womenfolk.com/quilt_pattern_history/logcabin.htm)

Τα πρώτα παπλώματα γίνονταν με τη χρήση ενός βοηθητικού υφάσματος, γιατί γίνονταν από λωρίδες φθαρμένων ρούχων και άρα είχαν ανάγκη ενίσχυσης. Επίσης, δεν ράβονταν, αλλά συγκρατούνταν με κόμπους, γιατί ακριβώς επειδή τα υφάσματα δεν ήταν ομοιόμορφα, ήταν πολύ δύσκολο να ραφτούν στο χέρι και ακόμα και σήμερα, πολλοί που κάνουν πάτσγουωρκ και quilting στο χέρι, χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική για το log cabin, για να παράγουν κάτι πιο αυθεντικό.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του σχεδίου Log Cabin, που προκύπτουν από τον τρόπο τοποθέτησης των μεμονωμένων στοιχείων. Δείτε εδώ πώς τοποθετώντας διαφορετικά τα στοιχεία, παίρνουμε διάφορα δευτερεύοντα σχέδια (φωτογραφία από το site all.about.quilts)

logcabinvar1 logcabinvar2 logcabinvar3
logcabinvar4 logcabinvar5 logcabinvar6

Ακόμα, στη διεύθυνση αυτή μπορείτε να «παίξετε» διαδικτυακά και να καταλάβετε πώς αλλάζοντας τη φορά των στοιχείων log cabin, αλλάζει και το αποτέλεσμα www.museum.state.il.us
Ας δώσουμε και ονοματεπώνυμο σε κάποια από αυτά (φωτογραφίες από το blog fieldguidetoquilts.com):

CourthouseStepsWholeLtGrnMagfg2q
Courthouse Steps
Τα σκαλιά του Δικαστηρίου
StraightFurrowWholeSquarefg2q
Straight Furrow
Αυλάκια
SunshinenShadowsWhole
Sunshine and Shadows
Λιακάδες και Συννεφιές
StreakoLightningfg2q
Streak o’ lightning
To αποτύπωμα του κεραυνού
LogCabinStar
Log Cabin Star
Αστέρι με Log Cabin
BarnRfg2q
Barn Raising
Μεγαλώνοντας τον αχυρώνα
LogCabinWonky Κι εδώ, μια πειραγμένη Log Cabin, λίγο «ξεχαρβαλωμένη» και πιο ελεύθερη. Wonky Log Cabin το όνομά της, ασύμμετρες οι λωρίδες που χρησιμοποιούνται.

Και μετά από τόση γνώση που αποκτήσαμε, πάμε τώρα να δούμε πώς φτιάχνεται ένα τέτοιο στοιχείο και θα σας το δείξω με ένα μαξιλάρι που έφτιαξα, χρησιμοποιώντας λωρίδες που είχα έτοιμες κομμένες. Το μαξιλάρι έγινε με λωρίδες των 6,5 εκατοστών (καθαρό 5 εκατ.) Για λόγους ευκολίας, σε ίντσες 2,5” (καθαρό 2”).

Πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχουν αρκετές σχολές σε σχέση με την κατασκευή του στοιχείου αυτού. Η πρώτη και πιο παραδοσιακή είναι να ράβεις τις λωρίδες πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα ή και κατευθείαν πάνω σε βάτα και ύφασμα (αυτό θα το δείξουμε άλλη στιγμή). Άλλη σχολή θέλει να έχεις έτοιμες κομμένες τις λωρίδες στο μήκος που χρειάζεσαι και άλλη –πιο τεμπέλικη- τις κόβεις αφού τις ράψεις. Μαντέψτε ποια ακολουθώ. Μα φυσικά την τεμπέλικη. Επίσης, η μια σχολή θέλει κάθε κομμάτι που ράβεις να το σιδερώνεις, η άλλη όχι. Εγώ όπως έχω ξαναπεί προτιμώ να ανοίγω καλά με το χέρι τις ραφές (finger pressing) για να μη μου ξεχειλώνουν με το σίδερο.

Όπως πάντα, πριν ξεκινήσω κάτι, βάζω πρόχειρα τα υφάσματα στο σχηματισμό που θέλω, προκειμένου να καταλήξω στο τελικό αποτέλεσμα:

log_cabin02
Ξεκινάμε λοιπόν με δύο τετράγωνα μεγέθους 6,5 εκατ. * 6,5 εκατ. (2,5” * 2,5”) το ένα σε κόκκινο χρώμα (ή ό,τι άλλο έχουμε υπολογίσει για κεντρικό) και το άλλο ας πούμε ότι ξεκινάμε με τις ανοιχτόχρωμες λωρίδες και ράβουμε, έχοντας πάντα κατά νου να κρατάμε το περιθώριο ραφής μας σταθερό. Εδώ έχω υπολογίσει 0,75 εκατ. σε κάθε ραφή ή ¼”. Γαζώνουμε και ιδού το αποτέλεσμα:

log_cabin03log_cabin04
Παίρνουμε πάλι μια ανοιχτόχρωμη λωρίδα και γαζώνουμε από τη μακριά πλευρά (κάτω αριστερή φωτό). Παρατηρείστε ότι δεν έχω υπολογίσει ακριβώς πόσο θα χρειαστώ και γαζώνω χρησιμοποιώντας τη λωρίδα ολόκληρη. Τελειώνοντας, παίρνω το ψαλίδι μου και κόβω όσο περισσεύει. Ο λόγος που χρησιμοποιώ τον «τεμπέλικο» τρόπο, είναι γιατί είναι και ο πιο γρήγορος και αν με παρακολουθείτε καιρό, θα έχετε καταλάβει ότι είμαι του γρήγορου αποτελέσματος.

log_cabin05
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας από την απέναντι πλευρά τις σκουρόχρωμες λωρίδες, ράβοντας και κόβοντας ό,τι σας περισσεύει. Δείτε και αυτόν τον μπούσουλα. Θα σας βοηθήσει:

bousoulas
Είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να σταματήσετε στο νούμερο 4, 8 ή 12 ή να φτάσετε μέχρι το 16, 20, 24 κ.ο.κ. 

Το μαξιλάρι που έκανα εγώ με την τεχνική αυτή είναι αυτό. Οι τελικές του διαστάσεις είναι 35*35 εκατ (14*14”). Αν θέλετε να φτιάξετε κι εσείς ένα παρόμοιο με τα δικά σας υφάσματα, αφού κάνετε το μπροστινό μέρος με την τεχνική που μάθαμε σήμερα και λωρίδες των 6,5 εκατοστών (2,5”), θα ολοκληρώσετε το μαξιλάρι, όπως έχουμε πει σε προηγούμενα μαθήματα.

mycushion
Δείτε και μερικά παπλώματα φτιαγμένα με αυτή την τεχνική:

freemotionquiltingblogspot timquiltscom allpeoplequiltcom
freemotionquilting.blogspot.com timquilts.com allpeoplequilt.com

Αλλά και μερικές τσάντες:

epatternscom sometimescrafterblogspot shannonbell
e-patternscentral.com Sometimescrafter.blogspot.com Shannon Bell

Μετά από όλα αυτά, θα κλείσω υπενθυμίζοντάς σας για μια ακόμα φορά ότι ο μόνος μας περιορισμός όταν κάνουμε πάτσγωουρκ, είναι η φαντασία μας.

Λίγα λόγια για τη δασκάλα μας

mania_bioΗ Μάνια Χατζηιωαννίδη μετά από 35 χρόνια σε θέσεις στελέχους σε μεγάλες εταιρείες, άφησε την δουλειά της προκειμένου να ασχοληθεί με ο,τι λατρεύει από μικρό παιδί: το πλέξιμο με τις βελόνες και το βελονάκι, τη ραπτική, αλλά και το πάτσγουωρκ, που είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη της αγάπη. Μπορείς να την βρεις στο blog της marmalen.blogspot.gr στο μαγαζάκι της στο etsy αλλά και στις σελίδες του Ftiaxto.gr.

 

 

 

Τεχνικές
ftiaxto.gr

Το ftiaxto.gr αποτελείται από μια ομάδα χειροτεχνών που ανακαλύπτουν και μοιράζονται μαζί σου projects, ιδέες, τεχνικές και πολλά άλλα. Αν θέλεις να γίνεις μέρος αυτής της ομάδας, στείλε μήνυμα στο info@ftiaxto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *